Laden Evenementen

Theesommelier Opleiding Leerjaar 2

Algemeen

Je hebt in je eerste leerjaar tot Theesommelier een referentiekader opgebouwd en kennis gemaakt met alle facetten van het vak. In dit tweede leerjaar van wederom twaalf dagen ga je je kennis van thee nog meer verdiepen en verbreden. En ga je die kennis in de praktijk toepassen.
Zo ga je uitgebreid aan de slag met geweldige oolongs en bijzondere post gefermenteerde theeën. Ook duik je in de wereld van de chemie achter thee, water en cafeïne. Welke spannende stofjes zitten er allemaal in je kop thee? Na afronding van het 2e leerjaar ontvang je een SVH erkend diploma. Tijdens cursusdagen worden theorie, praktijk en proeven afgewisseld. Samengevat leer je het volgende:

Theorie

  • De thee-industrie van Japan en Taiwan.
  • Pu’er en andere post gefermenteerde theeën.
  • Veel aandacht voor oolong thee.
  • De eigenschappen van kruiden en andere infusies.
  • Verdieping tea & foodpairing.
  • Het belang van water.
  • De waarheid over cafeïne.
  • De marketingaspecten bij het starten van je theebedrijf.

Praktijk

  • De oneindige mogelijkheden van het combineren van thee met gerechten en kaas.
  • Hoe de beste kruideninfusies te zetten.
  • Herkennen van defecten in thee.
  • Verbeteren van zetmethodes voor oolong en post gefermenteerde thee.

En ook nog

  • Beschikking over alle trainingsmaterialen en -tools op locatie.
  • Je krijgt een handige reader.
  • Een lunch is inbegrepen.
  • Mogelijkheid om mee te gaan op theereis naar een land van oorsprong.

Heb je nog vragen? Bel of mail ons gerust!

Duur

12 lesdagen van 7 uur, een dag per maand. De training start om 10.00 uur, we sluiten om 17.00 uur af.

Naast de lesuren zijn deelnemers gemiddeld 80 uur kwijt aan studiebelasting op jaarbasis (bestuderen stof en praktijkopdrachten)

Data
Den Haag: startdatum 6 oktober 2021
Lesdata wo 6 oktober 2021, wo 3 november 2021, wo 1 december 2021, wo 12 januari 2022, wo 9 februari 2022, wo 9 maart 2022, wo 6 april 2022, wo 11 mei 2022, wo 1 juni 2022, wo 29 juni 2022, wo 13 juli 2022, wo 28 september 2022 en wo 12 oktober 2022 (reserve)
Den Haag: startdatum 15 november 2021
Lesdata ma 15 november 2021, ma 13 december 2021, ma 10 januari 2022, ma 7 februari 2022, ma 7 maart 2022, ma 4 april 2022, ma 9 mei 2022, ma 30 mei 2022, ma 27 juni 2022, ma 5 september 2022, ma 10 oktober 2022, ma 7 november 2022 en ma 5 december 2022 (reserve)
Zeewolde: startdatum 20 januari 2022
Lesdata do 20 januari 2022, do 17 februari 2022, do 17 maart 2022, do 14 april 2022, do 19 mei 2022, do 16 juni 2022, do 7 juli 2022, do 8 september 2022, do 6 oktober 2022, do 3 november 2022, do 1 december 2022, do 19 januari 2023 en do 16 februari 2023 (reserve)
Gestart - Den Haag: startdatum 5 februari 2021
Gestart - Zeewolde: startdatum 4 september 2021
Lesdata za 4 september 2021, za 16 oktober 2021, za 13 november 2021, za 18 december 2021, za 5 februari 2022, za 19 maart 2022, za 16 april 2022, za 21 mei 2022, za 18 juni 2022, za 16 juli 2022, za 17 september 2022, za 15 oktober 2022 en za 12 november 2022 (reserve)
Vooropleiding
Theesommelier Opleiding leerjaar 1
Kosten

€ 2.397,00 excl. btw (€ 2.900,37 incl. btw) (inclusief readers en lunch)

We verwachten dat je iedere lesdag aanwezig bent. Als je door onvoorziene omstandigheden toch een les mist, bekijken we samen of deze ingehaald kan worden.

Het is mogelijk om de opleiding in 10 termijnen van € 245,00 (excl. BTW) te betalen. Je ontvangt vanaf de start van de opleiding maandelijks een factuur. Ook bij vakantie, gemiste lessen of het onderbreken van de studie gaat de facturatie door.

Leermiddelen
Voor deze training zijn geen specifieke leermiddelen nodig.
Doelgroep
Horeca-ondernemers of medewerkers, thee inkopers, thee verkopers, barista’s, foodies of theeliefhebbers/particulieren die meer kennis en vaardigheden op willen doen.
Toetsing
Je begint iedere nieuwe lesdag met een theoretische toets over de stof van de voorgaande dag. Daarnaast krijg je iedere lesdag een praktijkopdracht mee naar huis. Op deze manier leer je stap voor stap thee te onderscheiden op soort en kwaliteit. Het leerjaar wordt afgesloten met een eind-presentatie waarin je gedurende een presentatie van 30 minuten laat zien wat je het afgelopen lesjaar geleerd hebt.
Programma
Dag Beschrijving
1

Geur, Smaak & Tea Tasting

In leerjaar 1 heb je een basis gelegd op het gebied van geur en smaak. Vandaag duiken we dieper in op dit onderwerp en je gaat heel veel proeven.

Je leert…

  • jezelf trainen in het onderscheiden en herkennen van aroma’s;
  • de typische eigenschappen van de beroemdste theeën ter wereld.
2

Kruiden en vruchteninfusies

Geen theekaart lijkt compleet zonder infusies zoals bijvoorbeeld rooibos of munt. Infusies en thee worden vaak als één en hetzelfde genoemd. Tijd om meer te leren over infusies. Blaadjes, bloemen en andere delen van planten worden steeds populairder in de Nederlandse horeca en huiskamer.

Je leert…

  • wat de eigenschappen zijn van de diverse kruiden en planten;
  • hoe je deze infusies het beste kunt zetten;
  • wat de huidige trends zijn.

3

Post gefermenteerde thee

Post gefermenteerde thee is waarschijnlijk de meest complexe theeklasse, eentje die het waard is om een volle dag aan te besteden.

Je leert…

  • meer over de meest bekende post gefermenteerde thee: Pu’er;
  • in welke regio’s in China en in welke andere landen ze ook post gefermenteerde thee maken en drinken;
  • de beste manieren voor het zetten van deze theeklasse.
4

Intermediate Tea & Food pairing
Vandaag duiken we dieper in het combineren van thee met gerechten. We kijken naar de theorie, maar gaan ook daadwerkelijk pairen in samenwerking met een (chef)kok. Alle aspecten van het sommelierschap komen deze dag aan bod!

Je leert…

  • meer over de optimale tea en foodcombinaties;
  • een kennismaking met voedingsmiddelenfysiologie (daarover meer op dag 10);
  • hoe je gasten aan de hand van de menukaart adviseert over mooie combinaties.
5

Japan Intermediate
Japan mag dan wel een klein exportland zijn, de groene theeën die er gemaakt worden zijn bijzonder en beroemd om hun hartige geur en smaak.

Je leert…

  • over de geschiedenis van thee in Japan;
  • meer over de theecultuur van Japan;
  • wat er zo speciaal is aan de Japanse theeceremonie;
  • welke theeën er in Japan geproduceerd worden;
  • hoe deze theeën worden verwerkt;
  • de bekendste zetmethoden.
6&7

Oolong

Zwarte draak, dat is de betekenis van Wulong, de chinese naam voor oolong. Oorspronkelijk komt oolong uit China, maar Taiwan staat inmiddels ook bekend als een belangrijke oolong producent. Er is zoveel over deze bijzondere theeklasse te vertellen, dat we er maar liefst twee dagen voor nodig hebben!

Je leert…

  • de verschillen tussen licht en zwaar geoxideerd;
  • hoe oolong wordt gemaakt;
  • wat de smaakeigenschappen van oolong zijn;
  • de zetmethoden en technieken om het mooiste uit deze theesoort te halen.
8

Thee & kaas

Dat thee fantastisch combineert met kaas weet je vast nog wel uit leerjaar 1. Vandaag gaan we next level met deze heerlijkheden. En dat ga je uiteraard ook proeven! Dit alles doen we op de boerderij van Remeker waar ze biologische natuurkorst kaas maken.

Je leert…

  • hoe kaas wordt gemaakt en welke soorten kazen er zijn;
  • wat de verschillen in kaas zijn;
  • welke thee en kaas goed samengaan.
9

Kwaliteit

Je herkent het misschien wel, twee theeën met dezelfde naam en toch zit er een groot verschil in de prijs. Uiterlijk zie je verschillen maar welke thee heeft nu de hoogste kwaliteit?
Wanneer er iets mis gaat bij de productie van thee dan ontstaan er defecten. Wanneer je thee inkoopt bij een groothandel dan zul je ze niet vaak tegenkomen omdat deze bedrijven ze al gecontroleerd hebben. Importeer je zelf dan zul je dit zelf moeten doen.

Je leert…

  • Kwaliteit in thee te herkennen en beoordelen;
  • Graderen van thee op uiterlijke kenmerken;
  • Herkennen van de meest voorkomende defecten in thee.
10

Water en Cafeïne

Hoe zit dat nou eigenlijk met cafeïne en thee? Vandaag krijg je antwoord op die vraag en leer je nog veel meer over de stofjes in thee en water.

Je leert…

  • wat het belang van water is voor thee;
  • welke mineralen er in water kunnen zitten en welke reactie zij aangaan met thee (bijv. calcium);
  • hoe het nu zit met cafeïne in thee;
  • wat thearubigines en catechines zijn;
  • introductie tot voedingsmiddelenfysiologie.
11

Taiwan

In het eerste jaar hebben we de Taiwanese thee-industrie in vogelvlucht bekeken. Dit jaar dompelen we ons onder in de Taiwanese theecultuur en -industrie. De oolongs uit Taiwan worden wereldwijd geroemd. Maar er wordt nog veel meer moois gemaakt in Taiwan.

Je leert…

  • over de geschiedenis van thee in Taiwan;
  • alles over de Taiwanese oolongs;
  • welke theeklassen Taiwan nog meer produceert;
  • over de Taiwanese theecultuur.
12

Eindpresentaties

Tijd om de puntjes op de i te zetten! Vandaag gebruik je alle kennis en kunde die je in het afgelopen jaar vergaard hebt. Je klasgenoten en trainer beoordelen je op creativiteit, techniek, smaak en kennis. Wees gerust, tijdens je leerjaar werk je uiteraard naar deze dag toe.

Vervolgopleiding

Smaakt deze opleiding naar meer? Kijk dan eens naar de volgende vervolgopleidingen:

Beoordeling van deze training door onze cursisten
(10)
Joke11 juli 2021
Door Corona is de jaaropleiding wat anders verlopen dan normaal. Veel bewondering voor hoe flexibel en accuraat de ITCA het op pakte en er alsnog een mooi jaar van maakte. Het niet aflatende enthousiasme van iedereen die er werkt of bij betrokken is, zorgt voor een altijd prettige en gemotiveerde sfeer!
Smaakt wederom naar meer.
Marella Geerlings10 juni 2021
Dennis Geluk9 juni 2021
Zoals al besproken tijdens de training miste ik de 'grote' lijn in de training. Als je in 1-2 zinnen moeten uitleggen wat het doel van de training is dan was dit bij het 2e jaar duidelijk moeilijk dan bij het eerste jaar. Hierdoor had ik af en toe ook moeite om bepaalde onderwerpen in de grote lijn te kunnen plaatsen.
Reactie van ITC Academy
Leerjaar 2 richt zich met name op 'verdieping en verbreding' van de kennis die opgedaan is in leerjaar 1. En het klopt dat er tussen de onderlinge dagen niet altijd een direct zichtbaar verband is. Dat werkt voor de een prima, voor de ander wat minder :-).
Celeste Andeweg8 juni 2021
In dit tweede leerjaar zit nog meer verdieping qua theesoorten en hun eigenschappen. Ook ga je dieper in op het pairen van thee bij eten. Dit is erg leerzaam en zeker een aanrader.
Laura Schut - BeanBrothers26 februari 2021
Mooie verdieping op mijn theekennis. Voldoende praktijk maar wenselijk meer. Hele fijne, manier van lesgeven en interactie.
Marlene Venderink – BrocanTea8 januari 2021
Wederom een leerzaam jaar, het was een goede aanvulling op het eerste jaar! Meer diepgang en ook herhaling wat zeker ook fijn is! Ook vind ik dat de ITC Academy heel goed is ingesprongen op de Corona pandemie, door bijvoorbeeld een webinar te organiseren over Oolong deel 2 (ipv een lesdag). Maand later mochten we deze lesdag opnieuw beleven als een extra praktijkdag over Oolong, deel 2. TOP!
De praktijkopdrachten voor thuis waren zinvol, omdat ik dan weer op een andere manier bezig was met het zetten van thee! Dit jaar zijn we wederom op pad geweest, nu hebben we een bezoek gebracht aan een biologische kaasboerderij, Remeker in Lunteren. Uiteraard kwam Tea & Foodpairing aan bod, maar deze dag heeft mij ook een andere kijk op kaas gegeven en op het boerderijleven! Een leerzame EXTRA!
Op naar een volgende cursus (het smaakt naar meer): de 5-daagse cursus Tea & Foodpairing, op zoek naar nog meer verdieping!
Dank aan Richard & Sofie en aan onze groep voor een mooi leerjaar!
Monique Blom - Het Theewinkeltje14 december 2020
De 20 theesoorten die we moesten kennen, had ik graag in mijn studiepakket gekregen. Dan was het voor mij duidelijker geweest. Gelukkig heeft het me niet mijn diploma gekost, maar was daar wel onzeker over. Mijn tip, doe die soorten erbij en verhoog de cursusprijs. Dat kan er nog wel bij op zo'n bedrag.
Reactie van ITC Academy
Bedankt voor je feedback, Monique. Dank ook voor de tip, we zullen het zeker meenemen in de evalutatie!
Yvonne Lagas Sondermeijer8 december 2020
Dit tweede cursusjaar was een goede aanvulling op het eerste jaar. Een aantal nieuwe onderwerpen als 'kwaliteit herkennen en beoordelen' vond ik heel interessant en de diepgang in diverse landen en specifiek Oolong (mijn favoriet) heeft mij veel nieuwe kennis opgeleverd. Ook ben ik blij met alle uren oefenen van thee zetten en proeven. Al met al een leerzaam jaar!
Lysbeth Vink4 september 2020
Ik heb het tweede leerjaar als leuker en interressanter ervaren als het eerste leerjaar. Dit kwam mede doordat de lessen echt alleen door Richard ( 1 docent ) gegeven werden. In het eerste leerjaar hadden wij zeer veel wisselende docenten en dan vond ik rommelig. Er was ook meer ruimte om de thee te proeven en te zetten en te experimenteren. Overal, een leuk leerjaar waarbij ik veel geleerd heb. De groep was ook kleiner wat ook meer verdieping gaf.
Ariadne Vogel - Tisgroen19 juli 2020