Op avontuur naar de voorrondes van de Dutch Barista Championship 2017!

Het vormen van een concept

Zoals beloofd neem ik jullie mee op avontuur naar de voorrondes van de DBC. Inmiddels zijn de inschrijvingen voor de kampioenschappen geopend en wordt het dus hoog tijd om een concept te ontwikkelen.

Om een run (je 15-minutes-of coffee-fame) te maken, is het handig om dit in een bepaald sausje te gieten. Een wedstrijd vergelijk ik soms een beetje met het houden van een spreekbeurt. Je hebt vijftien minuten om over jouw fascinatie te praten en mensen mee te laten proeven aan je bevindingen. Voor je koffiespreekbeurt of wedstrijd kan je verschillende thema’s kiezen. Ik zal een paar voorbeelden geven aan de hand van een paar van mijn koffiehelden.

Veel deelnemers kiezen het concept van de relatie tussen boer, brander en barista. Een slimme keuze, aangezien de speciality koffiewereld veel om deze relaties draait. Weten waar je product vandaan komt en weten dat de producent van de koffie een eerlijke prijs krijgt, is belangrijk. Misschien nog wel belangrijker: inzicht geven in de reden waarom de koffie smaakt zoals hij smaakt. Een goed voorbeeld van een run met dit concept is Charlotte Malaval die inzicht geeft in  invloed van temperatuur op de smaak. Hierbij maakt ze een link met de temperatuur waarop de koffiebessen groeien naar de temperatuur waarop we de koffie drinken. klik hier voor het filmpje van Charlotte Malaval  (het geluid begint direct; het beeld komt pas na één minuut).

Je kan het ook wat dichter bij huis houden en je concept vormen rondom gastvrijheid en kwaliteit met een focus op je eigen café. Charles Babinski praat in het volgende filmpje over systemen in koffieproductie. Zijn inspiratie komt van zijn eigen bar waar systemen ervoor zorgen dat er meer tijd is om gasten te bedienen. klik hier voor het filmpje van Charles Babinski

Dan heb je ook nog de wetenschappelijke invalshoek, waarbij nieuwe technieken of technologiën besproken worden. Maxwell Colonna-Dashwood heeft een aantal jaar gelden zijn run over water gehouden. klik hier voor het filmpje van Maxwell Colonna-Dashwood

Deze wetenschappelijke invalshoek is de invalshoek die ik ook neem. Als trainer heb er ik moeite mee gehad om smaken te beschrijven. Je smaakomschrijvingen zijn persoonlijke referenties. In de koffie-industrie hebben we geprobeerd om deze te standaardiseren. Om deze reden is er begin dit jaar een coffee lexicon uitgebracht, waarbij smaken en de referenties naar deze smaken omschreven worden.
Al schept deze lexicon een hoop duidelijkheid, voor mij zijn er nog steeds een aantal problemen. De lexicon is gebaseerd op het Amerikaanse smaakpallet. Dit houdt in dat gerefereerd wordt naar Amerikaanse producten die op de Europese markt soms moeilijk te verkrijgen zijn.

De lexicon voorkomt ook geen persoonlijke voorkeur. Door een smaak “perzik” te noemen, geef ik er voor mezelf een waarde aan. Ik hou bijvoorbeeld van perzik, jij misschien niet. Toch vinden we allebei de koffie lekker. Hierdoor zal jij waarschijnlijk de koffie minder snel als perzik omschrijven.

Op dit moment ben ik bezig met een onderzoek om de taalbarrière op te heffen en smaken te omschrijven met geluid. Stel je bijvoorbeeld voor welke toon beter bij een zure smaak past. Een hoge of een lage toon? De wetenschap heeft genoeg aanleiding om te denken dat smaak en geluid met elkaar verbonden zijn in de hersenen. Met mijn onderzoek kijk ik hoe deze twee met elkaar verbonden zijn.

En vanuit deze fascinatie ga ik mijn run vormgeven.

Is het mogelijk om mijn smaakomschrijving in de vorm van geluiden weer te geven? Aangezien smaakomschrijving een groot deel van je punten op het scoreformulier vormen, is het een gewaagde inslag. Want ook dit is een keuze die je maakt als je aan een wedstrijd mee doet. Hoe veilig ga je het spel spelen en hoeveel risico’s neem je op het scoreformulier? Ga ik nu meer punten halen door een betere smaakomschrijving? Of verlies is nu punten doordat ik mijn concept niet over kan brengen aan de jury?

Voor een voorbeeld van geluid en smaak kan ik deze link aanraden met twee geluids-fragmenten. Luister er naar terwijl je koffie drinkt. klik hier voor het openen van de twee geluids-fragmenten

Tot slot heb ik hierbij een foto van het moment dat ik er achter kwam dat koffiehelden Charles Babinski en Maxwell Colonna-Dashwood voor mij zaten tijden de wereldkampioenschappen en de barista fan-girl in mij naar boven kwam!

Andere onderwerpen