Welke thee haal je uit welk land en waarom?
Eerder verschenen in koffieTcacao magazine Tot voor een jaar of tien geleden was de theewereld overzichtelijk: voor zwarte thee ging je naar India, Sri Lanka of een Afrikaans land, voor groene thee moest je in China, Japan of Korea zijn en voor Oolong in China of Taiwan. Gele thee en post gefermenteerde thee waren in Nederland nog vrijwel onbekend. Hoe anders ziet de theewereld er nu uit: er zijn nieuwe theelanden bijgekomen, in Japan maakt men ook zwarte thee [...]
Stay in touch
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS kennis, trends, tips en nieuws.
Geen spam, alleen boeiende verhalen om van te leren.
Een vrouwelijke Barista Kampioen!?
Net terug van de World Barista en Brewers Championships weet ik weer waarom ik graag in de koffie industrie werk. Een open community, waar iedereen elkaar helpt om samen het best mogelijke neer te zetten. Dit jaar zijn wij, [...]
Oxidatie vs Fermentatie in thee
Wat is oxideren en wat is fermenteren? In de theeterminologie is het onderscheid niet altijd even duidelijk. Richard Schukkink onderwijst ons in het verschil. Oxidatie Oxideren is reageren met zuurstof. Bepaalde bestanddelen van thee, zoals polyfenolen en enzymen als [...]
Wat is groene thee?
Groene thee is thee van groene blaadjes die niet bruin of zwart gekleurd zijn. Zo simpel is het. Hoe je kunt voorkomen dat groene blaadjes bruin kleuren? Door de theeblaadjes na het plukken kort te verhitten voorkom je dat [...]
Brew ratio
Eerder verschenen in koffieTcacao magazine Brew Ratio is de verhouding tussen de hoeveelheid gemalen droge koffie en de hoeveelheid water die je door de koffie laat lopen. Het principe is simpel: laat bij een espresso veel water door 18 [...]
Koffie- en theespots in Boedapest
Boedapest is misschien wel één van de mooiste steden van Europa. De hoofdstad van Hongarije heeft ruim 1,7 miljoen inwoners en werd in 1873 samengevoegd uit Boeda en Óbuda op de westelijke oever en Oest op de oostelijke oever van [...]
Wat is cascara?
Eerder verschenen in koffieTcacao magazine Poor man’s coffee of koffiebes-thee wordt cascara ook wel genoemd. Het is een infusie van de gedroogde schilletjes en vruchtvlees van de koffiebes. Lange tijd werd cascara vooral gedronken in landen waar koffie vandaan komt. [...]
Wat is zwarte thee?
Chinezen noemen onze zwarte thee rode thee, hong cha. Waarom? Zij benoemen de kleur van de thee in het kopje. Wij benoemen de kleur van de blaadjes. De thee die ze in China zwart noemen, is gefermenteerde groene thee, zoals [...]
Wat is koffie?
Eerder verschenen in koffieTcacao magazine Wat is koffie? Het mag dan niet het meest gedronken drankje ter wereld zijn, maar doordat er wereldwijd per dag twee en een kwart miljard kopjes koffie gedronken worden, is het na aardolie wel [...]
De temperatuur van theewater
Eerder verschenen in koffieTcacao magazine De temperatuur van je theewater “Groene thee niet met kokend water opgieten want dan wordt hij bitter” hoor je steeds vaker. En terecht. Toch lees je op de gemiddelde groene thee in de supermarkt [...]
Koffie en thee in Beweging
The Amsterdam Coffee Festival ITC Academy was ook dit jaar van de partij op The Amsterdam Coffee Festival (fotoalbum). Wat een evenement! Boeiende stands, een leerzaam en speels programma in The Lab, goede koffie, thee en cacao en spannende wedstrijden. [...]
ITC Academy: Reizen, leren, delen en een prijsvraag
Het jaar 2014 was een inspirerend jaar. We bezochten koffie- en theeplantages in Panama, India, Nepal en Taiwan (fotoalbum). We leerden veel en deelden al evenveel met jullie. Gefeliciteerd aan iedereen die zijn SCAE certificaat haalde of het diploma [...]
ITC Academy: Searching for Knowledge to Share
Wat een feest! De druk bezochte officiële opening van onze vestiging in Den Haag bracht vele mensen uit de koffie- en theewereld bij elkaar. Ondertussen zijn zowel bekende als vernieuwde trainingen weer van start gegaan. En omdat we altijd op [...]