Training Theesommelier Opleiding Leerjaar 2

Algemeen

Je hebt in je eerste leerjaar tot Theesommelier een referentiekader opgebouwd en kennis gemaakt met alle facetten van het vak. In dit tweede leerjaar van wederom twaalf dagen ga je je kennis van thee nog meer verdiepen en verbreden. En ga je die kennis in de praktijk toepassen.
Zo ga je uitgebreid aan de slag met geweldige oolongs en bijzondere post-gefermenteerde theeën. Ook duik je in de wereld van de chemie achter thee, water en cafeïne. Welke spannende stofjes zitten er allemaal in je kop thee?Na afronding van het 2e leerjaar ontvang je een SVH erkend diploma.Tijdens cursusdagen worden theorie, praktijk en proeven afgewisseld. Samengevat leer je het volgende:

Theorie

  • De thee-industrie van Japan en Taiwan.
  • Pu’er en andere post-gefermenteerde theeën.
  • Veel aandacht voor oolong thee.
  • De eigenschappen van kruiden en andere infusies.
  • Verdieping tea & foodpairing.
  • Het belang van water.
  • De waarheid over cafeïne.
  • De marketingaspecten bij het starten van je theebedrijf.

Praktijk

  • De oneindige mogelijkheden van het combineren van thee met gerechten, kaas en chocolade.
  • Hoe de beste kruideninfusies te zetten.
  • Herkennen van defecten in thee.
  • Verbeteren van zetmethodes voor oolong en post-gefermenteerde thee.

En ook nog

  • Beschikking over alle trainingsmaterialen en -tools op locatie.
  • Je krijgt een handige reader.
  • Een lunch is inbegrepen.
  • Mogelijkheid om mee te gaan op theereis naar een land van oorsprong.

Heb je nog vragen? Bel of mail ons gerust!

Duur

12 lesdagen van 7 uur, een dag per maand. De training start om 10.00 uur, we sluiten om 17.00 uur af.

Naast de lesuren zijn deelnemers gemiddeld 80 uur kwijt aan studiebelasting op jaarbasis (bestuderen stof en praktijkopdrachten)

Data
Zeewolde: startdatum 20 januari 2020
Lesdata 20 januari 2020, 9 maart 2020, 18 mei 2020, 22 juni 2020, 6 juli 2020, 14 september 2020, 5 oktober 2020, 9 november 2020, 7 december 2020, 4 januari 2021, 1 februari 2021, 1 maart 2021 en 12 april 2021 (reserve)
Gestart - Zeewolde: startdatum 27 maart 2019
Lesdata 27 maart 2019, 24 april 2019, 29 mei 2019, 26 juni 2019, 13 september 2019, 25 september 2019, 30 oktober 2019, 27 november 2019, 18 december 2019, 22 januari 2020, 4 maart 2020, 1 april 2020, 6 mei 2020 en 3 juni 2020 (reserve)
Gestart - Den Haag: startdatum 31 oktober 2019
Lesdata 31 oktober 2019, 28 november 2019, 19 december 2019, 23 januari 2020, 13 februari 2020, 12 maart 2020, 16 april 2020, 14 mei 2020, 11 juni 2020, 10 september 2020, 8 oktober 2020, 5 november 2020 en 3 december 2020 (reserve)
Vooropleiding
Theesommelier Opleiding leerjaar 1
Kosten
€ 2.397,00 excl. btw (€ 2.900,37 incl. btw) (inclusief readers en lunch)

We verwachten dat je iedere lesdag aanwezig bent. Als je door onvoorziene omstandigheden toch een les mist, bekijken we samen of deze ingehaald kan worden. Hiervoor kun je contact opnemen met het secretariaat via info@itcacademy.nl.

Het is mogelijk om de opleiding in 10 termijnen van € 245,00 (excl. BTW) te betalen. Je ontvangt vanaf de start van de opleiding maandelijks een factuur. Ook bij vakantie, gemiste lessen of het onderbreken van de studie gaat de facturatie door.

Leermiddelen
Voor deze training zijn geen specifieke leermiddelen nodig.
Doelgroep
Horeca-ondernemers of medewerkers, thee inkopers, thee verkopers, barista’s, foodies of theeliefhebbers/particulieren die meer kennis en vaardigheden op willen doen.
Toetsing
Je begint iedere nieuwe lesdag met een theoretische toets over de stof van de voorgaande dag. Daarnaast krijg je iedere lesdag een praktijkopdracht mee naar huis. Op deze manier leer je stap voor stap thee te onderscheiden op soort en kwaliteit. Het leerjaar wordt afgesloten met een eind-presentatie waarin je gedurende een presentatie van 30 minuten laat zien wat je het afgelopen lesjaar geleerd hebt.
Programma
Dag 1

Geur en Smaak – intermediate

In leerjaar 1 heb je een basis gelegd op het gebied van geur en smaak. Vandaag duiken we dieper in op dit onderwerp en je gaat heel veel proeven.

Je leert…

  • jezelf trainen in het onderscheiden en herkennen van aroma’s;
  • de typische eigenschappen van de beroemdste theeën ter wereld.
Dag 2

Kruiden en vruchteninfusies

Geen theekaart lijkt compleet zonder infusies zoals bijvoorbeeld rooibos of munt. Infusies en thee worden vaak als één en hetzelfde genoemd. Tijd om meer te leren over infusies. Blaadjes, bloemen en andere delen van planten worden steeds populairder in de Nederlandse horeca en huiskamer.

Je leert…

  • wat de eigenschappen zijn van de diverse kruiden en planten;
  • hoe je deze infusies het beste kunt zetten;
  • wat de huidige trends zijn.
Dag 3

Post-gefermenteerde thee

Post-gefermenteerde thee is waarschijnlijk de meest complexe theeklasse, eentje die het waard is om een volle dag aan te besteden.

Je leert…

  • meer over de meest bekende post-gefermenteerde thee: Pu’er;
  • in welke regio’s in China en in welke andere landen ze ook post-gefermenteerde thee maken en drinken;
  • de beste manieren voor het zetten van deze theeklasse.
Dag 4 Intermediate Tea & Food pairing
Vandaag duiken we dieper in het combineren van thee met gerechten. We kijken naar de theorie, maar gaan ook daadwerkelijk pairen in samenwerking met een (chef)kok. Alle aspecten van het sommelierschap komen deze dag aan bod!Je leert…

  • meer over de optimale tea en foodcombinaties;
  • een kennismaking met voedingsmiddelenfysiologie (daarover meer op dag 10);
  • hoe je gasten aan de hand van de menukaart adviseert over mooie combinaties.
Dag 5

Japan

Japan mag dan wel een klein exportland zijn, de groene theeën die er gemaakt worden zijn bijzonder en beroemd om hun hartige geur en smaak.

Je leert…

  • over de geschiedenis van thee in Japan;
  • meer over de theecultuur van Japan;
  • wat er zo speciaal is aan de Japanse theeceremonie;
  • welke theeën er in Japan geproduceerd worden;
  • hoe deze theeën worden verwerkt;
  • de bekendste zetmethoden.
Dag 6 & 7

Oolong

Zwarte draak, dat is de betekenis van Wulong, de chinese naam voor oolong. Oorspronkelijk komt oolong uit China, maar Taiwan staat inmiddels ook bekend als een belangrijke oolong producent. Er is zoveel over deze bijzondere theeklasse te vertellen, dat we er maar liefst twee dagen voor nodig hebben!

Je leert…

  • de verschillen tussen licht en zwaar geoxideerd;
  • hoe oolong wordt gemaakt;
  • wat de smaakeigenschappen van oolong zijn;
  • de zetmethoden en technieken om het mooiste uit deze theesoort te halen.
Dag 8

Thee, kaas en chocolade

Dat thee fantastisch combineert met kaas en chocolade weet je vast nog wel uit leerjaar 1. Vandaag gaan we next level met deze heerlijkheden. En dat ga je uiteraard ook proeven!

Je leert…

  • hoe kaas wordt gemaakt en welke soorten kazen er zijn;
  • wat de verschillen in kaas zijn;
  • welke thee en kaas goed samengaan;
  • wat chocolade is en hoe het gemaakt wordt;
  • welke verschillen er zijn in chocolade;
  • waarom chocolade zo goed bij thee past;
  • welke combinaties je kunt maken tussen theesoorten en chocolade.
Dag 9

De marketing achter thee

De kans is groot dat je professioneel met thee werkt of die wens hebt. Daarom komt vandaag het marketingaspect van thee aan bod. Dat bespreken we uiteraard onder het genot van een heerlijke pot thee.

Je leert…

  • wat de huidige trends in de markt zijn;
  • hoe marketing werkt in de wereld van thee;
  • wat je nodig hebt om een theewinkel of webshop te starten;
  • meer over consumentengedrag.
Dag 10

Water en Cafeïne

Hoe zit dat nou eigenlijk met cafeïne en thee? Vandaag krijg je antwoord op die vraag en leer je nog veel meer over de stofjes in thee en water.

Je leert…

  • wat het belang van water is voor thee;
  • welke mineralen er in water kunnen zitten en welke reactie zij aangaan met thee (bijv. calcium);
  • hoe het nu zit met cafeïne in thee;
  • wat thearubigines en catechines zijn;
  • introductie tot voedingsmiddelenfysiologie.
Dag 11

Taiwan

In het eerste jaar hebben we de Taiwanese thee-industrie in vogelvlucht bekeken. Dit jaar dompelen we ons onder in de Taiwanese theecultuur en -industrie. De oolongs uit Taiwan worden wereldwijd geroemd. Maar er wordt nog veel meer moois gemaakt in Taiwan.

Je leert…

  • over de geschiedenis van thee in Taiwan;
  • alles over de Taiwanese oolongs;
  • welke theeklassen Taiwan nog meer produceert;
  • over de Taiwanese theecultuur.
Dag 12

Eindpresentaties

Tijd om de puntjes op de i te zetten! Vandaag gebruik je alle kennis en kunde die je in het afgelopen jaar vergaard hebt. Je klasgenoten en trainer beoordelen je op creativiteit, techniek, smaak en kennis. Wees gerust, tijdens je leerjaar werk je uiteraard naar deze dag toe.

Gepland op