Training Leer in 5 dagen alles over Tea & Food Pairing

Algemeen
Het serveren van een drankje naast het (avond)eten is zeer gebruikelijk. Traditioneel bestond de keuze uit wijn of ‘een sapje’. Gelukkig zijn er tegenwoordig meer alternatieven. Zo is thee een perfecte match bij veel gerechten en meer dan ‘een alcoholvrij alternatief’. En als je het goed aanpakt dan geeft het serveren van thee bij de maaltijd een hele mooie ervaring. Of je dit nou thuis doet bij een eenvoudige maaltijd of in een restaurant bij een exclusief meergangendiner.

Tijdens deze vijfdaagse training Tea & Food Pairing leren we je hoe je passende theesoorten kan serveren bij je gerechten. Leer de match te maken hoe je vooraf, zonder te proeven, al kan bepalen of iets past of niet en vooral ook hoe je Tea & Food Pairing praktisch aanpakt. Speel met zetmethoden en parameters om het beste uit de combinaties te halen en verras je gasten met het presenteren van de drankjes.

Lees hieronder het programma voor een beschrijving van de dagen.

Dit zijn suggesties voor Tea & Food Pairing mogelijkheden die je kan toepassen.
Duur
Deze training duurt 5 dagen. We starten iedere dag om 10.00 uur, we sluiten om 17.00 uur af.
Data
Zeewolde: startdatum 26 augustus 2024
Lesdata ma 26 augustus 2024, di 27 augustus 2024, wo 28 augustus 2024, do 29 augustus 2024 en vr 30 augustus 2024
Vooropleiding
Er is geen vooropleiding noodzakelijk, toch helpt het enorm als je over enige basiskennis van thee beschikt. Bijvoorbeeld onze dagtrainingen Thee 1 en Thee 2 vormen een waardevolle basis.
Kosten
Training: € 1.277,00 excl. btw (€ 1.545,17 incl. btw) (inclusief alle leermiddelen, lunch en een hand-out)
Leermiddelen
Alle benodigde leermiddelen zijn op onze trainingslocaties aanwezig.
Doelgroep
Iedereen die thee bij een gerecht wil serveren, zowel particulier als in de horeca.
Toetsing
Geen
Programma
Dag Beschrijving
1 Tijdens de eerste dag kijken we naar de theorie achter Tea & Food Pairing. We leggen hiermee de basis die nodig is om te begrijpen wat er precies gebeurt wanneer je gaat combineren.

Je leert:

 • Hoe het lichaam werkt wanneer het gaat om ruiken, proeven, mondgevoel, enzymen en speeksel.
 • Hoe je een gerecht kunt ontleden in de verschillende smaaktypen, smaakvolumes, enz.
 • Welk effect polyfenolen in de thee hebben op bijvoorbeeld zuren in een gerecht.
2 Op dag twee kijken we naar basis pairings. We kijken welke theesoorten wel bij een gerechtje passen en welke niet. Natuurlijk leer je de theorie achter deze wetenschap.

Je leert:

 • Wat is het effect van koolhydraten, eiwitten en vetten in een gerecht op stofjes in thee.
 • Hoe je stuurt op geur, smaak en mondgevoel bij het zetten van thee.
 • Welke theeklassen veel of weinig stofjes hebben die positief of juist negatief kunnen werken in combinatie met koolhydraten, eiwitten en vetten in gerechten.
 • Een Tea & Food Pairing te maken met behulp van standaard theesoorten zoals je die bijvoorbeeld in de horeca tegenkomt.
3 Thee en kaas lijken voor elkaar geschapen. Toch zijn er veel facetten die maken dat de combinatie niet altijd goed gaat. Waarom wordt een geitenkaas met de ene thee mooi zacht en romig en waarom gaat het in combinatie met een andere thee zo mis en verandert de kaas in een stuiterbal. Tijdens deze les zullen we veel voorbeelden laten zien en proeven en ga je zelf aan de slag met een aantal mooie kaassoorten.

Je leert:

 • Wat zijn de specifieke eigenschappen van kaas die bepalen of hij wel of niet met een theesoort te combineren is.
 • Wat zijn de verschillen tussen bijvoorbeeld een blauwschimmel en roodflora kaas.
 • Hoe zet je één thee op een manier dat deze past bij een kaasplankje met diverse kazen.
4 De belangrijkste reden waarom je weinig Tea & Food Pairing in restaurants ziet is omdat men bang is dat het te veel tijd kost. En thuis zit je ook liever bij je gasten dan dat je lang in de keuken staat. Deze dag kijken we hoe je Tea & Food Pairing thuis en in je restaurant praktisch kunt implementeren zonder dat het je veel tijd of geld kost.

Je leert:

 • Hoe je thuis en in de zaak op een snelle manier de perfecte thee op tafel zet.
 • Met het bestaande theeassortiment goed combinaties te maken.
 • Welke hulpmiddelen je nodig hebt voor Tea & Food Pairing.
5 Op deze dag komt alles van de vorige vier dagen samen. Eerst hebben we mooie Tea & Food Pairing combinaties leren maken. Nu komen we aan bij het presenteren van de thee aan tafel. Je kan een vooraf gevuld theeglas op een (mooi gedekte) tafel zetten maar er zijn leukere alternatieven waarbij je de thee aan tafel zet en uitserveert.

Je leert:

 • Leuke, creatieve, gekke en originele manieren om thee aan tafel te zetten.
 • Thee serveren op manieren die voor veel theater én lekkere thee zorgt.
 • Gebruik wat je al hebt! Hoe kan je thee zetten en presenteren met de dingen die je zelf waarschijnlijk al in huis hebt.
 • Hoe je op verkoopwebsites zoals eBay, Marktplaats e.d. zoekt naar unieke voorwerpen om voor theater aan tafel te zorgen bij je Tea & Food Pairing.
Dit zijn suggesties voor Tea & Food Pairing mogelijkheden die je kan toepassen.
Vervolgopleiding
Smaakt deze opleiding naar meer? Kijk dan eens naar de volgende vervolgopleidingen:

Meer trainingen
Meer informatie over Tea & Food Pairing of bekijk al onze theetrainingen.
Beoordeling van deze training door onze cursisten
(10)
Eef14 september 2022
Ik heb deze vijf dagen in één week gedaan tijdens de zomer in Amsterdam. Elke dag kregen we een zesgangenmenu voorgeschoteld (behalve op de kaasdag) waar we een thee moesten bij pairen. Het was best een pittige week. Op het einde kon ik geen eten meer zien :-), maar ik heb enorm veel bijgeleerd! Sinds de cursus drink ik veel meer thee bij de maaltijd thuis en verloopt het kiezen van de thee veel intuïtiever dan ervoor.
Monique Konings - Parc Broekhuizen en Natuuropleiding29 augustus 2022
Dennis18 april 2022
Leuke training. Het duurde even voordat het kwartje was gevallen. Voor mij persoonlijk zou er wat meer 'structuur' en 'logica' in kunnen zitten. Zeker de eerste dag voelde het als.. er wordt een thee gekozen op basis van onderbuik gevoel.
Mariët Ter Veld - J.J. Darboven bv13 april 2022
Een horeca gerichte training op het zetten en uitserveren van thee bij gerechten. Om theesmaken te koppelen aan gerechten moet je je verdiepen in de vele aroma's van thee, de zetwijze, de theetemperatuur aan tafel en het theevolume bij een gerecht. De toelichting van de chef-kok op de gerechten (bereidingswijze, gebruikte kruiden etc.) is geen overbodige luxe. Intensieve training. Erg leuk de lessen over tea-pairing met kaas en overeenkomsten en verschillen wijn-thee.
Monique Blom - Het Theewinkeltje5 juli 2021
Karin Rochat - Wouters25 juni 2021
Voor mij als theesommelier die het heel tof vindt om mensen te verrassen met thee en spijscombinaties, was dit de perfecte cursus. Handvatten voor in de horeca, grenzen verleggen, de theorie achter de praktijk, verrassende combinaties, ik heb heel veel geleerd!
Anrie van den Brink29 mei 2021
een zeer leerzame, goed onderbouwde, praktische training! Aanrader!!
Marguérite Van Der Linden27 mei 2021
Prima training, lekker (inter-)actief bezig geweest. Praktisch, helder en lekker! Zeer waardevol als je thee(-arrangementen) aan de horeca wilt verkopen.
Macky Hupkes - Bij Cato12 augustus 2020
In een kleine groep 5 dagen de verdieping zoeken in theekennis en de manier waarop je thee kan pairen met food. Gerechten ontleden, ingrediënten indelen, leren wat vetten, koolhydraten en eiwitten doen en hoe je daarop kunt inspelen. Verlengen van smaken of juist spanning brengen. In deze training vind je proefondervindelijk uit wat werkt en wat niet door te proeven en te doen. Je leert over je eigen schaduw heen te stappen. En dat alles onder de bezielende leiding van Richard. Deze specialisatie was één van de beste die ik in de afgelopen jaren heb gedaan.
Bram te Riele10 augustus 2020
Ik heb veel geleerd over de basics van tea & foodpairing. Waarom bepaalde combinaties heel goed werken en waarom een aantal combinaties juist niet werken. Hoe thee een perfect alternatief kan zijn voor wijn bij gerechten en hoe je dit als sommelier kan introduceren in je bedrijf en aan de gasten. Een goede balans tussen theorie en praktijk, waarmee je meteen aan de slag kan gaan.

Gepland op

Inschrijven? Kies hierboven een datum om je in te schrijven voor die training.

Wil je een berichtje ontvangen als we een nieuwe datum plannen? Dat kan! Meld je hier aan.