Over ITC Academy
Wat ooit begon als liefhebberij op een zolderkamer is inmiddels uitgegroeid tot een heuse academie.
Bij oprichter Richard Schukkink stroomt thee en koffie door de aderen. Al als kind nam hij bijzondere theeën mee naar huis vanaf zijn vakantiebestemming. Maar ook de liefde voor koffie zat er al vroeg in, begin jaren negentig kocht hij een Kees van der Westen-espressomachine voor privégebruik. Tel daar het reisvirus en een onbegrensde nieuwsgierigheid naar alles wat met koffie en thee te maken heeft bij op en je hebt -dat durven wij wel te zeggen- de man met de meeste passie en kennis op dat gebied te pakken.
Toptrainers
Omdat Richard niet alle trainingen en cursussen zelf kan geven -al zou hij dat het liefste doen- heeft hij een aantal mede-fanatici opgeleid. Niet alleen krijgen onze trainers alle kennis uit eerste hand, ook gaan ze mee op thee- en koffie reizen. Verder krijgen ze een opleiding in hoe ze kennis het beste aan jou over kunnen brengen. Wel zo handig.
Leren door te doen
Een groot deel van onze trainingen bestaat uit veel koffie en thee maken, ruiken en proeven. De theorie die je leert breng je dus meteen in de praktijk. Om er voor te zorgen dat alles wat je leert beklijft, toetsen we je opgedane kennis regelmatig. Zo waarborgen we onze kwaliteit als SVH-erkend opleidingsinstituut.
Wereldreizigers
We zijn bij International Tea and Coffee Academy dol op reizen naar landen van herkomst. Zo houden we onze kennis up-to-date, kennis die we graag weer aan jou overdragen! Wil je ook snuffelen aan koffiebonen en theeblaadjes plukken? Dat kan! Ieder jaar maken we trips naar thee- en koffie producerende landen. Niets zo bijzonder als zien waar jouw geliefde warme drank vandaan komt.
Consultancy
Alle kennis die we in huis hebben gebruiken we niet alleen om barista’s en theesommeliers op te leiden. Als onafhankelijk kennisinstituut adviseren we ook bedrijven die actief zijn op de koffie- en theemarkt. Wat we doen is heel breed; van het afstellen van koffiemachines voor Philips en Lidl tot het trainen van personeel bij Nestlé, Simon Lévelt en Bagels & Beans. Lees hier meer over onze activiteiten in de industrie.
Trainers
Richard Schukkink
Aangestoken door de koffiecultuur in Italië waar hij in die tijd veel voor zijn werk verbleef, kocht Richard als een van de eerste Nederlanders begin jaren negentig voor privégebruik een Kees van der Westen-espressomachine, een molen en een brander. Liefde voor en interesse in thee had hij al sinds zijn jeugd. Van reizen naar het buitenland nam hij groene bonen en bijzondere theeën mee naar huis. In zijn vrije tijd volgde hij koffiecursussen bij de SCAA en SCAE en bij Starbucks in Amerika en ging hij op theereizen naar Azië. Hij deed en doet er nog steeds alles aan om zoveel mogelijk te leren over productiemethodes, herkomstlanden en variëteiten. Want die kennis ontvangt hij het liefst direct van de bron, dus van de koffie- en theeboeren, de coöperaties, de handelaren, de branders tot aan de barman in Italië aan toe.
Dankzij zijn achtergrond in de psychologie, weet Richard heel goed hoe mensen leren. Dat merk je tijdens zijn lessen en die kennis geeft hij ook door aan alle ITC Academy trainers. Het feit dat we bij ITC Academy niet alleen heel veel passie hebben voor het product, maar ook voor het overbrengen van die kennis, maakt ons onderscheidend ten opzichte van een koffiebrander of -bar.
Tot Richards taken behoren het ontwikkelen van lesmateriaal en het vergaren van kennis om weer door te geven aan onze studenten. Uiteraard kun je Richard ook voor de klas aantreffen. Koffie en thee zijn dynamische producten die dagelijks nog veranderen, verbeteren en vernieuwen. Die ontwikkelingen wil hij zijn studenten graag laten zien en proeven. Ook is Richard consultant voor veel bedrijven in de branche en adviseert hij zelfs de origin!
Welk koffie- of theeland heeft Richard niet gezien? Hij is inmiddels de hele wereld overgevlogen om koffie- en theeplantages te bezoeken. Van de theelanden heeft Iran z’n hart gestolen en is hij bijzonder gecharmeerd van de mensen in Malawi. Een echte favoriet heeft hij niet, want China en Taiwan mogen zeker niet vergeten worden. Voor koffie komt hij graag in Panama. Alhoewel hij Ethiopië ook echt fascinerend vindt.
Wat Richard zelf drinkt hangt helemaal af van waar hij op dat moment zin in heeft. Hij houdt meer van complexe, subtiele aroma’s in thee. Wat je kunt doen met het droge blad, het spelen met de variabelen en zo steeds weer een andere smaak naar voren halen intrigeert hem. Hij is dol op oolongs, maar vindt post-gefermenteerde thee ook geniaal. Qua koffie is het lastig kiezen. Richard drinkt graag Ethiopische naturals of een Panamese Pacamara.

Richard Schukkink
Paul Tinhout
Met meer dan tien jaar ervaring in de horeca heeft Paul het allemaal wel voorbij zien komen. Van hele slechte koffie tot koffie met een mooi verhaal. Gelukkig heeft hij inmiddels ontdekt hoe lekker koffie kan zijn. Tijdens zijn baan als barista in het Rijksmuseum kwam zijn passie voor koffie pas echt tot bloei. Inmiddels heeft Paul alle opleidingen binnen ITC Academy afgerond en alle SCA certificaten die er te behalen zijn op zak.
Paul ziet het als zijn taak om studenten van ITC Academy nog enthousiaster te maken over koffie. Hij wil ze ook graag laten inzien dat de koffie die wij drinken en zetten een heel leven heeft gehad voordat wij het in handen krijgen. Het meeste werk is gedaan door de boer. Als roaster of barista kunnen we met het eindproduct binnen 20 minuten of 30 seconden iets heel lekkers of heel vies maken. Samen met de cursisten proberen we natuurlijk altijd het lekkerste uit de koffie te halen.
Dat alle kennis direct uit de origin is verkregen is wat ITC Academy zo’n speciaal opleidingsinstituut maakt. Die kennis is ook nog eens heel erg breed, want bij ITC Academy kennen we het allemaal: van de hoogste kwaliteit koffie tot aan het laagste niveau. Dat ziet Paul als een groot voordeel van werken bij een onafhankelijke partij, alles komt voorbij en wordt objectief beoordeelt.
Paul is zelf naar Panama afgereisd om daar de koffieproductie met eigen ogen te zien. Hij is dol op de Panana Geisha, maar beschouwt Kenia als z’n favoriete koffieland.

Paul Tinhout
Jeanot Bijpost
Al in zijn jeugd was hij verzot op de sfeer en geur van de betere koffie- en theewinkel. Tijdens zijn studie kwam daar een voorliefde voor het onderwijs bij. In zijn jaren als IT’er heeft Jeanot veel lesmateriaal ontwikkeld, lesgegeven en meegeschreven aan enkele onderwijsboeken.
Nu hij onderdeel is geworden van het team van ITC is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan: Het verzamelen van steeds meer kennis en ervaring rond koffie en thee en de heerlijke puzzel hoe die kennis en kunde zo goed mogelijk over te dragen.
Jeanot begint de dag graag met een cappuccino op basis van een stevige espresso uit Guatemala. Daarna graag afgewisseld met mooie thee zoals de Jin Jun Mei, Dragonwell of Kukicha en later op de dag een filter koffie liefst op basis van een natural uit bijvoorbeeld Ethiopië of Rwanda.

Jeanot Bijpost
Trees Wandel
Trees wilde graag specialist in ‘iets’ worden, omdat ze in haar dagelijkse baan al generalist is. Dat ‘iets’ werd thee. Thee was altijd al onderdeel van Trees’ dagelijks ritueel. Want dankzij haar Indische roots is ze opgegroeid in een theecultuur. Eentje van de grote mokken thee, dat wel.
Inmiddels heeft Trees drie jaar opleiding en verschillende reizen naar theelanden achter de rug. Dat is ook haar specialisatie binnen ITC Academy. Trees geeft les over de landen die ze bezocht heeft. Zo geeft ze onze cursisten niet alleen de theorie over die landen mee, maar ook wat ze zelf ervaren heeft. Voor haar een absolute must om die lessen überhaupt te kunnen geven.
Ondanks de vele reizen die Trees al gemaakt heeft, wordt ze toch steeds weer verrast door de realiteit. Zo blijkt dat de wereld van thee veel groter is dan ze ooit had bedacht. Er is geen standaard werkwijze waarop je thee maakt. Alles is afhankelijk van het land van herkomst, het klimaat en de locatie waar de thee groeit. Van de landen die Trees bezocht heeft zijn China en India favoriet, op de voet gevolgd door Sri Lanka, Nepal en Indonesië.
De verwondering die Trees zelf nog steeds heeft bij thee, gunt ze ook onze cursisten. Bij ITC Academy reiken we alles aan om die kennis en verwondering over het product te blijven vergroten. De opleidingen bij ITC Academy zijn echt een ervaring. Er werken alleen maar mensen met liefde voor het vak die zelf ondertussen ook continue werken aan kwaliteit en vernieuwing.
Trees drinkt zelf de hele dag door thee. Haar favorieten hangen samen met het moment van de dag en haar stemming. Zo ontbijt ze met een witte thee. In de middag zet ze graag een Oolong en weer iets later komt een groene thee uit Japan aan bod. ’s Avonds sluit ze de dag af met een post-gefermenteerde thee.

Trees Wandel
Miranda Pieron
Een theeliefhebber was Miranda altijd al, maar er was heel wat voor nodig om haar interesse in thee écht te activeren. Pas tijdens een rondleiding door een theefabriek in Taiwan, op een druilerige dag en met uitleg in het Chinees, viel het kwartje! Zo weinig als ze van het verhaal begreep, zo duidelijk werd het op dat moment dat er een enorme wondere wereld schuil gaat achter het voor haar zo bekende theezakje.
Een diepe duik in de theewereld was vanaf dat moment onvermijdelijk. De opleiding tot theesommelier bij de ITC Academy hielp om de dorst naar kennis wat te stillen, maar opende ook steeds weer nieuwe deuren. In haar vrije tijd speurt ze daarom het internet af naar interessante artikelen en webinars en leest ze alle theeboeken die ze kan vinden.
Inmiddels heeft ze het geluk gehad om ook te leren door zelf te doen. Op reis door Sri Lanka bezocht ze enorme fabrieken en sprak ze met kleinschalige theeondernemers. De wandelingen door de plantages vormden het hoogtepunt van haar reis en door haar eigen thee te maken ging het productieproces van thee pas echt voor haar leven.
Niet alleen de thee, maar ook het water waarmee het wordt gezet heeft Miranda’s interesse gegrepen. Dat komt waarschijnlijk vanwege haar werk voor de Nederlandse drinkwaterbedrijven en waterschappen. Thee is overigens niet haar enige hobby; ook voor een lange wandeling komt ze haar bed uit!
Miranda houdt van schema’s, analyses en structuren. “Thee” heeft haar vooral gegrepen door de enorme complexiteit van ervan: er zijn zó veel knoppen om aan te draaien tijdens het maken en zetten van thee, met zulke diverse effecten, en met heel verschillende eindresultaten… Een fantastische uitdaging dus om dat goed te doorgronden, en om de opgedane inzichten weer door te geven aan andere geïnteresseerden. Om die reden geeft ze bij de ITC Academy lessen en trainingen over de basis van thee.

Miranda Pieron
Linda Rampen
De beste ideeën komen vaak op onverwachte momenten. Bij mij was dat op een roltrap op het vliegveld van Hongkong met een tasje Chinese thee in de hand. In de haast gekocht tijdens de overstap van mijn huwelijksreis naar Bali.
Op dat moment wist ik wat ik met de boerderij van mijn ouders wilde doen. Ombouwen tot theeplantage! Als derde generatie van de boerderij wilde ik hem graag voortzetten maar tot dan toe ontbrak het mij aan richting.
Na twee jaar van onderzoek, veel reizen, lezen en praten heb ik de knoop doorgehakt en legde ik mijn eerste theetuin aan. De jaren die volgende stonden in het teken van ontwikkeling, leren en experimenteren. Nu, zeven jaar later, ben ik nog bij lange na niet klaar met leren en experimenteren, dat gaat gelukkig mijn hele leven door maar mijn plantage in Soerendonk is nu wel ‘up and running’. Deze bestaat inmiddels drie theetuinen, een productieruimte vol met machines, een proefruimte voor activiteiten en het ontvangen van enthousiaste studenten van ITC Academy. Ik hoop jullie snel te ontmoeten op Het Zuyderblad!

Linda Rampen
Laura Schut
Laura houdt ontzettend veel van mensen en mensen ontmoet je pas op z’n best tijdens het drinken van koffie en thee. Maar de ontdekkingsreis van Laura in de wereld van de koffie en thee is pas in 2014 begonnen!
Het begon allemaal in Australië. Ze woonde en werkte op dat moment in Darwin en werd gevraagd om de hoofdbarista van de best bezochte koffiebar te vervangen voor drie weken. Zo hard als die drie weken heeft ze nog nooit gewerkt in haar hele leven. Pas aan het einde van de drie intense weken durfde ze aan haar werkgever te vertellen dat ze voor die tijd nog nooit een druppel koffie had gedronken. Ze was de drie weken door gekomen door de barista’s tot in detail te observeren, heel veel vragen te stellen en te ‘proeven’ met haar ogen en neus. Vanaf dat moment is haar nieuwsgierigheid aangewakkerd voor de wereld van de koffie en thee.
Ze leerde over koffie en mét koffie, maar haar first love was tea! Na een studie aan de Australian Tea Masters in Melbourne is ze op de terugweg naar Nederland langs de verschillende prachtige plekken gereisd waar thee groeit.
De afgelopen jaren heeft Laura een enorme verscheidenheid aan opdrachten binnen de koffie en thee mogen aanpakken en haalt ze veel inspiratie uit haar jarenlange horeca-ervaring plus haar creatieve achtergrond.
Wat het werk van Laura het mooiste maakt, is dat ze elke dag heerlijke koffie en thee drinkt met mensen die ook veel liefde hebben voor deze mooie producten en op zoek zijn naar nog meer kennis. Ze gelooft in alles te kunnen leren, het daarna weer los te laten om vervolgens iets eigens te creëren. So lets go and welcome!

Laura Schut
Annemarie de Bel
Al van jongs af aan had Annemarie een grote fascinatie voor Japan, Zuid Korea en China. Op haar 18e ging ze voor het eerst naar China en de keuze om Chinees te studeren was daarna al snel gemaakt. Tijdens haar studie heeft ze een tijd in Beijing gewoond en reisde ze door China. Het viel haar op dat in Beijing veel mensen rondliepen met een thermosbeker met losse thee. Dat wekte haar interesse en al snel nam ze die gewoonte over, de eerste kennismaking met de Chinese thee! Nu werkt zij als stewardess bij China Eastern waardoor ze regelmatig in China komt. Logischerwijs is Chinese thee dan ook haar grote favoriet.
Een paar jaar geleden kwam de drang meer te leren over de thee die ze elke dag dronk. Bij ITC Academy volgde ze de opleiding om theesommelier te worden en toen was er geen weg meer terug.
Zoals je wel begrijpt is Annemarie onze China specialist. Door de kennis van de Chinese taal kan Annemarie veel informatie rechtstreeks krijgen van Chinese vrienden en collega’s of Chinese boeken en artikelen doorspitten om nog meer te leren over Chinese thee. Deze informatie en de ervaringen over het dagelijks leven in China deelt ze graag met iedereen tijdens haar trainingen.

Annemarie de Bel
Sofie Vercauteren
Sofie is gepassioneerd, gecharmeerd en helemaal in de ban van thee. Die eerste sprankel kwam er na een theeworkshop over specialty thee. Ze vond het zo fascinerend om al die smaken en aroma’s te ontdekken en werd heel nieuwsgierig naar de geschiedenis, de theeceremonies maar vooral naar al die verschillende theelanden. Na het volgen van heel wat opleidingen en cursussen kreeg ze de kans om te gaan theereizen en dat werd een tocht van vele maanden doorheen China, Taiwan, Korea, Japan, Indonesië en Vietnam maar ook India, Malawi en Sri Lanka. De reismicrobe combineren met haar theepassie resulteerde in het organiseren van theereizen zodat ze haar passie nog meer kan gaan delen. ‘Thee blijft me boeien en hoe meer ik erover te weten kom, hoe meer ik de waarde van thee leer waarderen en hoe meer ik besef dat er nog zoveel te ontdekken valt. Het fijnste wat er is, is om dit te kunnen delen.’ Dat deed ze reeds via het ‘Homemade Icetea’ boek waarvan ze co-auteur is en nu popelt ze om ook les te geven aan de ITC Academy en theereizen aan te bieden.

Sofie Vercauteren
Dagmar Geerlings
Ondanks dat werken in de koffie nooit een bewuste keuze was, runt Dagmar nu toch haar eigen koffiebar in Utrecht. Ze is de koffie ‘ingerold’. Via een bijbaan in een koffiezaak naar een jaar fulltime koffie maken Down Under. In Australië was het echt keihard knallen geblazen in een café dagelijks meer dan 1000 shots uit de machine werden getrokken. De kennis en ervaring die Dagmar daar heeft opgedaan wilde ze graag delen, dus de stap naar trainer was zo gemaakt.
Je kunt Dagmar bij verschillende trainingen van ITC Academy tegenkomen, maar haar specialiteiten zijn filterkoffie, espresso-based drinks, Latte Art en de wedstrijddag. Dagmar doet zelf aan wedstrijden mee, dus ze kan als geen ander vertellen hoe het er op zo’n dag aan toe gaat.
Aan studenten van ITC Academy adviseert ze om vooral sceptisch te blijven en niet alles voor zoete koek aan te nemen. Het barista-vak is nog zo jong en er is nog heel veel te leren en ontdekken. Kijk bijvoorbeeld naar Italië, daar houden ze nog zo vast aan kennis van een halve eeuw geleden. Landen als Costa Rica, Colombia en Panama zijn veel vindingrijker. Ze noemt als voorbeeld Café Altura, die voor haar Danilo koffie een innovatieve verwerkingsmethode gebruikt en er echt iets speciaals van maakt.
Dagmar is zelf de oceaan overgestoken om de koffieplantages in El Salvador en Panama met eigen ogen te zien. Ondanks dat Midden-Amerikaanse landen het meest innovatief zijn qua koffie, gaat er voor haar niets boven Ethiopische koffie. De Hunkute uit Ethiopië (Sidamo regio) is haar favoriet.

Dagmar Geerlings
Anja Schukkink
Op de wereld zijn veel gebieden met prachtige theeplantages. Het kweken, plukken en bewerken van theebladeren is een proces dat met veel zorg en aandacht gebeurt. Er komt veel kennis en ervaring bij kijken. Vaak is de kennis van vader op zoon overgedragen en hebben de theeboeren werkelijk liefde voor hun producten. Dat vind ik mooi.
Mijn drijfveer is dan ook om die heerlijke theesoorten van hoge kwaliteit – die ik heb leren kennen en waarderen tijdens mijn vele reizen – toegankelijk te maken voor de Nederlandse consument. Want waarom zouden we in Nederland dan genoegen nemen met thee van lage kwaliteit?

Anja Schukkink
Office
Annemieke Vermeer
Met tientallen trainingen en honderden cursisten per jaar is het wel zo prettig als alles in goede banen wordt geleid. Gelukkig hebben we daar Annemieke voor! Grote kans dat je als cursist met haar te maken krijgt. Bel of mail je ons, dan krijg je haar aan de lijn. Als Office Manager is ze een onmisbare duizendpoot op kantoor!
De bevlogenheid en de passie van de cursisten en trainers maakt dat Annemieke iedere dag met veel plezier naar Zeewolde rijdt. Al die enthousiaste mensen brengen zoveel positieve energie mee. Dat ITC Academy een klein en informeel bedrijf is, maakt het werk extra leuk, geen dag is hetzelfde.
Iedereen die bij ITC Academy binnenkomt heeft een bepaalde bevlogenheid op zijn of haar vakgebied, dat voel je. Ook op haar gebied voelt Annemieke die liefde voor het vak en alle dingen die ze doet.

Annemieke Vermeer
Renee Kunnen
Bij een bedrijf vol bevlogen mensen worden de financiën nog weleens uit het oog verloren. Gelukkig hebben wij daar Renee voor. Hij is als boekhouder verantwoordelijk voor de financiële administratie en het debiteurenbeheer. Inmiddels loopt Renee al even mee bij ITC Academy. Toen Richard in 2013 tot diep in de nacht facturen zat te maken, was het tijd om in te stappen en dat stuk van hem over te nemen.
Inmiddels heeft Renee het bedrijf zien uitgroeien tot wat het nu is. Het is bijzonder om deel uit te maken van een uniek en dynamisch bedrijf dat flexibel meebeweegt met de markt en vooral vooruit kijkt. Als we bij ITC Academy iets zien waar we enthousiast van worden, doen we daar ook iets mee.
Voor Renee geen thee. Wel koffie dus, bij voorkeur eentje uit Ethiopië.

Renee Kunnen
Marco de Groot
Waar zou ITC zijn zonder ICT? Daar hebben we Marco voor!
Marco houdt onze website draaiend en up-to-date, zorgt voor ons steeds mooier wordend backoffice systeem en Mijn ITC. Daarnaast ondersteunt hij de collega’s op allerlei gebieden; van het beantwoorden van mails, aanpassen van presentaties, uitbrengen van offertes of opfrissen van de readers, je kan het zo gek niet bedenken of hij weet er wel raad mee! Ook zal je Marco regelmatig vinden in de branderij, bezig met het roasten van koffie.
Inhoudelijk zegt Marco niets te weten van koffie, thee en cacao. Maar er gaan geruchten dat dat absoluut niet waar is….
Met welke koffie maak je Marco blij? Een fruitige, iets gefermenteerde, filterkoffie zal hij zeker niet afslaan!

Marco de Groot