Laden Evenementen

Theesommelier Opleiding Leerjaar 1

Algemeen
De Theesommelier Opleiding is ons premium opleidingstraject. Gedurende een jaar leer je in twaalf lesdagen alle facetten van het vak van Theesommelier.

Na het afronden van deze opleiding beschik je over grote kennis en ervaring en ontvang je een SVH erkend diploma dat op veel plaatsen hoog aangeschreven staat. Veel van onze cursisten werken op dit moment in de professionele thee-industrie. ITC Academy is in Nederland het enige erkende opleidingsinstituut voor theesommeliers!

Onze cursisten beoordelen deze training gemiddeld met een 9,3! Lees de beoordelingen onderaan de pagina.

Tijdens cursusdagen worden theorie, praktijk en proeven afgewisseld. Samengevat leer je het volgende:

Theorie

  • De geschiedenis van thee.
  • Waar en hoe thee groeit en de verschillen in smaak.
  • Het hele proces van plant tot theekop.
  • De verschillende productiemethodes voor thee.
  • De parameters om de smaak van thee te optimaliseren.
  • We ‘reizen’ langs verschillende theeproducerende landen als China, Sri Lanka (Ceylon), India, Japan, Taiwan, Nepal, Afrika en Zuid-Amerika.
  • Basiskennis tea & foodpairing

Praktijk

  • Proeven, proeven en nog meer proeven. Je bouwt een referentiekader voor smaak op.
  • Thee zetten middels oosterse en westerse zetmethoden.
  • Thee- en spijscombinaties.

En ook nog:

  • Beschikking over alle trainingsmaterialen en -tools op locatie.
  • Je krijgt per les een handige reader.
  • Een lunch is inbegrepen.
  • Véél praktijk, want oefenen is de beste manier van leren.
  • Mogelijkheid om mee te gaan op theereis naar een land van oorsprong.

Heb je nog vragen? Bel of mail ons gerust!

Duur
12 lesdagen van 7 uur, een dag per maand. De training start om 10.00 uur, we sluiten om 17.00 uur af.

Naast de lesuren zijn deelnemers gemiddeld 80 uur kwijt aan studiebelasting op jaarbasis (bestuderen stof en praktijkopdrachten)

Data
Zeewolde: startdatum 18 juni 2024
Lesdata di 18 juni 2024, di 9 juli 2024, di 3 september 2024, di 1 oktober 2024, di 5 november 2024, di 3 december 2024, di 7 januari 2025, di 4 februari 2025, di 11 maart 2025, di 8 april 2025, di 6 mei 2025, di 10 juni 2025 en di 1 juli 2025 (reserve)
Den Haag: startdatum 8 september 2024
Lesdata zo 8 september 2024, zo 6 oktober 2024, zo 10 november 2024, zo 8 december 2024, zo 12 januari 2025, zo 9 februari 2025, zo 16 maart 2025, zo 13 april 2025, zo 18 mei 2025, zo 22 juni 2025, zo 7 september 2025, zo 5 oktober 2025 en zo 2 november 2025 (reserve)
Zeewolde: startdatum 12 september 2024
Lesdata do 12 september 2024, do 10 oktober 2024, do 7 november 2024, do 12 december 2024, do 16 januari 2025, do 13 februari 2025, do 20 maart 2025, do 17 april 2025, do 22 mei 2025, do 19 juni 2025, do 4 september 2025, do 2 oktober 2025 en do 30 oktober 2025 (reserve)
Gestart - Den Haag: startdatum 4 april 2023
Gestart - Zeewolde: startdatum 13 april 2023
Gestart - Zeewolde: startdatum 9 september 2023
Gestart - Den Haag: startdatum 22 september 2023
Gestart - Den Haag: startdatum 31 januari 2024
Lesdata wo 31 januari 2024, wo 20 maart 2024, wo 17 april 2024, wo 29 mei 2024, wo 26 juni 2024, wo 4 september 2024, wo 2 oktober 2024, wo 6 november 2024, wo 4 december 2024, wo 8 januari 2025, wo 5 februari 2025, wo 12 maart 2025 en wo 9 april 2025 (reserve)
Vooropleiding
Geen
Kosten
€ 2.607,00 excl. btw (€ 3.154,47 incl. btw) (inclusief readers, lunch en een set bestaande uit verschillende theesoorten en materialen die nodig zijn om de verschillende theesoorten te bereiden)

We verwachten dat je iedere lesdag aanwezig bent. Als je door onvoorziene omstandigheden toch een les mist, bekijken we samen of deze ingehaald kan worden.

Het is mogelijk om de opleiding in 10 termijnen van € 266,00 (excl. BTW) te betalen. Je ontvangt vanaf de start van de opleiding maandelijks een factuur. Ook bij vakantie, gemiste lessen of het onderbreken van de studie gaat de facturatie door.

Leermiddelen
Tijdens deze training maak je gebruik van een Gaiwan, zeefje, thermometer, weegschaaltje, timer en presentatieschaaltje. Deze middelen zijn op onze trainingslocaties aanwezig en hoef je dus niet mee te nemen.
Doelgroep
Horeca-ondernemers of medewerkers, thee inkopers, thee verkopers, barista’s, foodies of theeliefhebbers/particulieren die meer kennis en vaardigheden op willen doen.
Toetsing
We sluiten de meeste lesdagen af met een theoretische toets. Deze toets maak je na de lesdag online thuis. Daarnaast krijg je iedere lesdag een praktijkopdracht mee naar huis. Op deze manier leer je stap voor stap thee te onderscheiden op soort en kwaliteit.

Het leerjaar wordt afgesloten met een eind-presentatie waarin je gedurende een presentatie van 15 minuten laat zien wat je het afgelopen lesjaar geleerd hebt.

Programma
Dag Beschrijving
1 Theeproeven: de basis

Deze dag staat in het teken van smaak en dus het trainen van je neus en tong. Onmisbare zintuigen bij het proeven en beoordelen van thee. Ook gaan we theeproeven zoals professionals doen.

Je leert…

  • hoe je lichaam werkt als het gaat om ruiken en proeven;
  • wat geur en smaak zijn en waarom geur zoveel emotie kan oproepen;
  • werken met het aromawiel;
  • theeproeven als een professional (volgens de internationale richtlijnen);
  • over de kwaliteitseigenschappen van thee.
2 Algemene theekennis

We duiken in de rijke wereld van thee. We brengen je de algemene kennis van thee bij.

Je leert…

  • wat thee is;
  • hoe de verschillende theeklassen verwerkt worden;
  • hoe je thee het beste kunt bereiden.
3 China

China behoort tot de grootste theeproducenten ter wereld. Het is ook de thuisbasis van de theeplant: de Camellia Sinensis.

Je leert…

  • welke bekende theesoorten uit China komen;
  • welke thee uit welke provincie komt;
  • hoe de Chinezen theezetten en het verschil met de westerse manier van theezetten;
  • werken met de gaiwan, yixing theepot en gong fu cha methode.
4 Afrika en Zuid-Amerika, Tea & Food pairing theorie

Een afwisselende dag vandaag! We nemen een kijkje naar de (opkomende) theeën die Afrika en Zuid-Amerika produceren. We proeven veel theesoorten, zowel CTC als orthodox. Maar we beginnen ook met de basistheorie van Tea & Food pairing om je alvast klaar te stomen voor de volgende lesdag.

Je leert…

  • wat de grote verschillen zijn tussen deze werelddelen;
  • welke CTC en kwaliteitstheeën Afrika tegenwoordig voortbrengt;
  • de CTC en specialty teas uit Zuid-Amerika kennen;
  • over Yerba Mate, een bekende Zuid-Amerikaanse ‘thee’;
  • wat de functie van deze theesoorten is in een melange.
  • de baistheorie van Tea & Food pairing.
5 Tea & Food pairing basis

Restaurants ontdekken meer en meer dat thee heel goed combineert met spijzen. Vandaag kijken we naar welke thee past bij welk gerecht, kaas of zelfs chocolade. Zo past een Japanse Gyokuro perfect bij coquilles en is Assam heerlijk met speculaas. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Je leert…

  • wat smaak is en hoe smaak werkt;
  • smaken proeven en herkennen;
  • waarom thee met spijzen combineren een goed idee is;
  • wat bepaalt of een thee goed samengaat met een bepaald gerecht.

6 Japan

Deze dag leren we alles over thee uit Japan.

Je leert…

  • de Japanes theegeschiedenis;
  • theeproductie in Japan;
  • de verschillende theesoorten en hun bereidingsmethoden:
    • Gyokuro
    • Matcha
    • Hojicha
  • het bewaren van Japanse thee
7 Sri Lanka (Ceylon)

Ceylon, de oude naam van Sri Lanka, is als theesoort niet meer weg te denken. Vandaag nemen we je mee naar dit eiland onder India.

Je leert…

  • over de regio’s en de onderlinge verschillen van deze regio’s;
  • de kenmerkende eigenschappen van Ceylon thee per regio;
  • wat Ceylon Tea Grading is en de vele gradaties die Ceylon thee kent.
8 India & Nepal

De andere grote producent, naast China, is India. Maar ook Nepal verbouwt al heel lang thee en heeft een aantal spannende theeën voor ons in petto.

Je leert…

  • over alle belangrijke theeregio’s die India kent;
  • meer over Assam en uiteraard Darjeeling, wereldwijd bekend om zijn eerste pluk: de First Flush;
  • welke theesoorten Nepal produceert;
  • alles over de theecultuur in India en Nepal.
9 Theeculturen

We duiken in de diverse theeculturen die de wereld rijk is.

Je leert…

  • meer over de theeculturen van o.a.:
    • Turkije
    • Marokko
    • Japan
    • Ost-Friesland
10 Azië (waaronder Taiwan, Thailand en Vietnam, Korea en Indonesië)

Azië is meer dan alleen China en India. Het continent is meer theeproducerende landen rijk.

Je leert…

  • de geschiedenis van thee op dit continent;
  • over de theeculturen die Azië rijk is;
  • over de belangrijkste theeën uit o.a. Taiwan, Thailand en Vietnam;
  • de verschillende productiemethodes.
11 IJsthee en theemocktails

Vandaag ga je aan de slag met ijsthee en shake je een mocktail met thee. Een dag boordevol proeven én ervaren. Fijn om te weten, over vandaag is er geen toets! Om de dag helemaal speciaal te maken, geven we deze dag bij de Nederlandse theeplantage het Zuyderblad in Soerendonk.

Je leert…

  • meer over ijsthee;
  • wat thee mocktails zijn;
  • welke technieken er zijn om deze koude theedranken te maken en welke tools je nodig hebt.
12 Examen & Eindpresentaties

Tijd om de puntjes op de i te zetten! Vandaag gebruik je alle kennis en kunde die je in het afgelopen jaar vergaard hebt. Je klasgenoten en trainer beoordelen je op creativiteit, techniek, smaak en kennis. Wees gerust, tijdens je leerjaar werk je uiteraard naar deze dag toe.

We kunnen de volgorde van de dagen aanpassen. Zo is het bijvoorbeeld leuker om de lesdag over ijsthee in de zomermaanden te volgen dan in de winter.

Vervolgopleiding
Smaakt deze opleiding naar meer? Kijk dan eens naar de volgende vervolgopleidingen:

Alternatieven
Is een jaaropleiding nog een stap te ver? Of wil je eerst een keer ervaren hoe het bij ons werkt? Kijk dan eens naar de volgende trainingen:

Meer trainingen
Bekijk al onze theetrainingen of leer meer over Tea & Food Pairing.
Beoordeling van deze training door onze cursisten
(51)
Anne Schilders18 februari 2024
Marc Meijer - eigen bedrijf (niet horeca)7 januari 2024
Ik vond het een fantastische opleiding; de lesdagen waren inhoudelijk goed opgebouwd en werden voorgezeten door inspirerende docenten. Ook de communicatie rondom de opleidingsdagen verliep uitstekend.
Ju-Ting Lee1 september 2023
Een echte aanrader voor iedereen die een passie voor thee deelt 🥰
Jeanine24 augustus 2023
Wat een leuke training was dit! De docent Richard en alle gastdocenten weten zo veel en hebben zoveel passie voor thee, dat iedere cursusdag een feestje was. Samen met een medecursist reed ik steeds na een cursusdag duizelend van alle nieuwe kennis en smaken, en geinspireerd om de kennis toe te passen weer naar huis. Dank jullie wel en zeker tot ziens!
Eva van Heeswijk24 augustus 2023
Monique Groeneveld - China Inside29 april 2023
In het jaarprogramma theesommelier krijg je een breed inzicht in thee uit de verschillende gebieden met daar aan gekoppeld het foodpairen met thee. In het afgelopen jaar heb ik veel nieuwe kennis op gedaan, bovendien vinden de lessen plaats in een prettige informele setting.
Sin Yan Chan19 februari 2023
Leerzaam en leuk. Aan de hand van de readers, online studie, het onderwijs door verschillende docenten en uitstap meer leren over thee en wat je er mee kan. Het heeft voor mij het thee maken en drinken een extra dimensie gegeven: je weet meer hoe of wat en ook theoretisch en praktisch verrijkt door er veel mee bezig te zijn geweest.
Ida Dahlhaus - Ida's Thee & Koffie24 januari 2023
Mooie cursus met veel informatie en ruim opgezet.
Marlou Beke25 oktober 2022
Paulien Breitsma18 oktober 2022
Afgelopen jaar ben ik onder gedompeld in de wereld van thee. En wat was het fantastisch! Écht genoten. Zoveel geleerd, beleefd & geproefd! Ik vind de ITC een zeer professionele organisatie. De leraren zijn zeer vakkundig & het leerproces van de klas staat voorop. Ik kijk uit naar het tweede jaar! :-)

Bekijk alle beoordelingen.