Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Theesommelier Opleiding Leerjaar 1 *VOL*

Algemeen
De Theesommelier Opleiding is ons premium opleidingstraject. Gedurende een jaar leer je in twaalf cursusdagen alle facetten van het vak van Theesommelier.

Na het afronden van deze opleiding beschik je over grote kennis en ervaring en een SVH erkend diploma dat op veel plaatsen hoog aangeschreven staat. Veel van onze cursisten werken op dit moment in de professionele thee-industrie. ITC Academy is in Nederland het enige erkende opleidingsinstituut voor theesommeliers!

Onze cursisten beoordelen deze training gemiddeld met een 9,3! Lees de beoordelingen onderaan de pagina.

Tijdens cursusdagen worden theorie, praktijk en proeven afgewisseld. Samengevat leer je het volgende:

Theorie

  • De geschiedenis van thee.
  • Waar en hoe thee groeit en de verschillen in smaak.
  • Het hele proces van plant tot theekop.
  • De verschillende productiemethodes voor thee.
  • De parameters om de smaak van thee te optimaliseren.
  • We ‘reizen’ langs verschillende theeproducerende landen als China, Sri Lanka (Ceylon), India, Japan, Taiwan, Nepal en Afrika.
  • Basiskennis tea & foodpairing

Praktijk

  • Proeven, proeven en nog meer proeven. Je bouwt een referentiekader voor smaak op.
  • Thee zetten middels oosterse en westerse zetmethoden.
  • Thee- en spijscombinaties.

En ook nog:

  • Beschikking over alle trainingsmaterialen en -tools op locatie.
  • Je krijgt een handige reader.
  • Een lunch is inbegrepen.
  • Véél praktijk, want oefenen is de beste manier van leren.
  • Mogelijkheid om mee te gaan op theereis naar een land van oorsprong.

Heb je nog vragen? Bel of mail ons gerust!

Duur
12 lesdagen van 7 uur, een dag per maand. De training start om 10.00 uur, we sluiten om 17.00 uur af.

Naast de lesuren zijn deelnemers gemiddeld 80 uur kwijt aan studiebelasting op jaarbasis (bestuderen stof en praktijkopdrachten)

Data
Den Haag: startdatum 25 oktober 2021
Lesdata ma 25 oktober 2021, ma 22 november 2021, ma 31 januari 2022, ma 28 maart 2022, ma 25 april 2022, ma 23 mei 2022, ma 20 juni 2022, ma 12 september 2022, ma 3 oktober 2022, ma 31 oktober 2022, ma 28 november 2022, ma 12 december 2022 en ma 16 januari 2023 (reserve)
Zeewolde: startdatum 25 januari 2022
Lesdata di 25 januari 2022, di 22 februari 2022, di 29 maart 2022, di 26 april 2022, di 24 mei 2022, di 21 juni 2022, di 13 september 2022, di 4 oktober 2022, di 1 november 2022, di 29 november 2022, di 13 december 2022, di 17 januari 2023 en di 14 februari 2023 (reserve)
Gestart - Zeewolde: startdatum 21 september 2020
Gestart - Den Haag: startdatum 29 oktober 2020
Gestart - Den Haag: startdatum 12 februari 2021
Gestart - Zeewolde: startdatum 23 maart 2021
Gestart - Den Haag: startdatum 20 mei 2021
Gestart - Zeewolde: startdatum 22 september 2021
Lesdata wo 22 september 2021, wo 13 oktober 2021, wo 10 november 2021, wo 8 december 2021, wo 19 januari 2022, wo 16 februari 2022, wo 16 maart 2022, wo 13 april 2022, wo 18 mei 2022, wo 15 juni 2022, wo 6 juli 2022, wo 7 september 2022 en wo 5 oktober 2022 (reserve)
Vooropleiding
Geen
Kosten
€ 2.297,00 excl. btw (€ 2.779,37 incl. btw) (inclusief readers, lunch en een set bestaande uit verschillende theesoorten en materialen die nodig zijn om de verschillende theesoorten te bereiden)

We verwachten dat je iedere lesdag aanwezig bent. Als je door onvoorziene omstandigheden toch een les mist, bekijken we samen of deze ingehaald kan worden.

Het is mogelijk om de opleiding in 10 termijnen van € 235,00 (excl. BTW) te betalen. Je ontvangt vanaf de start van de opleiding maandelijks een factuur. Ook bij vakantie, gemiste lessen of het onderbreken van de studie gaat de facturatie door.

Leermiddelen
Tijdens deze training maak je gebruik van een Gaiwan, zeefje, thermometer, weegschaaltje, timer en presentatieschaaltje. Deze middelen zijn op onze trainingslocaties aanwezig en hoef je dus niet mee te nemen.
Doelgroep
Horeca-ondernemers of medewerkers, thee inkopers, thee verkopers, barista’s, foodies of theeliefhebbers/particulieren die meer kennis en vaardigheden op willen doen.
Toetsing
We sluiten de meeste lesdagen af met een theoretische toets. Deze toets maak je na de lesdag online thuis. Daarnaast krijg je iedere lesdag een praktijkopdracht mee naar huis. Op deze manier leer je stap voor stap thee te onderscheiden op soort en kwaliteit.

Het leerjaar wordt afgesloten met een eind-presentatie waarin je gedurende een presentatie van 15 minuten laat zien wat je het afgelopen lesjaar geleerd hebt.

Programma
Dag Beschrijving
1 Theeproeven: de basis

Deze dag staat in het teken van smaak en dus het trainen van je neus en tong. Onmisbare zintuigen bij het proeven en beoordelen van thee. Ook gaan we theeproeven zoals professionals doen.

Je leert…

  • hoe je lichaam werkt als het gaat om ruiken en proeven;
  • wat geur en smaak zijn en waarom geur zoveel emotie kan oproepen;
  • werken met het aromawiel;
  • theeproeven als een professional (volgens de internationale richtlijnen);
  • over de kwaliteitseigenschappen van thee.
2 Algemene theekennis

We duiken in de rijke wereld van thee. We brengen je de algemene kennis van thee bij.

Je leert…

  • wat thee is;
  • hoe de verschillende theeklassen verwerkt worden;
  • hoe je thee het beste kunt bereiden.
3 China

China behoort tot de grootste theeproducenten ter wereld. Het is ook de thuisbasis van de theeplant: de Camellia Sinensis.

Je leert…

  • welke bekende theesoorten uit China komen;
  • welke thee uit welke provincie komt;
  • hoe de Chinezen theezetten en het verschil met de westerse manier van theezetten;
  • werken met de gaiwan, yixing theepot en gong fu cha methode.
4 Japan

Deze dag leren we alles over thee uit Japan. Deze dag geven wij onder toezicht van de Global Japanese Tea Association (GJTA).

Je leert…

  • de Japanes theegeschiedenis;
  • theeproductie in Japan;
  • de verschillende theesoorten en hun bereidingsmethoden:
    • Gyokuro
    • Matcha
    • Hojicha
  • het bewaren van Japanse thee
5 Tea & Food pairing basis

Restaurants ontdekken meer en meer dat thee heel goed combineert met spijzen. Vandaag kijken we naar welke thee past bij welk gerecht, kaas of zelfs chocolade. Zo past een Japanse Gyokuro perfect bij coquilles en is Assam heerlijk met speculaas. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Je leert…

  • wat smaak is en hoe smaak werkt;
  • smaken proeven en herkennen;
  • waarom thee met spijzen combineren een goed idee is;
  • wat bepaalt of een thee goed samengaat met een bepaald gerecht.

6 India & Nepal

De andere grote producent, naast China, is India. Maar ook Nepal verbouwt al heel lang thee en heeft een aantal spannende theeën voor ons in petto.

Je leert…

  • over alle belangrijke theeregio’s die India kent;
  • meer over Assam en uiteraard Darjeeling, wereldwijd bekend om zijn eerste pluk: de First Flush;
  • welke theesoorten Nepal produceert;
  • alles over de theecultuur in India en Nepal.
7 Sri Lanka (Ceylon)

Ceylon, de oude naam van Sri Lanka, is als theesoort niet meer weg te denken. Vandaag nemen we je mee naar dit eiland onder India.

Je leert…

  • over de regio’s en de onderlinge verschillen van deze regio’s;
  • de kenmerkende eigenschappen van Ceylon thee per regio;
  • wat Ceylon Tea Grading is en de vele gradaties die Ceylon thee kent.
8 Afrika en Zuid-Amerika

Een afwisselende dag vandaag! We nemen een kijkje naar de (opkomende) theeën die Afrika en Zuid-Amerika produceren. We proeven veel theesoorten, zowel CTC als orthodox.

Je leert…

  • wat de grote verschillen zijn tussen deze werelddelen;
  • welke CTC en kwaliteitstheeën Afrika tegenwoordig voortbrengt;
  • de CTC en specialty teas uit Zuid-Amerika kennen;
  • over Yerba Mate, een bekende Zuid-Amerikaanse ‘thee’;
  • wat de functie van deze theesoorten is in een melange.
9 Theeculturen

We duiken in de diverse theeculturen die de wereld rijk is.

Je leert…

  • meer over de theeculturen van o.a.:
    • Turkije
    • Marokko
    • Japan
    • Ost-Friesland
10 Azië (waaronder Taiwan, Thailand en Vietnam, Korea en Indonesië)

Azië is meer dan alleen China en India. Het continent is meer theeproducerende landen rijk.

Je leert…

  • de geschiedenis van thee op dit continent;
  • over de theeculturen die Azië rijk is;
  • over de belangrijkste theeën uit o.a. Taiwan, Thailand en Vietnam;
  • de verschillende productiemethodes.
11 IJsthee en theemocktails

Vandaag ga je aan de slag met ijsthee en shake je een mocktail met thee. Een dag boordevol proeven én ervaren. Fijn om te weten, over vandaag is er geen toets! Om de dag helemaal speciaal te maken, geven we deze dag bij de Nederlandse theeplantage het Zuyderblad in Soerendonk.

Je leert…

  • meer over ijsthee;
  • wat thee mocktails zijn;
  • welke technieken er zijn om deze koude theedranken te maken en welke tools je nodig hebt.
12 Examen & Eindpresentaties

Tijd om de puntjes op de i te zetten! Vandaag gebruik je alle kennis en kunde die je in het afgelopen jaar vergaard hebt. Je klasgenoten en trainer beoordelen je op creativiteit, techniek, smaak en kennis. Wees gerust, tijdens je leerjaar werk je uiteraard naar deze dag toe.

We kunnen de volgorde van de dagen aanpassen. Zo is het bijvoorbeeld leuker om de lesdag over ijsthee in de zomermaanden te volgen dan in de winter.

Vervolgopleiding
Smaakt deze opleiding naar meer? Kijk dan eens naar de volgende vervolgopleidingen:

Alternatieven
Is een jaaropleiding nog een stap te ver? Kijk dan eens naar de volgende trainingen:

Beoordeling van deze training door onze cursisten
(29)
Meyrem Gram - VillaServies1 september 2021
Super leuke opleiding, veel geleerd!
Anoniem1 september 2021
Onmisbare opleiding voor ieder die (semi)professioneel met thee bezig is en voor iedereen met meer dan gemiddelde interesse voor thee.
Marella Geerlings - VillaServies1 september 2021
Petra1 september 2021
Elselina28 augustus 2021
De lessen waren heel waardevol, Richard weet heel veel en deelde zijn kennis op een interactieve manier. We konden ook zelf aan de slag in de lessen op locatie, dat was heel goed en superleuk. Het lesmateriaal kan wel beter zoals de sheets met bijvoorbeeld onleesbare kaarten of zaken die niet heel relevant zijn. Dit zag je ook soms in de toets terug, bijvoorbeeld een vraag over een jaartal en dan in de antwoorden 1916 of 1926. (Is misschien een idee voor een huiswerkopdracht; bedenk 3 goede toetsvragen over de lesstof?) De eindpresentatie mag ook strenger beoordeeld worden. Het is heel leuk dat een eigen invulling gegeven mag worden maar de beoordeling mag ook op het overbrengen en toepassen van theekennis (en dan mag je wel zelf bedenken wat, want de diversiteit in presentatieonderwerpen was juist heel interessant)
Vond het een erg leuke en leerzame opleiding. Ik kom ook vast nog terug voor vervolgopleidingen
groet!
Petra de Koning28 augustus 2021
veel geleerd in het 1e jaar. het proeven van de 20 theeen had meer geoefend kunnen worden in de lessen. Door corona zal het proeven wellicht minder aandacht hebben gekregen.
Door de interactie met de andere leerlingen ook veel geleerd buiten het lesprogramma.
Nicoline27 augustus 2021
Richard is een expert in zijn vakgebied. Het is fantastisch om een opleiding te mogen volgen bij iemand die zo veel passie, kennis en expertise in zijn vakgebied heeft. Heel erg bedankt voor alle interessante en leuke lessen.

Het gehele ITCA team is daarnaast altijd flexibel en klantgericht. In hectische tijden zoals Covid19 hebben jullie snel geschakeld en passende oplossingen gevonden, daarom wil ik bij deze ook graag de rest van het ITCA team bedanken.
Nadja Robbers8 juli 2021
Herremanus Hoving5 juli 2021
De opleiding wordt goed en professioneel verzorgd. Een docent met zeer veel ervaring die uitgebreid met veel informatie en over eigen ervaring de lessen geeft.

Een minpunt is de online toetsen die moeten worden gemaakt in echt veel te korte tijd. Daardoor voor mij een certificaat van deelname IPV het diploma.
Reactie van ITC Academy
Fijn dat je de opleiding zo positief hebt ervaren! Jammer dat toetsen maken in online vorm voor jou niet optimaal is. Mede naar aanleiding van jouw situatie hebben we een mogelijkheid toegevoegd om cursisten extra tijd te kunnen geven voor hun toets als dit voor hen nodig is.
Laura Schut - BeanBrothers1 maart 2021

Bekijk alle beoordelingen.