Training Theesommelier Opleiding Leerjaar 1

Algemeen
De Theesommelier Opleiding is ons premium opleidingstraject. Gedurende een jaar leer je in twaalf cursusdagen alle facetten van het vak van Theesommelier.

Na het afronden van deze opleiding beschik je over grote kennis en ervaring en een SVH erkend diploma dat op veel plaatsen hoog aangeschreven staat. Veel van onze cursisten werken op dit moment in de professionele thee-industrie. ITC Academy is in Nederland het enige erkende opleidingsinstituut voor theesommeliers!

Onze cursisten beoordelen deze training gemiddeld met een 9,2! Lees de beoordelingen onderaan de pagina.

Tijdens cursusdagen worden theorie, praktijk en proeven afgewisseld. Samengevat leer je het volgende:

Theorie

  • De geschiedenis van thee.
  • Waar en hoe thee groeit en de verschillen in smaak.
  • Het hele proces van plant tot theekop.
  • De verschillende productiemethodes voor thee.
  • De parameters om de smaak van thee te optimaliseren.
  • We ‘reizen’ langs verschillende theeproducerende landen als China, Sri Lanka (Ceylon), India, Japan, Taiwan, Nepal en Afrika.
  • Basiskennis tea & foodpairing

Praktijk

  • Proeven, proeven en nog meer proeven. Je bouwt een referentiekader voor smaak op.
  • Thee zetten middels oosterse en westerse zetmethoden.
  • Thee- en spijscombinaties.

En ook nog:

  • Beschikking over alle trainingsmaterialen en -tools op locatie.
  • Je krijgt een handige reader.
  • Een lunch is inbegrepen.
  • Véél praktijk, want oefenen is de beste manier van leren.
  • Mogelijkheid om mee te gaan op theereis naar een land van oorsprong.

Heb je nog vragen? Bel of mail ons gerust!

Duur
12 lesdagen van 7 uur, een dag per maand. De training start om 10.00 uur, we sluiten om 17.00 uur af.

Naast de lesuren zijn deelnemers gemiddeld 80 uur kwijt aan studiebelasting op jaarbasis (bestuderen stof en praktijkopdrachten)

Data
Den Haag: startdatum 21 maart 2023
Lesdata di 21 maart 2023, di 18 april 2023, di 16 mei 2023, di 13 juni 2023, di 12 september 2023, di 10 oktober 2023, di 7 november 2023, di 5 december 2023, di 16 januari 2024, di 6 februari 2024, di 12 maart 2024, di 9 april 2024 en di 7 mei 2024 (reserve)
Zeewolde: startdatum 13 april 2023
Lesdata do 13 april 2023, do 11 mei 2023, do 8 juni 2023, do 6 juli 2023, do 7 september 2023, do 12 oktober 2023, do 9 november 2023, do 14 december 2023, do 18 januari 2024, do 15 februari 2024, do 14 maart 2024, do 11 april 2024 en do 16 mei 2024 (reserve)
Zeewolde: startdatum 9 september 2023
Lesdata za 9 september 2023, za 7 oktober 2023, za 11 november 2023, za 16 december 2023, za 20 januari 2024, za 2 maart 2024, za 6 april 2024, za 18 mei 2024, za 15 juni 2024, za 7 september 2024, za 5 oktober 2024, za 9 november 2024 en za 7 december 2024 (reserve)
Den Haag: startdatum 22 september 2023
Lesdata vr 22 september 2023, vr 27 oktober 2023, vr 24 november 2023, vr 22 december 2023, vr 2 februari 2024, vr 22 maart 2024, vr 19 april 2024, vr 24 mei 2024, vr 28 juni 2024, vr 6 september 2024, vr 4 oktober 2024, vr 8 november 2024 en vr 6 december 2024 (reserve)
Gestart - Den Haag: startdatum 25 oktober 2021
Gestart - Zeewolde: startdatum 26 april 2022
Gestart - Den Haag: startdatum 13 mei 2022
Gestart - Zeewolde: startdatum 2 november 2022
Lesdata wo 2 november 2022, wo 30 november 2022, wo 18 januari 2023, wo 15 februari 2023, wo 15 maart 2023, wo 12 april 2023, wo 10 mei 2023, wo 7 juni 2023, wo 5 juli 2023, wo 6 september 2023, wo 11 oktober 2023, wo 15 november 2023 en wo 13 december 2023 (reserve)
Gestart - Den Haag: startdatum 24 november 2022
Lesdata do 24 november 2022, do 22 december 2022, do 26 januari 2023, do 23 februari 2023, do 23 maart 2023, do 20 april 2023, do 15 juni 2023, do 31 augustus 2023, do 5 oktober 2023, do 2 november 2023, do 30 november 2023, do 11 januari 2024 en do 8 februari 2024 (reserve)
Vooropleiding
Geen
Kosten
€ 2.347,00 excl. btw (€ 2.839,87 incl. btw) (inclusief readers, lunch en een set bestaande uit verschillende theesoorten en materialen die nodig zijn om de verschillende theesoorten te bereiden)

Voor deze opleiding kan je het STAP-budget aanvragen.

We verwachten dat je iedere lesdag aanwezig bent. Als je door onvoorziene omstandigheden toch een les mist, bekijken we samen of deze ingehaald kan worden.

Het is mogelijk om de opleiding in 10 termijnen van € 240,00 (excl. BTW) te betalen. Je ontvangt vanaf de start van de opleiding maandelijks een factuur. Ook bij vakantie, gemiste lessen of het onderbreken van de studie gaat de facturatie door.

Leermiddelen
Tijdens deze training maak je gebruik van een Gaiwan, zeefje, thermometer, weegschaaltje, timer en presentatieschaaltje. Deze middelen zijn op onze trainingslocaties aanwezig en hoef je dus niet mee te nemen.
Doelgroep
Horeca-ondernemers of medewerkers, thee inkopers, thee verkopers, barista’s, foodies of theeliefhebbers/particulieren die meer kennis en vaardigheden op willen doen.
Toetsing
We sluiten de meeste lesdagen af met een theoretische toets. Deze toets maak je na de lesdag online thuis. Daarnaast krijg je iedere lesdag een praktijkopdracht mee naar huis. Op deze manier leer je stap voor stap thee te onderscheiden op soort en kwaliteit.

Het leerjaar wordt afgesloten met een eind-presentatie waarin je gedurende een presentatie van 15 minuten laat zien wat je het afgelopen lesjaar geleerd hebt.

Programma
Dag Beschrijving
1 Theeproeven: de basis

Deze dag staat in het teken van smaak en dus het trainen van je neus en tong. Onmisbare zintuigen bij het proeven en beoordelen van thee. Ook gaan we theeproeven zoals professionals doen.

Je leert…

  • hoe je lichaam werkt als het gaat om ruiken en proeven;
  • wat geur en smaak zijn en waarom geur zoveel emotie kan oproepen;
  • werken met het aromawiel;
  • theeproeven als een professional (volgens de internationale richtlijnen);
  • over de kwaliteitseigenschappen van thee.
2 Algemene theekennis

We duiken in de rijke wereld van thee. We brengen je de algemene kennis van thee bij.

Je leert…

  • wat thee is;
  • hoe de verschillende theeklassen verwerkt worden;
  • hoe je thee het beste kunt bereiden.
3 China

China behoort tot de grootste theeproducenten ter wereld. Het is ook de thuisbasis van de theeplant: de Camellia Sinensis.

Je leert…

  • welke bekende theesoorten uit China komen;
  • welke thee uit welke provincie komt;
  • hoe de Chinezen theezetten en het verschil met de westerse manier van theezetten;
  • werken met de gaiwan, yixing theepot en gong fu cha methode.
4 Afrika en Zuid-Amerika, Tea & Food pairing theorie

Een afwisselende dag vandaag! We nemen een kijkje naar de (opkomende) theeën die Afrika en Zuid-Amerika produceren. We proeven veel theesoorten, zowel CTC als orthodox. Maar we beginnen ook met de basistheorie van Tea & Food pairing om je alvast klaar te stomen voor de volgende lesdag.

Je leert…

  • wat de grote verschillen zijn tussen deze werelddelen;
  • welke CTC en kwaliteitstheeën Afrika tegenwoordig voortbrengt;
  • de CTC en specialty teas uit Zuid-Amerika kennen;
  • over Yerba Mate, een bekende Zuid-Amerikaanse ‘thee’;
  • wat de functie van deze theesoorten is in een melange.
  • de baistheorie van Tea & Food pairing.
5 Tea & Food pairing basis

Restaurants ontdekken meer en meer dat thee heel goed combineert met spijzen. Vandaag kijken we naar welke thee past bij welk gerecht, kaas of zelfs chocolade. Zo past een Japanse Gyokuro perfect bij coquilles en is Assam heerlijk met speculaas. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Je leert…

  • wat smaak is en hoe smaak werkt;
  • smaken proeven en herkennen;
  • waarom thee met spijzen combineren een goed idee is;
  • wat bepaalt of een thee goed samengaat met een bepaald gerecht.

Om de combinatie tussen Tea en Food echt goed te kunnen verkennen, houden we deze dag in Het Amsterdamse Proeflokaal.

6 Japan

Deze dag leren we alles over thee uit Japan. Deze dag geven wij onder toezicht van de Global Japanese Tea Association (GJTA).

Je leert…

  • de Japanes theegeschiedenis;
  • theeproductie in Japan;
  • de verschillende theesoorten en hun bereidingsmethoden:
    • Gyokuro
    • Matcha
    • Hojicha
  • het bewaren van Japanse thee
7 Sri Lanka (Ceylon)

Ceylon, de oude naam van Sri Lanka, is als theesoort niet meer weg te denken. Vandaag nemen we je mee naar dit eiland onder India.

Je leert…

  • over de regio’s en de onderlinge verschillen van deze regio’s;
  • de kenmerkende eigenschappen van Ceylon thee per regio;
  • wat Ceylon Tea Grading is en de vele gradaties die Ceylon thee kent.
8 India & Nepal

De andere grote producent, naast China, is India. Maar ook Nepal verbouwt al heel lang thee en heeft een aantal spannende theeën voor ons in petto.

Je leert…

  • over alle belangrijke theeregio’s die India kent;
  • meer over Assam en uiteraard Darjeeling, wereldwijd bekend om zijn eerste pluk: de First Flush;
  • welke theesoorten Nepal produceert;
  • alles over de theecultuur in India en Nepal.
9 Theeculturen

We duiken in de diverse theeculturen die de wereld rijk is.

Je leert…

  • meer over de theeculturen van o.a.:
    • Turkije
    • Marokko
    • Japan
    • Ost-Friesland
10 Azië (waaronder Taiwan, Thailand en Vietnam, Korea en Indonesië)

Azië is meer dan alleen China en India. Het continent is meer theeproducerende landen rijk.

Je leert…

  • de geschiedenis van thee op dit continent;
  • over de theeculturen die Azië rijk is;
  • over de belangrijkste theeën uit o.a. Taiwan, Thailand en Vietnam;
  • de verschillende productiemethodes.
11 IJsthee en theemocktails

Vandaag ga je aan de slag met ijsthee en shake je een mocktail met thee. Een dag boordevol proeven én ervaren. Fijn om te weten, over vandaag is er geen toets! Om de dag helemaal speciaal te maken, geven we deze dag bij de Nederlandse theeplantage het Zuyderblad in Soerendonk.

Je leert…

  • meer over ijsthee;
  • wat thee mocktails zijn;
  • welke technieken er zijn om deze koude theedranken te maken en welke tools je nodig hebt.
12 Examen & Eindpresentaties

Tijd om de puntjes op de i te zetten! Vandaag gebruik je alle kennis en kunde die je in het afgelopen jaar vergaard hebt. Je klasgenoten en trainer beoordelen je op creativiteit, techniek, smaak en kennis. Wees gerust, tijdens je leerjaar werk je uiteraard naar deze dag toe.

We kunnen de volgorde van de dagen aanpassen. Zo is het bijvoorbeeld leuker om de lesdag over ijsthee in de zomermaanden te volgen dan in de winter.

Vervolgopleiding
Smaakt deze opleiding naar meer? Kijk dan eens naar de volgende vervolgopleidingen:

Alternatieven
Is een jaaropleiding nog een stap te ver? Kijk dan eens naar de volgende trainingen:

Meer trainingen
Bekijk al onze theetrainingen of leer meer over Tea & Food Pairing.
Beoordeling van deze training door onze cursisten
(43)
Marlou Beke25 oktober 2022
Paulien Breitsma18 oktober 2022
Afgelopen jaar ben ik onder gedompeld in de wereld van thee. En wat was het fantastisch! Écht genoten. Zoveel geleerd, beleefd & geproefd! Ik vind de ITC een zeer professionele organisatie. De leraren zijn zeer vakkundig & het leerproces van de klas staat voorop. Ik kijk uit naar het tweede jaar! :-)
Renilde Barczuk12 oktober 2022
Wat heb ik veel geleerd in één jaar. Theedrinken zal nooit meer hetzelfde zijn. Door de e-learnings vooraf is er tijdens de les meer dan voldoende tijd om zelf aan de slag te gaan en vooral veel te proeven. Ik heb het erg naar mijn zin gehad en ga zeker door naar leerjaar 2.
Elisabeth Johanna Zonneveld - De Theeklipper11 oktober 2022
Heb het afgelopen jaar heel veel opgestoken, waardoor ik mijn klanten nog beter kan informeren over thee.
Anoniem5 oktober 2022
Een erg leerzaam jaar vol theorie en praktijk. Er valt veel te leren in de wereld van thee. De sfeer was ook erg goed. Of je nu qua werk al bezig houdt met thee of je bent gewoon geïnteresseerd, ik kan deze opleiding van harte aanbevelen.
Anrie van den Brink1 oktober 2022
een fijn programma met ervaren docenten
Rian de Velde - de Jager28 september 2022
In dit jaar heb ik ontzettend veel kennis op gedaan van thee. Ik had geen enkele ervaring met thee, behalve dan de theezakjes uit de supermarkt.
Voor mij een hele positieve ervaring met een leuke groep mede cursisten uit verschillende streken en richtingen. Ook de eindpresentaties waren heel divers.
Kortom een interessante opleiding, waar ik veel kennis heb opgedaan.
Tom van Dieën - Hotel Villa Ruimzicht13 september 2022
Voor iemand die in de horeca werkt is het heel interessant om te leren over alle producten waar je mee in aanraking komt. Met deze opleiding ga je echt de diepte in over thee en leer je zelfs hoe je dit in de praktijk kunt waarmaken. Echt een aanrader voor echte thee liefhebbers!
Saskia29 mei 2022
Super leuk om meer te weten te komen over thee. Echt heel veel geleerd.
Ellen20 mei 2022
Ik heb genoten van de opleiding en een hoop geleerd. De docenten hadden veel kennis. Mede dankzij onze ondernemende groep was elke cursusdag weer een feestje!
Als tip wil ik meegeven om de huiswerkopdrachten in de les te bespreken. Het is prettig om nav huiswerk feedback en tips te krijgen en te leren van en met de andere cursisten.
De opleiding smaakt zeker naar meer!
Reactie van ITC Academy
Dank voor je tip over de huiswerkopdrachten, daar gaan we zeker wat mee doen!

Bekijk alle beoordelingen.

Gepland op

Inschrijven? Kies hierboven een datum om je in te schrijven voor die training.

Wil je een berichtje ontvangen als we een nieuwe datum plannen? Dat kan! Meld je hier aan.