Training Theesommelier Opleiding Leerjaar 1

Algemeen
De Theesommelier Opleiding is ons premium opleidingstraject. Gedurende een jaar leer je in twaalf cursusdagen alle facetten van het vak van Theesommelier.

Na het afronden van deze opleiding beschik je over grote kennis en ervaring en een SVH erkend diploma dat op veel plaatsen hoog aangeschreven staat. Veel van onze cursisten werken op dit moment in de professionele thee-industrie. ITC Academy is in Nederland het enige erkende opleidingsinstituut voor theesommeliers!

Onze cursisten beoordelen deze training gemiddeld met een 9,4! Lees de beoordelingen onderaan de pagina.

Tijdens cursusdagen worden theorie, praktijk en proeven afgewisseld. Samengevat leer je het volgende:

Theorie

  • De geschiedenis van thee.
  • Waar en hoe thee groeit en de verschillen in smaak.
  • Het hele proces van plant tot theekop.
  • De verschillende productiemethodes voor thee.
  • De parameters om de smaak van thee te optimaliseren.
  • We ‘reizen’ langs verschillende theeproducerende landen als China, Sri Lanka (Ceylon), India, Japan, Taiwan, Nepal en Afrika.
  • Basiskennis tea & foodpairing

Praktijk

  • Proeven, proeven en nog meer proeven. Je bouwt een referentiekader voor smaak op.
  • Thee zetten middels oosterse en westerse zetmethoden.
  • Thee- en spijscombinaties.

En ook nog:

  • Beschikking over alle trainingsmaterialen en -tools op locatie.
  • Je krijgt een handige reader.
  • Een lunch is inbegrepen.
  • Véél praktijk, want oefenen is de beste manier van leren.
  • Mogelijkheid om mee te gaan op theereis naar een land van oorsprong.

Heb je nog vragen? Bel of mail ons gerust!

Duur
12 lesdagen van 7 uur, een dag per maand. De training start om 10.00 uur, we sluiten om 17.00 uur af.

Naast de lesuren zijn deelnemers gemiddeld 80 uur kwijt aan studiebelasting op jaarbasis (bestuderen stof en praktijkopdrachten)

Data
Den Haag: startdatum 29 oktober 2020
Lesdata 29 oktober 2020, 19 november 2020, 17 december 2020, 14 januari 2021, 11 februari 2021, 11 maart 2021, 8 april 2021, 6 mei 2021, 3 juni 2021, 1 juli 2021, 9 september 2021, 7 oktober 2021 en 4 november 2021 (reserve)
Zeewolde: startdatum 23 maart 2021
Lesdata 23 maart 2021, 20 april 2021, 25 mei 2021, 22 juni 2021, 21 september 2021, 2 november 2021, 7 december 2021, 18 januari 2022, 15 februari 2022, 13 maart 2022, 12 mei 2022, 17 mei 2022 en 14 juni 2022 (reserve)
Gestart - Den Haag: startdatum 18 juni 2019
Gestart - Den Haag: startdatum 4 november 2019
Gestart - Zeewolde: startdatum 19 november 2019
Gestart - Den Haag: startdatum 1 februari 2020
Gestart - Den Haag: startdatum 20 mei 2020
Gestart - Zeewolde: startdatum 21 september 2020
Lesdata 21 september 2020, 26 oktober 2020, 16 november 2020, 14 december 2020, 11 januari 2021, 8 februari 2021, 8 maart 2021, 19 april 2021, 17 mei 2021, 14 juni 2021, 5 juli 2021, 6 september 2021 en 4 oktober 2021 (reserve)
Vooropleiding
Geen
Kosten
€ 2.297,00 excl. btw (€ 2.779,37 incl. btw) (inclusief readers, lunch en een set bestaande uit verschillende theesoorten en materialen die nodig zijn om de verschillende theesoorten te bereiden)

We verwachten dat je iedere lesdag aanwezig bent. Als je door onvoorziene omstandigheden toch een les mist, bekijken we samen of deze ingehaald kan worden.

Het is mogelijk om de opleiding in 10 termijnen van € 235,00 (excl. BTW) te betalen. Je ontvangt vanaf de start van de opleiding maandelijks een factuur. Ook bij vakantie, gemiste lessen of het onderbreken van de studie gaat de facturatie door.

Leermiddelen
Tijdens deze training maak je gebruik van een Gaiwan, zeefje, thermometer, weegschaaltje, timer en presentatie schaaltje. Deze middelen zijn op onze trainingslocaties aanwezig en hoef je dus niet mee te nemen.
Doelgroep
Horeca-ondernemers of medewerkers, thee inkopers, thee verkopers, barista’s, foodies of theeliefhebbers/particulieren die meer kennis en vaardigheden op willen doen.
Toetsing
We sluiten de meeste lesdagen af met een theoretische toets. Deze toets maak je na de lesdag online thuis. Daarnaast krijg je iedere lesdag een praktijkopdracht mee naar huis. Op deze manier leer je stap voor stap thee te onderscheiden op soort en kwaliteit.

Het leerjaar wordt afgesloten met een eind-presentatie waarin je gedurende een presentatie van 15 minuten laat zien wat je het afgelopen lesjaar geleerd hebt.

Programma
Dag Beschrijving
1 Theeproeven: de basis

Deze dag staat in het teken van smaak en dus het trainen van je neus en tong. Onmisbare zintuigen bij het proeven en beoordelen van thee. Ook gaan we theeproeven zoals professionals doen.

Je leert…

  • hoe je lichaam werkt als het gaat om ruiken en proeven;
  • wat geur en smaak zijn en waarom geur zoveel emotie kan oproepen;
  • werken met het aromawiel;
  • theeproeven als een professional (volgens de internationale richtlijnen);
  • over de kwaliteitseigenschappen van thee.
2 Algemene theekennis

We duiken in de rijke wereld van thee. We brengen je de algemene kennis van thee bij.

Je leert…

  • wat thee is;
  • hoe de verschillende theeklassen verwerkt worden;
  • hoe je thee het beste kunt bereiden.
3 China

China behoort tot de grootste theeproducenten ter wereld. Het is ook de thuisbasis van de theeplant: de Camellia Sinensis.

Je leert…

  • welke bekende theesoorten uit China komen;
  • welke thee uit welke provincie komt;
  • hoe de Chinezen theezetten en het verschil met de westerse manier van theezetten;
  • werken met de gaiwan, yixing theepot en gong fu cha methode.
4 Japan

Deze dag leren we alles over thee uit Japan. Deze dag geven wij onder toezicht van de Global Japanese Tea Association (GJTA).

Je leert…

  • de Japanes theegeschiedenis;
  • theeproductie in Japan;
  • de verschillende theesoorten en hun bereidingsmethoden:
    • Gyokuro
    • Matcha
    • Hojicha
  • het bewaren van Japanse thee
5 Tea & Food pairing basis

Restaurants ontdekken meer en meer dat thee heel goed combineert met spijzen. Vandaag kijken we naar welke thee past bij welk gerecht, kaas of zelfs chocolade. Zo past een Japanse Gyokuro perfect bij coquilles en is Assam heerlijk met speculaas. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Je leert…

  • wat smaak is en hoe smaak werkt;
  • smaken proeven en herkennen;
  • waarom thee met spijzen combineren een goed idee is;
  • wat bepaalt of een thee goed samengaat met een bepaald gerecht.
6 India & Nepal

De andere grote producent, naast China, is India. Maar ook Nepal verbouwt al heel lang thee en heeft een aantal spannende theeën voor ons in petto.

Je leert…

  • over alle belangrijke theeregio’s die India kent;
  • meer over Assam en uiteraard Darjeeling, wereldwijd bekend om zijn eerste pluk: de First Flush;
  • welke theesoorten Nepal produceert;
  • alles over de theecultuur in India en Nepal.
7 Sri Lanka (Ceylon)

Ceylon, de oude naam van Sri Lanka, is als theesoort niet meer weg te denken. Vandaag nemen we je mee naar dit eiland onder India.

Je leert…

  • over de regio’s en de onderlinge verschillen van deze regio’s;
  • de kenmerkende eigenschappen van Ceylon thee per regio;
  • wat Ceylon Tea Grading is en de vele gradaties die Ceylon thee kent.
8 Afrika en Zuid-Amerika

Een afwisselende dag vandaag! We nemen een kijkje naar de (opkomende) theeën die Afrika en Zuid-Amerika produceren. We proeven veel theesoorten, zowel CTC als orthodox.

Je leert…

  • wat de grote verschillen zijn tussen deze werelddelen;
  • welke CTC en kwaliteitstheeën Afrika tegenwoordig voortbrengt;
  • de CTC en specialty teas uit Zuid-Amerika kennen;
  • over Yerba Mate, een bekende Zuid-Amerikaanse ‘thee’;
  • wat de functie van deze theesoorten is in een melange.
9 Theeculturen

We duiken in de diverse theeculturen die de wereld rijk is.

Je leert…

  • meer over de theeculturen van o.a.:
    • Turkije
    • Marokko
    • Japan
    • Ost-Friesland
10 Azië (waaronder Taiwan, Thailand en Vietnam, Korea en Indonesië)

Azië is meer dan alleen China en India. Het continent is meer theeproducerende landen rijk.

Je leert…

  • de geschiedenis van thee op dit continent;
  • over de theeculturen die Azië rijk is;
  • over de belangrijkste theeën uit o.a. Taiwan, Thailand en Vietnam;
  • de verschillende productiemethodes.
11 IJsthee en theemocktails

Vandaag ga je aan de slag met ijsthee en shake je een mocktail met thee. Een dag boordevol proeven én ervaren. Fijn om te weten, over vandaag is er geen toets! Om de dag helemaal speciaal te maken, geven we deze dag bij de Nederlandse theeplantage het Zuyderblad in Soerendonk.

Je leert…

  • meer over ijsthee;
  • wat thee mocktails zijn;
  • welke technieken er zijn om deze koude theedranken te maken en welke tools je nodig hebt.
12 Examen & Eindpresentaties

Tijd om de puntjes op de i te zetten! Vandaag gebruik je alle kennis en kunde die je in het afgelopen jaar vergaard hebt. Je klasgenoten en trainer beoordelen je op creativiteit, techniek, smaak en kennis. Wees gerust, tijdens je leerjaar werk je uiteraard naar deze dag toe.

We kunnen de volgorde van de dagen aanpassen. Zo is het bijvoorbeeld leuker om de lesdag over ijsthee in de zomermaanden te volgen dan in de winter.

Vervolgopleiding
Smaakt deze opleiding naar meer? Kijk dan eens naar de volgende vervolgopleidingen:

Alternatieven
Is een jaaropleiding nog een stap te ver? Kijk dan eens naar de volgende trainingen:

Beoordeling van deze training door onze cursisten
(14)
Joke Boomstra4 september 2020
De opleiding heeft mij veel gebracht. Ik ben vol enthousiasme begonnen met mijn tweede jaar. De energie en dynamiek die Richard tijdens de lesdagen uitdraagt werken aanstekelijk en zetten je aan tot meer!
Steven Kleinjan - Teamasters BV en Say Yes BV4 augustus 2020
Boeiende lesstof! Veel praktijk en leuke uitstapjes!
Marc Visscher4 augustus 2020
Zeer vakkundig, betrokken, familiesfeer, goed georganiseerd en de ITC Academy beschikt over een groot thee gerelateerd netwerk.

In het onderwijs zie je steeds meer levensecht leren. Dat zou misschien nog iets in de toekomst kunnen zijn om het praktijkleren ten goede te komen. De opleiding verzorgen IN de horeca of gasten de mogelijkheid geven op de academie thee te komen drinken aan de hand van een theekaart en hen middels bijvoorbeeld de gong-fu-cha methode thee uit te schenken.

Bedank voor een geweldig theejaar!
Gr. Marc
Leoni2 augustus 2020
Starten met alleen de kennis van 'hengelen met je (Pickwick)theezakje' en dan na een jaar les te hebben gehad van een overenthousiaste leermeester met zoveel kennis en een geweldige motiverende groep het jaar afsluiten met je diploma theesommelier voelt geweldig.
Kennis gekregen van hoe de thee in ons kopje komt tot wat er allemaal gebeurt met smaak.
Daarbij ook de nodige uren praktijk ervaren zodat je weet waar je over praat en mee bezig bent.
De beslissing om door te gaan met leerjaar 2 was voor mij ook snel gemaakt want er is nog zoveel te leren.
Om het 'onbekende' over thee weg te nemen is het zeker aan te raden om één van de trainingen bij ITC Academy te volgen! :)
Christa Terbeek-Strik2 augustus 2020
Wat een mooie opleiding is dit! Met veel enthousiasme en kennis laat Richard je kennismaken met de wereld van thee. Tijdens de cursusdag wordt de theorie behandeld en is er veel gelegenheid om te proeven. De lunches zijn altijd goed verzorgd en regelmatig ga je met een huiswerkthee naar huis om daar verder te oefenen en aan de slag te gaan met verschillende zetmethodes en te experimenteren met temperatuur. Ik ga nog heel veel plezier hebben van deze opleiding en ook het tweede jaar staat op mijn 'Bucket list'.
Ching-ling Hsiao - Europeesche verzekeringen31 juli 2020
Het ontspannen sfeer vind ik super fijn. Daarnaast leer ik op luchtige wijze over de eeuwen oude produkt thee. Extra presentaties van de eigenaren van theeplantage's was super interessant en bracht je naar hun prachtige theeplantages. Richard die met passie en humor alles over thee verteld. Alles bij elkaar maak het zeker de moeite waard om over mijn tweede jaar na te gaan denken, maar nu genieten van mijn diploma theesommelier. En wij hadden een top groep😉👍
Judith31 juli 2020
Veel passie, veel bruikbare kennis. Als je een thee professional wil worden, is deze opleiding een absolute must!
Anne24 december 2019
Verbazingwekkend hoe je na 1 jaar zoveel meer weet dan dat je bij de 1e les voor mogelijk had gehouden. Het kunnen herkennen van theesoorten, smaken, geuren, combineren met gerechten etc. Ook heel prettig hoeveel kennis Richard heeft van alles wat met thee te maken heeft. Zowel de soorten, de theetuinen over de hele wereld, de wereld achter de thee, zoals importeurs, distributeurs, maar ook de fysiologie van thee. Niet voor niets begin ik met veel plezier aan het 2e jaar!
Anoniem17 november 2019
Anoniem16 november 2019

Bekijk alle beoordelingen.

Gepland op