Zit er in de ene theesoort minder cafeïne dan in de andere theesoort?

Zit er in de ene theesoort minder cafeïne dan in de andere theesoort?

Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar deze vraag gedaan. Helaas blijkt het antwoord niet zo eenvoudig. Of er veel of weinig cafeïne in een theesoort zit, is van meerdere factoren afhankelijk.

Waarom zit er eigenlijk cafeïne in een plant? Een van de meest voor de hand liggende redenen is dat het een stofje is waarmee de plant zich tegen vijanden verdedigt. Ooit pure cafeïne geproefd? Het is super bitter. In de natuur staat bitter over het algemeen voor gif. Weinig organismen houden van bittere stoffen. Op grote hoogte komen minder ziekteverwekkers voor waardoor de meeste theesoorten die hier groeien wat minder cafeïne hebben.

In tegenstelling tot wat je vaak leest, bevat de meeste witte thee veel cafeïne. Witte thee is de eerste nieuwe uitloper van het jaar. De plant stuurt al haar stofjes, waaronder cafeïne, naar de nieuwe blaadjes om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven.

Ook heeft het ene theeplanten ras van nature meer cafeïne dan het andere.

De belangrijkste factoren die bepalen hoeveel cafeïne er in je kopje thee zit, zijn watertemperatuur en trektijd.

In de praktijk bevat groene thee minder cafeïne dan zwarte thee, omdat je groene thee met een lagere watertemperatuur zet. Bij het lang laten trekken van thee krijgt de cafeïne ook de kans volledig op te lossen in je kopje.

Meer leren over thee? Volg onze SVH gecertificeerde jaaropleiding: het Theesommelier Traject. Liever een dagtraining? Kijk dan eens naar de training Thee 1.

Verder de komende tijd op de trainingsagenda:
17 mei Latte Art
22 mei SCA Roasting Foundation
28 mei pop-up Academy op het Dutch Tea Festival
31 mei SCA Roasting Intermediate
ITC Academy biedt naast de bekende koffie- en theetrainingen ook Masterclasses, gastdocenten en sprekers aan. Dit kunnen trainingen zijn die dieper ingaan op een specifiek onderwerp, maar ook een lezing, workshop of interview.

De Masterclasses kunnen worden gegeven door Richard Schukkink, maar daarnaast geven we een podium aan experts uit binnen- en buitenland.

De komende Masterclasses
16 mei Masterclass Chado – de Japanse Theeceremonie (door Jessica Zagers)
22 mei Masterclass Chocolade (door Marika van Santpoort)
05 juni Masterclass Koffie uit Panama (door Calle Janson)
28 juni Masterclass Voedingsmiddelen Fysiologie (door Richard Schukkink)

Andere onderwerpen

Terug naar het blog