Veel potentie voor specialty thee in Tanzania

Richard Schukkink, eigenaar van de International Tea en Coffee Academy, is een expert op het gebied van koffie, thee en cacao. Hij adviseert bij import en export en verbindt graag markten met elkaar. Daarnaast werkt hij graag inhoudelijk met de producten. In juni reisde hij als Agripool expert voor Agriterra naar Tanzania om daar Kazi Yetu Ltd, een coöperatie die thee verpakt en verkoopt, te helpen met hun productieproblemen.

Verschillende soorten thee

In Tanzania wordt voornamelijk CTC-thee (Cut, Tear, Curl) geproduceerd, de goedkope thee in zakjes die wereldwijd veel wordt gedronken. Hoewel er een enorme markt voor CTC-thee is, worden de prijzen steeds lager. Kazi Yetu is samen met de organisaties Bloomberg en CARE International op zoek gegaan naar de mogelijkheid om in Tanzania orthodoxe thee te produceren. Met hulp van deze organisaties heeft de coöperatie een theetuin en fabriek gekregen. Richard vertelt: “Je zou verwachten dat de productie goed zou verlopen. Er is land, er zijn veel theeboeren en er staat een mooie fabriek. Toch kwam er niet genoeg thee vandaan. Mijn opdracht was om te kijken wat het probleem was.”

Richard met Nelson Ngeno (Agripool expert uit Kenia) in de theefabriek

Eenmaal ter plekke ontdekte Richard wat er aan de hand was. “Ik werk al heel lang in de thee-industrie en dit heb ik nog nooit meegemaakt! Ze begrepen het verschil tussen orthodoxe thee, CTC-thee, en specialty thee niet. CTC-thee wordt door machines in stukjes gehakt voor snelle extractie, terwijl je bij orthodoxe thee het blad heel houdt en de blaadjes na het verwelken gerold worden om het sap eruit te halen. Beide vergen verschillende werkwijzen. De huidige fabriek is helemaal niet geschikt voor de productie van orthodoxe thee, want daarvoor is die te klein.” Volgens Richard is de bouw en inrichting van de fabriek niet goed aangepakt. “Voordat je een fabriek bouwt, moet je eerst bepalen wat je ermee wilt doen en welke theeplanten je hebt. In Tanzania is veel kennis over CTC-thee, maar niet over orthodoxe of specialty thee. Ze hebben zogenaamde experts uit Sri Lanka ingevlogen, die niet de juiste kennis bezaten.”

Het lijkt Richard sowieso geen goed idee om op deze plek orthodoxe thee te verwerken. “Ook bij deze thee dalen de prijzen al jaren, terwijl de kosten stijgen. De markt betreden lijkt leuk, maar is kansloos. Je kunt beter kiezen voor specialty thee. Dat is de hoogste kwaliteit thee, ambachtelijk geproduceerd met unieke karaktereigenschappen van het land of regio. Deze wordt voor extreme prijzen verkocht. Voor specialty tea kun je €30 per kilo krijgen, terwijl je voor orthodoxe thee slechts €3 krijgt. Helaas is de fabriek in de huidige staat ook niet geschikt voor speciality thee, want daarvoor staan er de verkeerde machines.”

Van probleem naar oplossing

Richard stond dus voor een grote uitdaging. Hij besloot samen met de lokale medewerkers en boeren op zoek te gaan naar een oplossing. Een eerste stap was uitzoeken of de planten geschikt zouden zijn voor specialty tea. “Als het antwoord ‘nee’ was, was de opdracht eigenlijk klaar, want we wilden ze niet opzadelen met orthodoxe thee of CTC-thee, omdat je daar niet veel mee verdient.”

Richard bekijkt samen met Emanuel Mahululu (Agriterra) en de manager van de kwekerij de theeplanten in de theetuin

Richard zag dat de theetuin van Kazi Yetu slecht was onderhouden, met veel onkruid en voedingsarme grond. Hij adviseerde om Guatemala-gras tussen de theeplanten te planten. Dit gras groeit snel, ontgift de bodem en composteert eenvoudig. Daarnaast ontdekte Richard dat de plukkers de grote bladeren plukten, die prima zijn voor CTC-thee, maar niet voor specialty thee. “We hebben de plukkers gevraagd om alleen de jonge blaadjes en nieuwe uitlopers te plukken. Dit blad hebben we ’s nachts laten verwelken en de volgende dag zijn we ermee aan de slag gegaan.”

De theemaker in de fabriek bleek erg slim en leergierig. Richard werkte samen met hem tot diep in de nacht aan het produceren van een hoogwaardige thee. En toen kwam het spannende moment om te proeven. “Ik liet twee meisjes die in de fabriek werkten de thee proeven met mijn eigen meegenomen cupping-benodigdheden. Ze zeiden: “Deze thee smaakt alsof er suiker in zit.” Door de afwezigheid van wrangheid kwam de natuurlijke zoetheid naar voren. En toen ik zelf proefde, kreeg ik echt kippenvel. Met onze beperkte middelen hadden we een fantastisch product gemaakt! We hebben slechts 24 uur geëxperimenteerd en van dezelfde plant een compleet ander product geproduceerd, dat heel fruitig en licht bloemig was en een prachtige kleur in het kopje gaf. Dus dat was echt geweldig goed nieuws.”

De toekomst

Door de positieve resultaten van het experiment ligt er een mooie toekomst voor Kazi Yetu in het verschiet. Richard benadrukt het belang van snelheid om het project te laten slagen. “Dit moet geen jaar duren, want dan gaan de goede mensen weg”, legt hij uit. “Het belangrijkste is de aanschaf van nieuwe machines. Met $ 25.000 komen ze echt een heel eind. En daarnaast investeren in de juiste kennis! Plukkers moeten weten hoe ze moeten plukken en boeren hoe ze moeten snoeien en bemesten. Bij CTC-thee en orthodoxe thee maak je altijd hetzelfde product. Speciality tea drinkers willen steeds verrast worden met nieuwe smaken, dus de theemakers moeten leren hoe ze met veranderingen in het proces kunnen spelen. De medewerkers van de theefabriek waren enthousiast en leergierig, dus ik schat dat twee weken onderwijs voldoende is.”

Richard heeft al zijn bevindingen en aanbevelingen verwerkt in een rapport voor Agriterra. Agriterra moet nog beslissen of ze met Kazi Yetu gaan samenwerken. Er is een analyse gemaakt van de coöperatie en als ze gaan samenwerken wordt er een plan van aanpak gemaakt om alles goed op orde te krijgen. De Tea Board of Tanzania en het Ministerie van Landbouw hebben daarnaast plannen om het succes van Kazi Yetu als model te gebruiken voor de oprichting van acht nieuwe specialty thee-fabrieken in verschillende regio’s van Tanzania.

Richard samen met de leden van de coöperatie

Richard blijft ondertussen betrokken bij het project om de coöperatie te helpen met verdere vraagstukken. “Zolang zij vragen blijven stellen, zal ik ze beantwoorden. Ik was jaren geleden voor Agriterra in Nepal bij een coöperatie en daar heb ik ook nog steeds wekelijks contact mee. Ik doe dit vooral omdat ik het heel erg leuk vind om samen te werken met mensen die van mij willen leren en die net zo enthousiast zijn over thee als ik.”

In de toekomst ziet Richard veel potentieel in de specialty thee-sector in Tanzania. “Alle ingrediënten voor succes zijn aanwezig,” vertelt hij enthousiast. “Aan de koopkant word ik belaagd door klanten met de vraag of ik nog iets nieuws voor hen heb en ze zijn bereid om daarvoor goed te betalen. Als we de boer helpen met kennis, kan hij lekkere thee produceren en ontvangt hij een goed inkomen. En ook de theedrinker is gelukkig. Dit is een unieke kans om door kennisdeling en met relatief kleine bedragen een groot verschil te maken en veel mensen te helpen. Hoe mooi is dat?”

Dit artikel is geschreven door Agriterra.

Voor jou interessante trainingen

Theesommelier Opleiding Leerjaar 1
De Theesommelier Opleiding is ons premium opleidingstraject. Gedurende een jaar leer je in twaalf lesdagen alle facetten van het vak van Theesommelier. Na het afronden van deze opleiding beschik je over veel theoretische kennis, heb je ruime praktijkervaring en ontvang je daarbij een SVH erkend diploma dat hoog aangeschreven staat. Veel van onze cursisten werken op dit moment in de professionele thee-industrie. ITC Academy is in Nederland het enige erkende opleidingsinstituut voor theesommeliers!

Thee 1
In de training Thee 1 vertellen we je het verhaal over hoe thee vanuit de theetuin in jouw theepot terecht komt. We kijken naar de herkomst van thee, de bewerking van thee en de verschillen die ervoor zorgen dat we een zwarte of een groene thee krijgen. Ook vertellen we je hoe je thee het beste kunt zetten; welk water je nodig hebt van welke temperatuur, hoeveel gram thee en hoe lang thee nu eigenlijk moet trekken. Reken op een dag met achtergrondkennis, maar vooral heel veel oefenen met zettechnieken en spelen met thee!

Andere onderwerpen