Laden Evenementen

SCA Barista Skills Foundation

Algemeen
Wil jij aan de slag als Barista of ben je een enorme koffieliefhebber en wil je graag je kennis uitbreiden? Dan leg je met de Barista Skills Foundation training een gedegen basis voor je verdere carrière in de koffie! Deze training is SVH erkend en je kunt het internationaal erkende SCA certificaat aanvragen.

Deze dag bestaat voor het grootste deel uit praktijk, maar een deel theorie mag ook niet ontbreken. Daarin leggen we je onder andere uit wat de verschillen zijn in koffiebonen, wat de werking is van extractie en welke systemen er zijn om espresso te maken. Door veel te proeven leer je het verschil herkennen tussen zuur, bitter, sterk en slap. In het praktijkdeel ga je zelf aan de slag met de espressomachine. Ook komt hygiëne op de werkplek aan bod. Kortom, een dag boordevol achtergrondkennis, maar vooral veel oefenen en experimenteren met koffie!

Duur
Eén lesdag van 7 uur. De training start om 10.00 uur, we sluiten om 17.00 uur af.
Vooropleiding
Deze training is ontwikkeld om de basisvaardigheden van een barista te introduceren aan mensen die nog geen barista trainingen gevolgd hebben.
Kosten
 • Training: € 277,00 excl. btw (€ 335,17 incl. btw) (inclusief reader en lunch)
 • SCA examen (optioneel): € 130,00 excl. btw (€ 157,30 incl. btw)
Leermiddelen
Alle leermiddelen zijn op onze trainingslocaties aanwezig.
Doelgroep
Koffiebranders, koffie-inkopers, koffieverkopers, barmedewerkers, particulieren die meer kennis en vaardigheden op willen doen.

Deze training is ontwikkeld om de basisvaardigheden van een Barista te introduceren aan mensen die nog geen Barista trainingen gevolgd hebben.

Toetsing
Aan het einde van de dag evalueren we je kennis en kunde. Heb je de dag met succes doorlopen en wil je ook het SCA certificaat behalen? Dan kan je na afloop van de lesdag thuis het online SCA theorie-examen doen. Met de kennis die je tijdens de lesdag opdoet, ben je in staat om het theorie-examen te halen.
Lees onze SCA pagina voor meer informatie.
Specialty Coffee Association (SCA)
De SCA heeft een koffiediploma samengesteld waarvan ITC Academy alle modules aanbiedt. Een Internationaal erkend certificaat voor je kennis en vaardigheden als Barista is natuurlijk een kroon op je werk. Voor meer informatie over het diplomeringssysteem kun je terecht op de SCA website.
Programma
Tijdens de cursusdag worden theorie, praktijk en proeven afgewisseld.

Theorie

Je leert…

 • het verschil tussen de Arabica en Robusta koffieboon;
 • wat het belang van verse bonen is;
 • hoe je koffie het beste bewaart;
 • de namen van de onderdelen van de koffiemolen en espressomachine;
 • waarom volle melk belangrijk is;
 • waar de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) op let.

Praktijk

Je leert…

 • het onderscheiden van de smaken zuur, bitter, sterk en slap;
 • uit welke stappen het zetten van een goede espresso bestaat;
 • overextractie en onderextractie herkennen en dit op te lossen;
 • hoe je melk opschuimt en daarmee cappuccino en latte maakt;
 • hoe je de koffiemolen afstelt;
 • een tamper op de juiste manier gebruiken;
 • hygiënisch en schoon te werken op je werkplek;
 • hoe belangrijk het is om de espressomachine schoon te houden.
Vervolgopleiding
Smaakt deze opleiding naar meer? Kijk dan eens naar de volgende vervolgopleidingen:

Pakket
Barista Skills Pakket
Het Barista Skills Pakket bevat de drie trainingen: Barista Skills Foundation, Barista Skills Intermediate en Barista Skills Professional.
Summerschool Barista
Wil je deze zomer naast lekker in de zon liggen nog iets leuks en leerzaams doen? Dat kan! Deze zomer bieden we een meerdaagse trainingen aan waarin je de unieke kans krijgt om binnen drie dagen drie SCA certificaten te behalen: SCA Introduction to Coffee, SCA Barista Skills Foundation & Intermediate.
Meer trainingen
Meer informatie over onze Barista Skills trainingen of bekijk al onze SCA trainingen.
Beoordeling van deze training door onze cursisten
(80)
Marit5 juli 2023
Kim Muijs4 april 2023
Was een hele open vriendelijke sfeer. Ik vond het persoonlijk dat er zoveel 'vrije' tijd was dat ik liever iets vlotter door de dag was doorgegaan. Wel een zeer kundige docente!
Jurgen de Lange - Nvt31 maart 2023
De cursus dag mede door de trainer was fantastisch, het behalen van het certificaat (sca)is het geld zeker niet waard.
Arina7 februari 2023
Duidelijke, uitgebreide training.

Ik heb weinig barista ervaring, het enige wat ik heb gedaan is soms een beetje meehelpen achter de bar. Ik ben dus met weinig tot geen koffie kennis deze cursus gaan volgen. Dat is helemaal niet erg, maar zorg wel dat je van tevoren online theorie voor jouzelf even een keertje doorneemt, op de dag zelf gingen we er namelijk best diep op in, dan is het wel fijn als je al een beetje begrijpt waar het over gaat. De sfeer was lekker relaxed, maar toch kreeg je veel kennis mee, dat was fijn. Ook wat tijd gehad tussen de theorie door om de kennis in praktijk te brengen, ik vond dat best pittig, maar oefening baart kunst. Ik ben tevreden en zal zeker naar andere trainingen van ITC kijken :)
Esther21 januari 2023
Interessante training die werd gegeven door een enthousiaste persoon. Was leuk en leerzaam.
Edwin Hollander - www.eddyscoffee.com14 januari 2023
Jacqueline13 januari 2023
Prima hoor weer wat wijzer geworden !
Maar over smaak valt niet te twisten.
Jane20 december 2022
Anoniem29 november 2022
Fijne lokatie (aanduiding/route omschrijving in het pand mag wat duidelijker ;-)), fijne enthousiaste docent die rust maar ook energie en deskundigheid uitstraalt, ik vond de kleine groep erg prettig. Goede balans tussen theorie en praktijk. Voldoende tijd om vragen te stellen en een gesprek met elkaar te hebben.
Darren Bishop25 november 2022
The training was fantastic! The instructor was extremely knowledgeable and was really great to work with. He was incredibly passionate about coffee and it really showed throughout the experience. Highly recommend.

Bekijk alle beoordelingen.