Een vrouwelijke Barista Kampioen!?

Net terug van de World Barista en Brewers Championships weet ik weer waarom ik graag in de koffie industrie werk. Een open community, waar iedereen elkaar helpt om samen het best mogelijke neer te zetten. Dit jaar zijn wij, als Nederland, in het belangrijkste koffiekampioenschap 6e geworden. Fantastisch om te zien wat Lex dit jaar heeft neergezet. Ik weet hoe hard hij dit jaar, en afgelopen jaren, heeft gewerkt om dit te bereiken. Zo trots ben ik op wat we in ons land hebben bereikt en ik kan niet wachten wat de toekomst brengt. Ook omdat ik hoop dat er nog veel gaat veranderen in de toekomst. In een industrie waar we streven naar openheid, eerlijkheid en gelijkheid is het opmerkelijk dat nog nooit een vrouw wereldkampioen is geworden. Op dit feit werd ik gewezen tijdens het re;co symposium in Dublin tijdens een presentatie van Cerianne Bury. Statistisch gezien zouden we al tenminste twee vrouwelijke wereldkampioenen gehad moeten hebben.

Waarom zijn vrouwen nog nooit eerste geworden?

Als ik kijk naar het jaar waar ik mee heb gedaan aan het kampioenschap, deed ik dat alleen. Terwijl ik me het Coffee Company-team en het Headfirst-team nog goed herinner. Een heel team dat voor je klaar staat, je coacht en je door slapeloze nachten heen sleept. Een team dat je vervoer regelt, banaantjes voor je klaar legt, maar misschien nog wel belangrijker: je traint om je run nog beter te maken in aanloop naar het kampioenschap. Natuurlijk had ik vrienden die me af en toe hielpen, die mijn presentaties en mijn twijfels aanhoorden, maar niemand die de koffie en mijn run net zo goed kende als ik. Een fantastisch team dat Lex bijvoorbeeld dit jaar mee nam naar de wereldkampioenschappen, dat kon ik me niet voorstellen.

Als ik eraan terug denk kon ik me gewoon niet voorstellen dat ik iemand om zo veel hulp zou kunnen vragen, om zo veel tijd in mij te steken. Met een beetje rondvragen merk ik dat meer vrouwen dit gevoel hebben. Meedoen aan een wedstrijd is een grote (tijds)investering. Iemand om hulp vragen is alleen een investering in jou persoonlijk en ik kon me niet voorstellen dat iemand deze tijd en moeite in mij wilde steken. Mannen schijnen hier gelukkig minder last van te hebben. Misschien is dit ook iets waar wij vrouwen ons over heen moeten zetten? Een ander dingetje is dat er simpelweg veel minder vrouwen meedoen.

Als vrouw in de industrie kan ik niet wachten tot de eerste vrouwelijke industrievertegenwoordiger/wereldbaristakampioen er is. En om daar verandering in te brengen roep ik iedere vrouw in Nederland (en daar buiten) op om zich in te schrijven voor de kampioenschappen.

Bij deze bied ik mijn hulp aan iedereen die dit doet. En hulp kan ik zelf ook gebruiken. Wat zeggen jullie van een “joined forces barista team”, voor de eerste vrouwelijke én Nederlandse kampioen?

De aankomende weken ga ik jullie op de hoogte houden van het hele proces om mee te doen aan de Dutch Barista Championships. Hopelijk gaat dat zijn over het vormen van een team, maar mijn hele concept ga ik ook met jullie delen. Voor mij zijn de kampioenschappen een manier om meer te leren, en hopelijk helpt deze blog mij (en misschien ook jullie?) daarbij. Want volgens mij is dat precies waar deze industrie om draait.

Andere onderwerpen