Training Roast Master Program

Algemeen
Wil je echt alles leren over het branden van koffie? Word dan Roast Master!
Als Roast Master beheers je meer dan het branden van koffie. Je kunt groene koffie samples beoordelen op kwaliteit. Hebt kennis van de diverse bewerkingsprocessen en hun invloed op smaak. En je kunt samples van gebrande koffie beoordelen. Zowel op de kwaliteit van de roast als op eventuele defecten in de koffie.Ook kan je koffie op allerlei manieren zetten: met een espressomachine, met diverse filtermethoden of door afstelling van een volautomaat. Zo ben je in staat met je klanten mee te denken en voor hen een ideale koffie te creëren. Uiteraard is het branden van koffie de rode draad in dit jaarprogramma. Ook als we bezig zijn met sensory, groene koffie of barista skills leggen we steeds de link met het roasten. In totaal zijn we acht van de twaalf dagen direct bezig met roasting. We nemen dan de theorie door en doen vooral veel ervaring op.In het theoretische deel scheiden we de feiten van vermoedens. Er zijn namelijk diverse redelijk bekende theorieën die niet wetenschappelijk bewezen zijn. De theorie passen we vervolgens toe in de praktijk. Je raakt vertrouwd met de bediening van de verschillende branders, met het brandproces en met brandprofielen (roastprofiles). Zo krijg je de ervaring een plan te maken voor een branding, het plan te evalueren en bij te sturen. Op die manier werken we toe naar het eindniveau van Roasting Professional: consistent kunnen branden op kleur en tijd.
Hebben we dit niveau bereikt dan gaan we verder met twee praktijkopdrachten. In de eerste opdracht worden we een soort ‘mythbusters’. We kiezen een niet-bewezen theorie en doen een aantal experimentele brandingen. Een blinde test moet uitwijzen of we het verschil kunnen proeven.

In de eindopdracht ‘receptuurontwikkeling’ komen alle vaardigheden samen: we ontwikkelen een koffie voor een klant. Dit start met de selectie van de groene koffie en loopt via het branden en eventueel melangeren door tot aan het zetadvies.

Tot slot…

 • De groepen zijn klein zodat je veel kunt oefenen en er voldoende ruimte is voor persoonlijke aandacht.
 • De lesstof is per module samengevat in een reader.
 • De lunches tijdens de lesdagen zijn inbegrepen.
 • Op locatie hebben we alle benodigde trainingsmaterialen en tools.

Heb je nog vragen? Bel of mail ons gerust!

Duur
12 lesdagen van 7 uur, een dag per maand. De training start om 10.00 uur, we sluiten om 17.00 uur af.

Naast de lesdagen zijn deelnemers gemiddeld 80 uur kwijt het bestuderen van de lesstof en het doen van toetsen.

Data
Vooropleiding
Voor deze opleiding heb je in principe geen vooropleiding nodig. Wanneer je nog erg weinig kennis over koffie hebt, kunnen we de Training Introduction to Coffee aanraden.
Kosten
Training € 3.777,00 excl. btw (€ 4.570,17 incl. btw) (inclusief materialen, readers en lunch, exclusief SCA certificaten)

We verwachten dat je iedere lesdag aanwezig bent. Als je door onvoorziene omstandigheden toch een les mist, bekijken we samen of deze ingehaald kan worden..

Het is mogelijk om de opleiding in 10 termijnen van € 383,00 (excl. BTW) te betalen. Je ontvangt vanaf de start van de opleiding maandelijks een factuur. Ook bij vakantie, gemiste lessen of het onderbreken van de studie gaat de facturatie door. Gemiste lessen kunnen wel ingehaald worden.

SCA examen (optioneel)
Wil je de SCA certificaten behalen? Dan bepaal je zelf welke examens je wel en niet doet.

Certificaat Kosten
SCA Roasting Foundation € 130,00 excl. btw (€ 157,30 incl. btw)
SCA Sensory Foundation € 130,00 excl. btw (€ 157,30 incl. btw)
SCA Roasting Intermediate € 130,00 excl. btw (€ 157,30 incl. btw)
SCA Green Coffee Foundation € 130,00 excl. btw (€ 157,30 incl. btw)
SCA Brewing Foundation € 130,00 excl. btw (€ 157,30 incl. btw)
SCA Barista Skills Foundation € 130,00 excl. btw (€ 157,30 incl. btw)
SCA Roasting Professional € 130,00 excl. btw (€ 157,30 incl. btw)

Meer informatie over het aanvragen van SCA examens vind je op onze SCA informatie pagina.

Leermiddelen
Voor deze training zijn geen specifieke leermiddelen nodig.
Doelgroep
Voor iedereen die serieus zowel in de breedte als in de diepte aan de slag wil met het branden van koffie. Of het nu vanuit je werk is of vanuit een uit de hand gelopen hobby.
Toetsing
Je kan de opleiding op twee manieren doorlopen:

 • Optie 1: ITC Academy Diploma (SVH Erkend)
  Deelname aan alle lessen. Praktijk- en theorietoetsen succesvol afgerond.
 • Optie 2: ITC Academy Diploma (SVH Erkend) + SCA Certificaten (meerprijs)
  Deelname aan alle lessen. SCA praktijk- en theorietoetsen succesvol afgerond.
Specialty Coffee Association (SCA)
De Specialty Coffee Association (SCA) biedt het Coffee Skills Program. Een programma dat bestaat uit vijf leerlijnen: Barista Skills, Brewing, Sensory Skills, Green Coffee and Roasting. Iedere leerlijn bestaat uit drie modules: Foundation, Intermediate en Professional. ITC Academy biedt alle modules. Als je bij ons een certificaat behaalt, dan is dat internationaal erkend! Zie voor meer informatie de SCA website.
Programma
Dag Beschrijving
1 Roasting Foundation

Thuis heb je de eLearning van Roasting Foundation al bekeken. Op de Academy kunnen we daardoor direct praktisch aan de slag. Zo leren we de branders en het brandproces kennen aan de hand van meerdere brandingen. Ook starten we met het proeven (cuppen) van smaakverschillen die ontstaan door kleurverschillen in brandingen.

Onderwerpen:

 • ‘anatomie’ van de drumroaster,
 • veiligheid in en om de branderij,
 • warmteoverdracht in de roaster en in de koffieboon,
 • fasen en stappen van het brandproces,
 • meten van koffie en het brandproces,
 • invloed van brandkleur op de smaak.
2 Sensory Foundation

‘Wil ik deze koffie gaan inkopen? Heb ik de koffie goed gebrand? Wijkt de branding af of is deze gelijk aan een eerdere branding? Welke smaak omschrijving past het beste bij de koffie?’

Om een antwoord op dit soort vragen te kunnen geven ‘cuppen’ professionals de koffie. Vandaag leren we hoe cuppen werkt en leggen we de basis voor het verder trainen van onze neus en tong. Na deze dag zul je thuis en ook op de andere trainingsdagen nog vaak cuppen. Op die manier ontwikkel je langzaam een referentiekader om koffie te kunnen herkennen en beoordelen.

Onderwerpen:

 • hoe je lichaam werkt als het gaat om ruiken en proeven;
 • hoe je koffie proeft en beoordeelt;
 • het hele smaakpalet van koffie en hoe deze te beschrijven;
 • cuppen als een professional. Hoe beoordeel je kwaliteit en spoor je afwijkingen op?
3 Roasting Intermediate (dag 1 van 3)

Roasting Intermediate is verspreid over drie dagen. Natuurlijk behandelen we de nodige theorie, maar we gaan vooral ook veel oefenen en proeven. Het doel is om aan het einde van de dagen het brandproces zo te beheersen dat we controle hebben over zowel de kleur als de brandduur. Die vaardigheid vormt de basis voor het vervolg: het ontwikkelen van een brandprofiel.

Onderwerpen:

 • verschillende soorten branders;
 • sample roasting;
 • kwaliteitscontrole;
 • variabelen in groene koffie en hun impact op het branden;
 • chemie van het branden;
 • meten van koffie en het brandproces (verdieping);
 • het maken van een brandprofiel (theorie)
 • decafeïneren
4 Green Coffee Foundation

Het levensverhaal van koffie staat vandaag centraal: land van herkomst, plantages, koffieplanten, bloemen, bessen en bewerking.

Aan de hand van foto’s en filmpjes visualiseren we het hele proces voor je. Ook proeven we op deze dag veel verschillende bewerkingsmethoden, variëteiten en kwaliteiten van koffie.

Onderwerpen:

 • koffieplant;
 • landbouw;
 • herkomstlanden;
 • bewerking: de basismethoden waarop de koffiebessen bewerkt worden na het plukken;
 • het hele proces van struik tot koffiemolen;
 • certificeringen;
5 Roasting Intermediate (dag 2 van 3)

Dit is de tweede dag van Roasting Intermediate. Zie voor de omschrijving de tekst bij dag 1.

6 Brewing Foundation

Op welke manier we ook koffiezetten, alles draait om het zogenaamde extractieproces. Vandaag kijken we hoe extractie werkt, hoe we deze kunnen beïnvloedden en meten. Vooral dat meten kan handig zijn om objectief iets te kunnen zeggen over het zetten van koffie.

In het praktijkdeel gaan we aan de slag met drie zetmethoden: slow coffee (Chemex en V60), de batch brewer en de volautomaat. Zo leer je ook direct koffiezetten met deze methoden.

Onderwerpen:

 • hoe werkt extractie;
 • welke variabelen spelen een rol in het extractieproces;
 • hoe beïnvloeden de variabelen de smaak;
 • de Brew Chart: opzoek naar de ‘golden cup’ die ‘iedereen’ lekker vindt;
 • hoe meet je extractie
7 Roasting Intermediate (dag 3 van 3)

Dit is de derde dag van Roasting Intermediate. Zie voor de omschrijving de tekst bij dag 1.

8 Barista Skills Foundation

Voor de meeste ambachtelijke branders geldt dat hun koffie uiteindelijk ofwel bereid wordt op een espressomachine of in een volautomaat. De volautomaat is bij Brewing Foundation al aan bod gekomen. Vandaag is het tijd voor de espressomachine.

Onderwerpen:

 • hoe werkt de espressomachine;
 • welke factoren beïnvloeden de smaak van een espresso;
 • hoe stel je een koffiemolen af;
 • hoe je schoon en hygiënisch werkt;
 • hoe schuim je melk op zodat er microfoam ontstaat
9-12 Roasting Professional

We bespreken de laatste theorie over roasting en gaan daarnaast vooral aan de slag in de praktijk. Die praktijk bestaat uit twee opdrachten.

In de eerste opdracht worden we een soort ‘mythbusters’. We kiezen een niet bewezen theorie en doen een aantal experimentele brandingen. Een blinde test moet uitwijzen of we het verschil kunnen proeven.

In de eindopdracht ‘receptuurontwikkeling’ komen alle vaardigheden samen: We ontwikkelen een koffie voor een klant. Dit start met de selectie van de groene koffie en loopt via het branden en eventueel melangeren door tot aan het zetadvies.

Alternatieven
Is een jaaropleiding nog een stap te ver? Kijk dan eens naar de volgende trainingen:

Vervolgopleiding
Smaakt deze opleiding naar meer? Schuif dan aan bij onze vervolgopleiding en word Coffee Expert.
Meer trainingen
Meer informatie over onze Roasting trainingen of bekijk al onze koffietrainingen.
Beoordeling van deze training door onze cursisten
(2)
Mariska Van Balen18 november 2021
Het Roast Master Program is zeer uitgebreid. De nadruk ligt uiteraard op het branden maar alles wat invloed heeft op dit proces tot en met het serveren van een goede koffie naar de eindgebruiker komt aan bod. Er is een mooie balans is tussen theorie en praktijk. Naast dat je het programma volgt is de interactie met je medecursisten en de trainers erg waardevol, er is erg veel kennis aanwezig en dat wordt met veel enthousiasme gedeeld.
Marijke9 november 2021
Ik kwam binnen met relatief weinig kennis over koffie en heb alle handvatten gekregen om mijn eigen onderneming te starten. Van bes tot markering, van branden tot zetten.
Een hele complete opleiding, gegeven door docenten met passie en veel kennis.

Gepland op

Er zijn geen aankomende evenementen.

Inschrijven? Kies hierboven een datum om je in te schrijven voor die training.

Wil je een berichtje ontvangen als we een nieuwe datum plannen? Dat kan! Meld je hier aan.