Laden Evenementen

Theesommelier Opleiding Leerjaar 2

Algemeen
Je hebt in je eerste leerjaar tot Theesommelier een referentiekader opgebouwd en kennis gemaakt met alle facetten van het vak. In dit tweede leerjaar van wederom twaalf dagen ga je je kennis van thee nog meer verdiepen en verbreden. En ga je die kennis in de praktijk toepassen.
Zo ga je uitgebreid aan de slag met geweldige oolongs en bijzondere post gefermenteerde theeën. Ook duik je in de wereld van de chemie achter thee, water en cafeïne. Welke spannende stofjes zitten er allemaal in je kop thee? Na afronding van het 2e leerjaar ontvang je een SVH erkend diploma. Tijdens cursusdagen worden theorie, praktijk en proeven afgewisseld. Samengevat leer je het volgende:

Theorie

  • De thee-industrie van Japan en Taiwan.
  • Pu’er en andere post gefermenteerde theeën.
  • Veel aandacht voor oolong thee.
  • De eigenschappen van kruiden en andere infusies.
  • Verdieping tea & foodpairing.
  • Het belang van water.
  • De waarheid over cafeïne.
  • De marketingaspecten bij het starten van je theebedrijf.

Praktijk

  • De oneindige mogelijkheden van het combineren van thee met gerechten en kaas.
  • Hoe de beste kruideninfusies te zetten.
  • Herkennen van defecten in thee.
  • Verbeteren van zetmethodes voor oolong en post gefermenteerde thee.

En ook nog

  • Beschikking over alle trainingsmaterialen en -tools op locatie.
  • Je krijgt een handige reader.
  • Een lunch is inbegrepen.
  • Mogelijkheid om mee te gaan op theereis naar een land van oorsprong.

Heb je nog vragen? Bel of mail ons gerust!

Duur
12 lesdagen van 7 uur, een dag per maand. De training start om 10.00 uur, we sluiten om 17.00 uur af.

Naast de lesuren zijn deelnemers gemiddeld 80 uur kwijt aan studiebelasting op jaarbasis (bestuderen stof en praktijkopdrachten)

Data
Den Haag: startdatum 13 juni 2024
Lesdata do 13 juni 2024, do 11 juli 2024, do 19 september 2024, do 10 oktober 2024, do 28 november 2024, do 19 december 2024, do 30 januari 2025, do 13 februari 2025, do 13 maart 2025, do 17 april 2025, do 15 mei 2025, do 5 juni 2025 en do 3 juli 2025 (reserve)
Zeewolde: startdatum 9 oktober 2024
Lesdata wo 9 oktober 2024, wo 13 november 2024, wo 11 december 2024, wo 15 januari 2025, wo 12 februari 2025, wo 19 maart 2025, wo 16 april 2025, wo 21 mei 2025, wo 18 juni 2025, wo 3 september 2025, wo 1 oktober 2025, wo 29 oktober 2025 en wo 26 november 2025 (reserve)
Den Haag: startdatum 10 januari 2025
Lesdata vr 10 januari 2025, vr 7 februari 2025, vr 14 maart 2025, vr 11 april 2025, vr 16 mei 2025, vr 20 juni 2025, vr 5 september 2025, vr 3 oktober 2025, vr 31 oktober 2025, vr 28 november 2025, vr 9 januari 2026, vr 6 februari 2026 en vr 6 maart 2026 (reserve)
Gestart - Den Haag: startdatum 20 maart 2023
Gestart - Zeewolde: startdatum 14 april 2023
Gestart - Den Haag: startdatum 23 november 2023
Gestart - Zeewolde: startdatum 14 mei 2024
Lesdata di 14 mei 2024, di 11 juni 2024, di 9 juli 2024, di 10 september 2024, di 8 oktober 2024, di 12 november 2024, di 10 december 2024, di 14 januari 2025, di 11 februari 2025, di 18 maart 2025, di 15 april 2025, di 20 mei 2025 en di 17 juni 2025 (reserve)
Vooropleiding
Theesommelier Opleiding leerjaar 1
Kosten
€ 2.657,00 excl. btw (€ 3.214,97 incl. btw) (inclusief readers en lunch)

We verwachten dat je iedere lesdag aanwezig bent. Als je door onvoorziene omstandigheden toch een les mist, bekijken we samen of deze ingehaald kan worden.

Het is mogelijk om de opleiding in 10 termijnen van € 271,00 (excl. BTW) te betalen. Je ontvangt vanaf de start van de opleiding maandelijks een factuur. Ook bij vakantie, gemiste lessen of het onderbreken van de studie gaat de facturatie door.

Leermiddelen
Voor deze training zijn geen specifieke leermiddelen nodig.
Doelgroep
Horeca-ondernemers of medewerkers, thee inkopers, thee verkopers, barista’s, foodies of theeliefhebbers/particulieren die meer kennis en vaardigheden op willen doen.
Toetsing
We sluiten de meeste lesdagen af met een theoretische toets. Deze toets maak je na de lesdag online thuis. Daarnaast krijg je iedere lesdag een praktijkopdracht mee naar huis. Op deze manier leer je stap voor stap thee te onderscheiden op soort en kwaliteit. Het leerjaar wordt afgesloten met een eindpresentatie waarin je gedurende een presentatie van 30 minuten laat zien wat je het afgelopen lesjaar geleerd hebt.
Programma
Dag Beschrijving
1 Geur, Smaak & Tea Tasting

In leerjaar 1 heb je een basis gelegd op het gebied van geur en smaak. Vandaag duiken we dieper in op dit onderwerp en je gaat heel veel proeven.

Je leert…

  • jezelf trainen in het onderscheiden en herkennen van aroma’s;
  • de typische eigenschappen van de beroemdste theeën ter wereld.
2 Kruiden en vruchteninfusies

Geen theekaart lijkt compleet zonder infusies zoals bijvoorbeeld rooibos of munt. Infusies en thee worden vaak als één en hetzelfde genoemd. Tijd om meer te leren over infusies. Blaadjes, bloemen en andere delen van planten worden steeds populairder in de Nederlandse horeca en huiskamer.

Je leert…

  • wat de eigenschappen zijn van de diverse kruiden en planten;
  • hoe je deze infusies het beste kunt zetten;
  • wat de huidige trends zijn.

3 Post gefermenteerde thee

Post gefermenteerde thee is waarschijnlijk de meest complexe theeklasse, eentje die het waard is om een volle dag aan te besteden.

Je leert…

  • meer over de meest bekende post gefermenteerde thee: Pu’er;
  • in welke regio’s in China en in welke andere landen ze ook post gefermenteerde thee maken en drinken;
  • de beste manieren voor het zetten van deze theeklasse.
4 Intermediate Tea & Food pairing
Vandaag duiken we dieper in het combineren van thee met gerechten. We kijken naar de theorie, maar gaan ook daadwerkelijk pairen met gerechten. Alle aspecten van het sommelierschap komen deze dag aan bod!

Je leert…

  • meer over de optimale tea en foodcombinaties;
  • een kennismaking met voedingsmiddelenfysiologie;
  • hoe je gasten aan de hand van de menukaart adviseert over mooie combinaties.
5 Japan Intermediate
Japan mag dan wel een klein exportland zijn, de groene theeën die er gemaakt worden zijn bijzonder en beroemd om hun hartige geur en smaak.

Je leert…

  • over de geschiedenis van thee in Japan;
  • meer over de theecultuur van Japan;
  • wat er zo speciaal is aan de Japanse theeceremonie;
  • welke theeën er in Japan geproduceerd worden;
  • hoe deze theeën worden verwerkt;
  • de bekendste zetmethoden.
6&7 Oolong

Zwarte draak, dat is de betekenis van Wulong, de chinese naam voor oolong. Oorspronkelijk komt oolong uit China, maar Taiwan staat inmiddels ook bekend als een belangrijke oolong producent. Er is zoveel over deze bijzondere theeklasse te vertellen, dat we er maar liefst twee dagen voor nodig hebben!

Je leert…

  • de verschillen tussen licht en zwaar geoxideerd;
  • hoe oolong wordt gemaakt;
  • wat de smaakeigenschappen van oolong zijn;
  • de zetmethoden en technieken om het mooiste uit deze theesoort te halen.
8 Thee & kaas

Dat thee fantastisch combineert met kaas weet je vast nog wel uit leerjaar 1. Vandaag gaan we next level met deze heerlijkheden. En dat ga je uiteraard ook proeven!

Je leert…

  • hoe kaas wordt gemaakt en welke soorten kazen er zijn;
  • wat de verschillen in kaas zijn;
  • welke thee en kaas goed samengaan.
9 Kwaliteit

Je herkent het misschien wel, twee theeën met dezelfde naam en toch zit er een groot verschil in de prijs. Uiterlijk zie je verschillen maar welke thee heeft nu de hoogste kwaliteit?
Wanneer er iets mis gaat bij de productie van thee dan ontstaan er defecten. Wanneer je thee inkoopt bij een groothandel dan zul je ze niet vaak tegenkomen omdat deze bedrijven ze al gecontroleerd hebben. Importeer je zelf dan zul je dit zelf moeten doen.

Je leert…

  • Kwaliteit in thee te herkennen en beoordelen;
  • Graderen van thee op uiterlijke kenmerken;
  • Herkennen van de meest voorkomende defecten in thee.
10 Water en Cafeïne

Hoe zit dat nou eigenlijk met cafeïne en thee? Vandaag krijg je antwoord op die vraag en leer je nog veel meer over de stofjes in thee en water.

Je leert…

  • wat het belang van water is voor thee;
  • welke mineralen er in water kunnen zitten en welke reactie zij aangaan met thee (bijv. calcium);
  • hoe het nu zit met cafeïne in thee;
  • wat thearubigines en catechines zijn;
  • introductie tot voedingsmiddelenfysiologie.
11 Taiwan

In het eerste jaar hebben we de Taiwanese thee-industrie in vogelvlucht bekeken. Dit jaar dompelen we ons onder in de Taiwanese theecultuur en -industrie. De oolongs uit Taiwan worden wereldwijd geroemd. Maar er wordt nog veel meer moois gemaakt in Taiwan.

Je leert…

  • over de geschiedenis van thee in Taiwan;
  • alles over de Taiwanese oolongs;
  • welke theeklassen Taiwan nog meer produceert;
  • over de Taiwanese theecultuur.
12 Eindpresentaties

Tijd om de puntjes op de i te zetten! Vandaag gebruik je alle kennis en kunde die je in het afgelopen jaar vergaard hebt. Je klasgenoten en trainer beoordelen je op creativiteit, techniek, smaak en kennis. Wees gerust, tijdens je leerjaar werk je uiteraard naar deze dag toe.

Vervolgopleiding
Smaakt deze opleiding naar meer? Kijk dan eens naar de volgende vervolgopleidingen:

Meer trainingen
Bekijk al onze theetrainingen of leer meer over Tea & Food Pairing.
Beoordeling van deze training door onze cursisten
(19)
Joyce van der Zalm30 juli 2023
Leerjaar 2 was wederom weer een feestje. Het is ongelofelijk hoeveel er te ontdekken valt over thee! Gelukkig ook veel praktijkopdrachten en oefenen hoewel er natuurlijk ook theorie gegeven wordt. Een hele fijne opleiding en dus door naar leerjaar 3!!
Wilma Prins-de Bruijn19 maart 2023
Meer verdieping en weer heel boeiend. Veel interactie onderling en veel inspiratie. Smaakt naar meer. Op naar leerjaar 3!
Ching-ling15 maart 2023
Veel geleerd en vrijheid om de lessen in te halen is een grote pluspunt.
Marc Visscher11 februari 2023
Heel leuk om ook jaar 2 te gevolgd te hebben! Echt van meerwaarde t.o.v. leerjaar 1. Je maakt een verdiepingsslag met theorie en natuurlijk oefenen/proeven. Er zijn meerdere lessen over thee gecombineerd met gerechten/kaas. Qua balans misschien net iets te veel lessen terwijl de les die ik graag had willen volgen in het programma voor jaar 2 ontbrak, maar pas in leerjaar 3 zit namelijk: Voedingsmiddelen fysiologie. Richard zit vol humor en is zeer gepassioneerd. Hij weet daadwerkelijk alles! In een kleine groepssamenstelling wordt het daarmee ook meer persoonlijk. Fijn! Bedankt voor een geweldige tijd!
Anoniem8 januari 2023
Annemarie19 september 2022
Maxine Rietveld - Hotel Restaurant De Prins13 september 2022
Ondanks dat het een rommelig jaar was door Covid, vond ik dit jaar minder sterk in zijn schoenen staan dan leerjaar 1. Weinig (beloofde) praktijk, veel onduidelijkheden omtrent toetsen, huiswerk, examen. De huiswerkopdrachten worden ook niet meer achteraf behandeld (wat ik jammer vind, want waarom moet je ze anders maken?) Kaas en foodpairing- les liet mij ook in het duister tasten. Ondanks dat er veel praktijk was die les dacht ik achter, wat heb ik nu eigenlijk geleerd?

Ik heb veel plezier gehad dit jaar en ook een hoop geleerd.. maar ga ik omrekenen in kwaliteit.. dan voelde dit jaar wél als een ?opvullend? jaar.
Reactie van ITC Academy
De werkwijze van de opdrachten is inderdaad iets gewijzigd omdat nabespreken tijdens de lessen veel tijd in beslag nam. Alle opdrachten worden nagekeken alleen was de terugkoppeling het afgelopen jaar beperkt. Dit hebben we aangepast en geven nu meer feedback. En we herkennen dat er bepaalde presentaties een iets andere opdrachtbeschrijving staat dan je uiteindelijk online ziet, dat trekken we recht!
Miranda13 september 2022
Weer een heerlijk jaar vol zeer uitgebreide thee-theorie en -praktijk! Super interessant om wat meer de verschillende landen en verwerkingsmethoden in te duiken. En ook al heeft tea & food/kaas pairing wat minder mijn interesse... toch heel leuk om daar ook mee aan de slag te gaan.
Lara Bergers13 september 2022
Joke11 juli 2021
Door Corona is de jaaropleiding wat anders verlopen dan normaal. Veel bewondering voor hoe flexibel en accuraat de ITCA het op pakte en er alsnog een mooi jaar van maakte. Het niet aflatende enthousiasme van iedereen die er werkt of bij betrokken is, zorgt voor een altijd prettige en gemotiveerde sfeer!
Smaakt wederom naar meer.

Bekijk alle beoordelingen.