Theesommelier Opleiding - Jaar 1

Algemeen
Het Theesommelier Opleiding is ons premium opleidingstraject. Gedurende een jaar leer je in twaalf cursusdagen alle facetten van het vak van Theesommelier.

Na het afronden van deze opleiding beschik je over grote kennis en ervaring en een SVH erkend diploma dat op veel plaatsen hoog aangeschreven staat. Veel van onze cursisten werken op dit moment in de professionele thee-industrie. ITC Academy is in Nederland het enige erkende opleidingsinstituut voor theesommeliers!

Tijdens cursusdagen worden theorie, praktijk en proeven afgewisseld. Samengevat leer je het volgende:

Theorie

  • De geschiedenis van thee.
  • Waar en hoe thee groeit en de verschillen in smaak.
  • Het hele proces van plant tot theekop.
  • De verschillende productiemethodes voor thee.
  • De parameters om de smaak van thee te optimaliseren.
  • We ‘reizen’ langs verschillende theeproducerende landen als China, Sri Lanka (Ceylon), India, Japan, Taiwan, Nepal en Afrika.
  • Basiskennis tea & foodpairing

Praktijk

  • Proeven, proeven en nog meer proeven. Je bouwt een referentiekader voor smaak op.
  • Thee zetten middels oosterse en westerse zetmethoden.
  • Thee- en spijscombinaties.

En ook nog:

  • Beschikking over alle trainingsmaterialen en -tools op locatie.
  • Je krijgt een handige reader.
  • Een lunch is inbegrepen.
  • Véél praktijk, want oefenen is de beste manier van leren.
  • Mogelijkheid om mee te gaan op theereis naar een land van oorsprong.

Heb je nog vragen? Bel of mail ons gerust!

Duur
12 lesdagen van 7 uur, een dag per maand. De training start om 10.00 uur, we sluiten om 17.00 uur af.

Naast de lesuren zijn deelnemers gemiddeld 80 uur kwijt aan studiebelasting op jaarbasis (bestuderen stof en praktijkopdrachten)

Data
VOL – Zeewolde: startdatum 01 april 2019 (maandag)
Lesdata 01 april, 06 mei, 03 juni, 01 juli, 02 september, 07 oktober, 04 november, 02 december 2019, 06 januari, 03 februari, 02 maart en 06 april 2020.
Den Haag: startdatum 28 mei 2019 (dinsdag)
Lesdata 28 mei, 18 juni, 10 september, 29 oktober, 26 november, 17 december 2019, 21 januari, 11 februari, 24 maart, 21 april, 26 mei, 16 juni, 30 juni (reserve) 2020
Den Haag: startdatum 04 november 2019 (maandag)
Lesdata 04 november, 09 december 2019, 13 januari, 10 februari, 09 maart, 20 april, 18 mei, 15 juni, 31 augustus, 28 september, 26 oktober, 23 november en 14 december 2020
Vooropleiding
Geen
Kosten
€ 2.297,00 excl. btw (€ 2.779,37 incl. btw) (inclusief readers, lunch en een set bestaande uit verschillende theesoorten en materialen die nodig zijn om de verschillende theesoorten te bereiden)

We verwachten dat je iedere lesdag aanwezig bent. Als je door onvoorziene omstandigheden toch een les mist, bekijken we samen of deze ingehaald kan worden. Hiervoor kun je contact opnemen met het secretariaat via info@itcacademy.nl.

Het is mogelijk om de opleiding in 10 termijnen van € 235,00 (excl. BTW) te betalen. Je ontvangt vanaf de start van de opleiding maandelijks een factuur. Ook bij vakantie, gemiste lessen of het onderbreken van de studie gaat de facturatie door.

Leermiddelen
Gaiwan, zeefje, thermometer, weegschaaltje, timer en presentatie schaaltje. Je krijgt deze tools van ons!
Doelgroep
Horeca-ondernemers of medewerkers, thee inkopers, thee verkopers, barista’s, foodies of theeliefhebbers/particulieren die meer kennis en vaardigheden op willen doen.
Toetsing
Je begint iedere nieuwe lesdag met een theoretische toets over de stof van de voorgaande dag. Daarnaast krijg je iedere lesdag een praktijkopdracht mee naar huis. Op deze manier leer je stap voor stap thee te onderscheiden op soort en kwaliteit. Het leerjaar wordt afgesloten met een eind-presentatie waarin je gedurende een presentatie van 15 minuten laat zien wat je het afgelopen lesjaar geleerd hebt.
Programma
Dag 1 Geur en smaak – foundation

Deze dag staat in het teken van smaak en dus het trainen van je neus en tong. Onmisbare zintuigen bij het proeven en beoordelen van thee. Ook gaan we theeproeven zoals professionals doen.

Je leert…

  • hoe je lichaam werkt als het gaat om ruiken en proeven;
  • wat geur en smaak zijn en waarom geur zoveel emotie kan oproepen;
  • werken met het aromawiel;
  • theeproeven als een professional (volgens de internationale richtlijnen);
  • over de kwaliteitseigenschappen van thee.
Dag 2 en 3 Algemene theekennis

We duiken in de rijke wereld van thee. Er is zoveel over thee te vertellen dat we er minimaal twee dagen voor nodig hebben om je alleen al de algemene kennis bij te brengen. Om die kennis kracht bij te zetten bezoeken we op dag 3 de theeplantage in Soerendonk.

Je leert…

  • wat thee is;
  • hoe de verschillende theeklassen verwerkt worden;
  • hoe je thee het beste kunt bereiden.
Dag 4 en 5 China

China behoort tot de grootste theeproducenten ter wereld. Het is ook de thuisbasis van de theeplant: de Camellia Sinensis.

Je leert…

  • welke bekende theesoorten uit China komen;
  • welke thee uit welke provincie komt;
  • hoe de Chinezen theezetten en het verschil met de westerse manier van theezetten;
  • werken met de gaiwan, yixing theepot en gong fu cha methode.
Dag 6 Tea & Food pairing foundation

Restaurants ontdekken meer en meer dat thee heel goed combineert met spijzen. Vandaag kijken we naar welke thee past bij welk gerecht, kaas of zelfs chocolade. Zo past een Japanse Gyokuro perfect bij coquilles en is Assam heerlijk met speculaas. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Je leert…

  • wat smaak is en hoe smaak werkt;
  • smaken proeven en herkennen;
  • waarom thee met spijzen combineren een goed idee is;
  • wat bepaalt of een thee goed samengaat met een bepaald gerecht.
Dag 7 Sri Lanka (Ceylon)

Ceylon, de oude naam van Sri Lanka, is als theesoort niet meer weg te denken. Vandaag nemen we je mee naar dit eiland onder India.

Je leert…

  • over de regio’s en de onderlinge verschillen van deze regio’s;
  • de kenmerkende eigenschappen van Ceylon thee per regio;
  • wat Ceylon Tea Grading is en de vele gradaties die Ceylon thee kent.
Dag 8 India & Nepal

De andere grote producent, naast China, is India. Maar ook Nepal verbouwt al heel lang thee en heeft een aantal spannende theeën voor ons in petto.

Je leert…

  • over alle belangrijke theeregio’s die India kent;
  • meer over Assam en uiteraard Darjeeling, wereldwijd bekend om zijn eerste pluk: de First Flush;
  • welke theesoorten Nepal produceert;
  • alles over de theecultuur in India en Nepal.
Dag 9 Afrika en Zuid-Amerika

Een afwisselende dag vandaag! We nemen een kijkje naar de (opkomende) theeën die Afrika en Zuid-Amerika produceren. We proeven veel theesoorten, zowel CTC als orthodox.

Je leert…

  • wat de grote verschillen zijn tussen deze werelddelen;
  • welke CTC en kwaliteitstheeën Afrika tegenwoordig voortbrengt;
  • de CTC en specialty teas uit Zuid-Amerika kennen;
  • over Yerba Mate, een bekende Zuid-Amerikaanse ‘thee’;
  • wat de functie van deze theesoorten is in een melange.
Dag 10 Azië (waaronder Taiwan, Thailand en Vietnam, Korea en Indonesië)

Azië is meer dan alleen China en India. Het continent is meer theeproducerende landen rijk.

Je leert…

  • de geschiedenis van thee op dit continent;
  • over de theeculturen die Azië rijk is;
  • over de belangrijkste theeën uit o.a. Taiwan, Thailand en Vietnam;
  • de verschillende productiemethodes.
Dag 11 Theeculturen | IJsthee en thee mocktails

We duiken in de diverse theeculturen die de wereld rijk is. Vandaag ga je aan de slag met ijsthee en shake je een mocktail met thee. Een dag boordevol proeven én ervaren. Fijn om te weten, over vandaag is er geen toets!

Je leert…

  • meer over de theeculturen van o.a.: Turkije, Marokko, Japan en Ost-Friesland;
  • meer over ijsthee;
  • wat thee mocktails zijn;
  • welke technieken er zijn om deze koude theedranken te maken en welke tools je nodig hebt.
Dag 12 Eindpresentaties

Tijd om de puntjes op de i te zetten! Vandaag gebruik je alle kennis en kunde die je in het afgelopen jaar vergaard hebt. Je klasgenoten en trainer beoordelen je op creativiteit, techniek, smaak en kennis. Wees gerust, tijdens je leerjaar werk je uiteraard naar deze dag toe.

Vervolgopleiding
Smaakt deze opleiding naar meer? Kijk dan eens naar de volgende vervolgopleidingen:

Gepland op