Laden Evenementen

Master Barista Program *VOL*

Algemeen
Wil je een barista opleiding volgen, dan is dit de opleiding! Na het afronden van onze premium opleiding Master Barista Program ben je niet zomaar een Barista, maar een Master Barista! In twaalf lesdagen verspreid over een jaar leer je alle facetten van koffie en het vak van Barista.

Als Barista weet je niet alleen hoe je de perfecte koffie zet, maar veel meer! Denk aan:

  • waar en hoe groeit koffie;
  • het proces van rijpe bes tot koffieboon;
  • de verschillende soorten koffies op de menukaart;
  • de Slow Coffee zetmethodes;
  • welke parameters nodig zijn voor het zetten van de lekkerste koffie;
  • verschillende smaken en geuren te onderscheiden;
  • cuppen;
  • hoe brand je koffie;
  • Latte Art.

Het Master Barista Program is meer dan een aaneenschakeling van losse trainingen. We leggen tijdens de trainingsdagen namelijk de verbinding tussen de diverse onderwerpen. Hierdoor weet je als Barista niet alleen hoe je de koffie zet, maar ook veel meer van het proces van de groei van de boon, de smaakontwikkeling tijdens het branden, de zetmethode en de uitwerking hiervan op je koffie.
De trainingsdagen zijn gevuld met een afwisseling van theorie, praktijk en natuurlijk proeven!

Als je je toetsen met goed gevolg aflegt dan heb je het SVH erkende diploma Master Barista behaald. Het SVH diploma staat op veel plaatsen hoog aangeschreven.
Werk je in de professionele koffie-industrie of wil je internationale erkenning? Dan kun je naast je diploma maar liefst 8 (internationale) SCA certificaten behalen!Master Barista Program lesdagen

Onze cursisten beoordelen deze training gemiddeld met een 9,6! Lees de beoordelingen onderaan de pagina.

Goed om te weten:

  • je hebt beschikking over alle trainingsmaterialen en -tools op locatie;
  • je krijgt een handige reader;
  • een lunch is inbegrepen;
  • véél praktijk, want oefenen is de beste manier van leren;
  • we werken in kleine groepen;
  • mogelijkheid om mee te gaan op koffiereis naar een land van oorsprong;
  • wij zijn een SCA Premier Training Campus: dit houdt in dat wij een speciale certificering hebben op het gebied van trainingsruimte met alle benodigde apparatuur. We zijn er trots op dat wij een van de weinige Premier Training Campusses zijn in Nederland!

Heb je nog vragen? Bel of mail ons gerust!

Lees hieronder verder voor de beschrijving van de opleiding per dag.

Duur
12 lesdagen van 7 uur, een dag per maand. De training start om 10.00 uur, we sluiten om 17.00 uur af.

Naast de lesuren zijn deelnemers gemiddeld 80 uur kwijt aan studiebelasting op jaarbasis (bestuderen stof en praktijkopdrachten).

Data
Amersfoort: startdatum 8 februari 2025
Lesdata za 8 februari 2025, za 15 maart 2025, za 12 april 2025, za 24 mei 2025, za 21 juni 2025, za 6 september 2025, za 4 oktober 2025, za 1 november 2025, za 29 november 2025, za 10 januari 2026, za 7 februari 2026, za 7 maart 2026 en za 11 april 2026 (reserve)
Gestart - Den Haag: startdatum 16 november 2023
Gestart - Amersfoort: startdatum 11 januari 2024
Gestart - Amersfoort: startdatum 4 maart 2024
Gestart - Amersfoort: startdatum 29 mei 2024
Gestart - Den Haag: startdatum 8 oktober 2024
Lesdata di 8 oktober 2024, di 12 november 2024, di 10 december 2024, di 14 januari 2025, di 11 februari 2025, di 18 maart 2025, di 15 april 2025, di 20 mei 2025, di 17 juni 2025, di 2 september 2025, di 30 september 2025, di 28 oktober 2025 en di 25 november 2025 (reserve)
Gestart - Amersfoort: startdatum 11 november 2024
Lesdata ma 11 november 2024, ma 9 december 2024, ma 13 januari 2025, ma 10 februari 2025, ma 17 maart 2025, ma 14 april 2025, ma 19 mei 2025, ma 30 juni 2025, ma 8 september 2025, ma 6 oktober 2025, ma 3 november 2025, ma 1 december 2025 en ma 12 januari 2026 (reserve)
Vooropleiding
Voor deze opleiding heb je in principe geen vooropleiding nodig. Als je nog erg weinig kennis over koffie hebt, dan kunnen we de Training Introduction to Coffee aanraden.
Kosten
€ 2.937,00 excl. btw (€ 3.553,77 incl. btw) (inclusief materialen, readers en lunch).

We verwachten dat je iedere lesdag aanwezig bent. Als je door onvoorziene omstandigheden toch een les mist, bekijken we samen of deze ingehaald kan worden.

Het is mogelijk om de opleiding in 10 termijnen van € 299,00 (excl. BTW) te betalen. Je ontvangt vanaf de start van de opleiding maandelijks een factuur. Ook bij vakantie, gemiste lessen of het onderbreken van de studie gaat de facturatie door.

SCA certificaten (optioneel)
Wil je de SCA certificaten behalen? Dan bepaal je zelf welke examens je wel en niet doet. Wat je doel ook is, wij leiden je op tot professional!

Certificaat Kosten
SCA Barista Skills Foundation € 130,00 excl. btw (€ 157,30 incl. btw)
SCA Barista Skills Intermediate € 130,00 excl. btw (€ 157,30 incl. btw)
SCA Barista Skills Professional * € 130,00 excl. btw (€ 157,30 incl. btw)
SCA Brewing Foundation € 130,00 excl. btw (€ 157,30 incl. btw)
SCA Roasting Foundation € 130,00 excl. btw (€ 157,30 incl. btw)
SCA Green Coffee Foundation € 130,00 excl. btw (€ 157,30 incl. btw)
SCA Introduction To Coffee € 80,00 excl. btw (€ 96,80 incl. btw)
SCA Sensory Foundation € 130,00 excl. btw (€ 157,30 incl. btw)

* afhankelijk van het niveau tijdens je presentatie op de laatste dag. Voor het Professional examen is een gehaald Intermediate examen verplicht.

Meer informatie over het aanvragen van SCA examens vind je op onze SCA informatie pagina.

Leermiddelen
Voor deze training zijn geen specifieke leermiddelen nodig.
Doelgroep
Barista’s, horeca-ondernemers of medewerkers, koffie-inkopers, koffieverkopers, koffiebranders, koffieliefhebbers/particulieren die meer kennis en vaardigheden op willen doen.
Toetsing
De theoretische toetsen vinden online plaats. Daarnaast krijg je iedere lesdag een praktijkopdracht mee naar huis. Op deze manier leer je stap voor stap koffie te onderscheiden op soort en kwaliteit. Het leerjaar wordt afgesloten met een eindopdracht.
Specialty Coffee Association (SCA)
De SCA heeft een koffiediploma samengesteld waarvan ITC Academy alle modules aanbiedt. Een Internationaal erkend certificaat voor je kennis en vaardigheden als Barista is natuurlijk een kroon op je werk. Voor meer informatie over het diplomeringssysteem kun je terecht op de SCA website.
Programma
Dag Beschrijving
1 Barista Skills Foundation

Een dag boordevol achtergrondkennis, maar vooral veel oefenen en experimenteren met koffie!

Je leert…

  • hoe werkt een espressomachine;
  • welke factoren beïnvloeden de smaak van een espresso;
  • hoe stel je een koffiemolen af;
  • hoe werk je schoon en hygiënisch;
  • hoe schuim je melk op zodat er microfoam ontstaat;
2 Sensory Skills Foundation
Deze dag staat in het teken van smaak en dus het trainen van je neus en tong. Onmisbare zintuigen bij het proeven en beoordelen van koffie. Om een antwoord te geven op de vraag welke smaakomschrijving je geeft aan de koffie, gaan we leren ‘cuppen’.
Je leert…

  • hoe je lichaam werkt als het gaat om ruiken en proeven;
  • hoe je koffie proeft en beoordeelt;
  • het hele smaakpalet van koffie en hoe deze te beschrijven;
  • cuppen als een professional. Hoe beoordeel je kwaliteit en spoort je afwijkingen op.

Om je referentiekader voor smaak te ontwikkelen en omdat cuppen niet iets is wat je in een dag leert, herhalen we de cuppingsessies regelmatig tijdens andere lesdagen.

3 Green Coffee Foundation

Het levensverhaal van koffie staat vandaag centraal: land van herkomst, plantages, koffieplanten, bloemen, bessen en bewerking. We vertellen je alles wat je over de groene koffieboon moet weten: soort, hardheid, screensize, vochtgehalte en waarde.

Aan de hand van foto’s en filmpjes visualiseren we het hele proces voor je. Ook proeven we op deze dag veel bewerkingsmethoden, variëteiten en kwaliteiten van koffie.

Je leert…

  • hoe en waar koffie groeit;
  • de verschillende methodes van bewerking van de boon na de pluk;
  • certificeringen.
4-5 Barista Skills Intermediate I & II

Er staan tegenwoordig zoveel koffievariaties op de menukaart. Op deze dagen lopen we ze allemaal met je door.
Je proeft welk effect doseren en doorlooptijd op smaak heeft. We ondervinden waarom melk schuimt en waarom soms juist weer niet. Je gaat aan de slag met verschillende koffies van het Barista menu en je neemt de eerste stap naar inzicht in de financiën.

Je leert…

  • verschillende koffievariaties maken, zoals Latte Macchiato;
  • de basisvaardigheden van Latte Art;
  • de tips en trucs van het schenken van figuren (appel, hart, tulp, blaadje, rosetta), gevorderde opschuimtechnieken en Free Pour Latte Art;
  • fouten herkennen en oplossen (bijv. houding collega, zettechnieken, grinding, controleermomenten, stationmanagement).
6 Demo Run en Tea for Barista’s

Vandaag laat de trainer je zien hoe je een Demo Run doet als Master Barista. Hij doet een run zoals bij de wereldkampioenschappen. We leggen uit hoe de scoringsformulieren werken en hoe je in 15 minuten een perfecte run neerzet. De beoordeling is gebaseerd op creativiteit, techniek, smaak en kennis. Deze kennis heb je straks nodig om je eindexamen op Professional niveau te kunnen doen!

Daarnaast is er vandaag aandacht voor Thee! Thee in een koffie-opleiding? Jazeker, want als Barista zul je in de praktijk ook regelmatig thee serveren. En dan wil je weten hoe je dat op de beste manier doet.

Je leert…

  • over het theeproces; van blad tot kop;
  • hoe je op een snelle én goede manier de perfecte thee serveert;
  • de verschillende theesoorten.
7 Coffee Around the World

We zijn nog niet uitgepraat over de koffiebes. Vandaag nemen we je mee naar Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Er is geen betere manier om de verschillen tussen de koffie uit deze werelddelen te ervaren dan door zelf te proeven. We cuppen dus veel koffies uit diverse landen en bewerkingsmethoden.

Je leert…

  • welke koffie uit welke werelddelen komt;
  • hoe koffie groeit in de diverse landen;
  • over de smaak- en prijsverschillen van de diverse koffiesoorten.
8 Brewing Foundation / Slow Coffee

Achter het perfecte kopje koffie gaat veel techniek schuil. Vandaag ontrafelen we die volledig zodat ook jij straks een heerlijke koffie kan voorschotelen aan je gasten.

We gaan deze koffie met verschillende Slow coffee zetmethoden maken: Chemex, Hario V60, Syphon, Aeropress, French Press, Clever Dripper, Kalita, cold brew enz.

Je leert…

  • hoeveel oplosbare stoffen we onttrekken aan gemalen koffie;
  • hoe je de mooiste smaken uit een koffie krijgt;
  • wat een Brew Chart is en hoe deze te interpreteren;
  • hoe je een refracto- en pH meter gebruikt;
  • over de diverse Slow Coffee zetmethoden en materialen;
  • welke koffiesoorten te gebruiken;
  • hoe Slow Coffee andere smaken naar boven brengt;
  • welke invloed maalfijnheid en extratietijd op smaak hebben.
9 Barista Skills Professional I

Inmiddels beheers je de technieken volledig. Vandaag blijven de thermometers en timers in de la en vertrouwen we op onze tong en neus. Smaak is het sleutelwoord.

Je leert…

  • wat er gebeurt wanneer je meer koffie gaat doseren;
  • hoe je beste kunt sturen op smaak om zo de mooiste aroma’s uit een koffie te halen;
  • over het ontstaan van Irish, Spanish en French coffee;
  • hoe bovengenoemde koffies te bereiden.
10 Roasting Foundation

Thuis heb je de e-Learning van Roasting Foundation al doorgelopen. We kunnen daardoor direct praktisch aan de slag. Zo leren we de branders en het brandproces kennen aan de hand van meerdere brandingen. Ook proeven we smaakverschillen die ontstaan door kleurverschillen.

Je leert…

  • de ‘anatomie’ van de drumroaster;
  • veiligheid in en om de branderij;
  • fasen en stappen van het brandproces;
  • invloed van brandkleur op de smaak.
11 Barista Skills Professional II

Vandaag gaan we next-level met je Barista Skills! Niet alleen kijken we naar hoe omgevingsfactoren de versheid van koffie beïnvloeden, we duiken ook in het hygiëne protocol.

Je leert…

  • hoe cafeïne aan koffie wordt onttrokken;
  • fouten herkennen in dosering en tamptechnieken;
  • de relatie tussen koffiehoeveelheid en watertemperatuur;
  • over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van espressomachines;
  • extractie meten en fouten herkennen;
  • over de verschillende behandelingstechnieken van melk en de invloed hiervan op smaak;
  • een Barista menu ontwerpen én de kostprijzen berekenen;
  • hoe je HACCP toepast;
  • het water op de juiste manier filteren;
  • de kostprijs van koffie berekenen op basis van ingrediënten;
  • leveranciers selecteren.
12 Eindpresentaties

Vandaag gebruik je alle kennis en kunde die je in het afgelopen jaar vergaard hebt om je kwaliteiten te laten zien. Je doet een run zoals bij de wereldkampioenschappen. Je klasgenoten en trainer beoordelen je op creativiteit, techniek, smaak en kennis.
Wees gerust, tijdens je leerjaar doe je een proefexamen en werk je uiteraard naar deze dag toe.

Alternatieven
Is een jaaropleiding nog een stap te ver? Of wil je eerst een keer ervaren hoe het bij ons werkt? Kijk dan eens naar de volgende trainingen:

Vervolgopleiding
Smaakt deze opleiding naar meer? Kijk dan eens naar de volgende vervolgopleidingen:

Meer trainingen
Meer informatie over onze Master Barista training of bekijk al onze koffietrainingen.
Beoordeling van deze training door onze cursisten
(34)
Lisa Lenz - Koffiebranderij De Ouwe Smidte20 november 2024
leuke leerzame cursus, leuk om met mensen uit het vakgebied te leren kennen en de hele dag over koffie te praten.
Chadia Elkadi - 30ML23 augustus 2024
Felix Lijssen24 april 2024
De expertise van Paul is uitzonderlijk. Alles wordt zo goed uitgelegd, en er mag vanalles geproeft/geroken worden. Hierdoor krijg je een goed beeld waarover het gaat.
Elly Wajon16 april 2024
Via een goede bekende van mij kwam ik in aanraking met de wereld van koffie. Inmiddels gepensioneerd, had ik na een poosje wel weer zin in een nieuwe uitdaging.
Na de eerste kennismaking op een introductiedag begon mijn koffie-ervaring louter voor mijn eigen lol. Ondertussen ben ik zodanig enthousiast geworden dat ik ook met de opgedane kennis en vaardigheden aan de slag zou willen gaan gaan als Barista: nieuwe carriere?

Ik wil jullie zeer hartelijk bedanken voor de zeer enthousiasmerende lessen en het hoge kennisniveau van onze docent Paul! Tevens werd ik wel hebberig van al die leuke koffiecatchets. Eyeopener voor mij was de opwaardering van de filterkoffie: vond t maar niks: slappe bak, vergeleken bij espresso. Echter met de juiste koffie en zetmethode is t zelfs lekkerder dan espresso heb ik ontdekt: dank voor die ervaring.
Valt er dan helemaal niks te verbeteren? Ik kan nu geen verbeterpunten verzinnen??.
Ik gluur alweer naar n vervolgcusrus, maar ga eerst aan de slag in het ?veld?😊
Reactie van ITC Academy
Het is heel fijn om zo’n enthousiaste cursiste in de groep te hebben. Het is erg leuk om je mail te lezen want dit is wel waar je het voor doet.
Grappig ook hoe je bent ‘omgekeerd’ naar de slappe bak: het heeft inderdaad alles te maken met de juiste koffie en de juiste zetmethode en dat laatste heb ik je kunnen leren.

Er is zeker nog een vervolg op het Master Barista Program, het zogenaamde Coffee Expert Program dat onlangs in maart weer van start is gegaan en in 2025 weer zal worden ingepland.
Heel veel plezier in het veld en wie weet zien we je binnenkort weer terug.
Anoniem7 maart 2024
Prima cursus, in ons geval een erg plezierige trainer!
Lukas Tremp7 maart 2024
Gijs Streefkerk - Koffiehuisje6 december 2023
Echt een aanrader. Zowel voor mensen die net komen kijken in de wereld van koffie, als voor de wat meer ervaren barista een fantastische manier om je kennis te vergroten. En vooral ook erg leuk om dit samen te doen met andere enthousiastelingen.
Michiel29 november 2023
Het volgen van het jaarprogramma was voor mij een fantastische ervaring. Nu ik het master barista diploma heb behaald vind ik het erg jammer om de nieuwe koffie familie die ik gedurende 1 jaar heb mee mogen maken niet meer maandelijks zal ontmoeten. Ik zal zeker nog eens aankloppen met nieuwe koffies om die te delen met de ITC Academy!
Paolo28 november 2023
Jiska van Egmond19 november 2023
Het is fantastisch. Heel leerzaam, top trainer, mega interessant, heel tof

Bekijk alle beoordelingen.