Tien redenen waarom ik geen theezakjesthee drink

Ik drink geen theezakjesthee want:

  1. Ik drink liever verse thee
  2. Thee in theezakjes is de troep die na het sorteren van de thee overblijft
  3. Thee voor theezakjes wordt machinaal geplukt en dat is slecht
  4. Bij het plukken plukt men het oude blad
  5. Aan de thee worden altijd smaakstoffen toegevoegd om de thee toch nog een beetje smaak te geven
  6. De thee smaakt altijd bitter
  7. Losse thee is kwalitatief altijd beter
  8. Bedrijven die theezakjes produceren hebben geen verstand van thee
  9. De thee kan niet uitzetten waardoor het haar mooie smaak niet kan afgeven
  10. Het gaat bij theezakjes alleen om de verpakking, niet om de kwaliteit

Klinkt als een open deur toch? Alle bovenstaande redenen hoor ik bijna dagelijks tijdens mijn lessen, maar kloppen ze ook werkelijk? Laten we ze eens punt voor punt bekijken.

1. Ik drink liever verse thee

Versheid heeft niets te maken met de vraag of thee in een theezakje verdwijnt of als losse thee verkocht wordt. Sterker nog, je zult maar de enige klant zijn van een theewinkel die een bepaalde thee lekker vindt en koopt. Ook bij losse thee drink je dan jarenlang thee van dezelfde pluk.

2. Thee in theezakjes is de troep die na het sorteren van de thee overblijft

Dit klopt voor een deel. Bij de orthodoxe methode om thee te maken blijven, na het sorteren op bladgrootte, kleine stukjes over. Deze stukjes komen inderdaad vaak in theezakjes terecht. Bedenk je dan wel dat die kleine stukjes van hetzelfde blad afkomen als de grootste stukken. Verder is het zo dat thee voor theezakjes meestal op een andere manier gemaakt wordt. Om gelijkmatige kleine stukjes te krijgen gebruikt men de CTC methode: Cut Tear Curl. Hierbij worden de blaadjes met machines in steeds kleinere stukjes gesneden. Net zo lang totdat het gewenste formaat bereikt is. De reden voor deze productiemethode kan tweeledig zijn. Voor bijvoorbeeld de Indiase markt is het belangrijk dat de thee niet verdwijnt in de melk en de kruiden die aan de Masala Chai toegevoegd worden. Door het extractie-oppervlak te vergroten krijg je automatisch meer extractie.

Bij thee die in theezakjes terecht komt willen we geen extreme extractie maar wel een hele snelle. Om met de woorden van de theekenner Karel Thieme te spreken: ”in Nederland kennen we de hengel bengel asbak cultuur”. Ofwel, we slingeren het zakje een paar keer door het glas water totdat het water de juiste kleur heeft gekregen en gooien het zakje dan snel weg. Zou je het zakje te lang op en neer bewegen dan wordt de thee te wrang en bitter. Geen troep of ongewenst overblijfsel, gewoon de kleinste deeltjes van het blad die door de snelle extractie ongeveer hetzelfde smaken als de grote delen.

3. Thee voor theezakjes wordt machinaal geplukt en dat is slecht

Wist je dat 99% van alle Japanse thee machinaal geplukt wordt? Niet omdat het beter is, maar omdat het arbeidsloon zo hoog dat niemand bereid is te betalen voor de hogere kwaliteit die je zou krijgen wanneer je wel met de hand zou plukken. Toch genieten we allemaal van prachtige Japanse thee die vaak tientallen euro’s voor een luttele 50 gram kost.

4. Bij het plukken plukt men het oude blad

Het oude blad wordt niet geplukt. Je beschadigt dan namelijk de plant waardoor deze een tijdje geen vers blad geeft. Waarom is een pakje Pickwick English Blend dan zo goedkoop? Daar is een aantal redenen voor, maar een belangrijke reden is dat er thee in zit die een groot deel van het jaar of zelfs het hele jaar door geplukt kan worden. Vaak kan dezelfde plant iedere twee weken opnieuw geplukt worden! Een kwestie van volume dus.

5. Aan de thee worden altijd smaakstoffen toegevoegd om de thee toch nog een beetje smaak te geven

Er zijn inderdaad gevallen bekend waarbij een theeproducent een stofje, vaak suiker of suiker met daarop een aroma geplakt, toegevoegd heeft aan zijn “gewone” thee. Dit betreft uitzonderingen. Wat zit er dan in het zakje Pickwick English Blend? Inderdaad: thee en alleen thee.

6. De thee smaakt altijd bitter

Dit geldt zeker voor theezakjes groene thee die je met kokend water opgiet. Dat is niet zo gek want hetzelfde gebeurt ook als je kokend water op losse thee giet. Dit heeft niet direct iets met kwaliteit te maken maar meer met de aanwezigheid van polyfenolen in groene thee. Polyfenolen komen in je kopje terecht als je het zakje of losse thee maar lang genoeg in aanraking laat komen met het water of als het water erg heet is. Polyfenolen smaken nu eenmaal bitter en wrang. Beperk je de trektijd en temperatuur dan zal de thee over het algemeen niet bitter of wrang worden.

7. Losse thee is kwalitatief altijd beter

Dat hangt er maar net vanaf welke kwaliteit de producent kiest voor het theezakje of de losse thee!

8. Bedrijven die theezakjes produceren hebben geen verstand van thee

8. Toegegeven, er zijn mooiere theesoorten dan de English Blend van Pickwick. Maar voor die prijs? Pickwick wil een thee produceren die de consument koopt. De gemiddelde consument wil niet betalen voor hoge kwaliteit en dus zal de producent deze ook niet zo snel maken. Regelmatig zie je dat men een poging doet om een kwalitatief betere thee in het assortiment op te nemen. Dit loopt meestal uit op een mislukking. De reden? De consument is blijkbaar niet bereid om te betalen voor kwaliteit! Er zijn weinig bedrijven in de wereld waar zoveel kennis over thee aanwezig is als bij Pickwick. Dit bedrijf maakt al jarenlang thee die ieder jaar weer hetzelfde smaakt en ieder jaar ongeveer even duur is. Het is een knap resultaat als je bedenkt dat Thee een natuurproduct is dat ieder jaar net iets anders smaakt of duurder wordt waardoor men op zoek moet naar alternatieven.

9. De thee kan niet uitzetten waardoor het haar mooie smaak niet kan afgeven

Dit is nu precies de reden dat de thee in kleine stukjes wordt gehakt. De thee zet hierdoor minder uit waardoor hij zijn smaak toch af kan geven.

10. Het gaat bij theezakjes alleen om de verpakking, niet om de kwaliteit

Een realiteit die niet alleen geldt voor de doosjes waar de thee in verpakt wordt, maar ook voor losse thee. Blijkbaar zijn wij als consument erg gevoelig voor verpakkingen. Dit is natuurlijk niets nieuws, want het geldt voor alle producten die je in de winkel tegenkomt. Het oog drinkt immers eerst!

Klopt er dan helemaal niets van de bewering dat losse thee beter is dan theezakjesthee?

Er zijn natuurlijk redenen waarom losse thee beter kan smaken. Juist omdat het over het algemeen om grotere stukken gaat heb je meer invloed op de zetwijze en kun je zo beter bepalen wanneer je de extractie stopt. Bij kleine deeltjes gaat het proces razendsnel. Daarom zul je de beste theesoorten ter wereld vrijwel nooit in een theezakje tegenkomen. Het spelen met dosering, trektijd, turbulentie en zetmethode maakt dat je allerlei verschillende smaken uit thee kunt halen. Geef tien theedrinkers dezelfde thee en geef ze de opdracht de thee op de beste manier te zetten. De kans is groot dat je tien verschillende recepten krijgt die allemaal net iets anders smaken!

Tips om het beste uit je theezakje te halen

  1. Haal het zakje niet te snel uit het glas water anders krijgt je alleen een bepaalde kleur en beperkte smaakstofjes in je glas. Dit zijn meestal niet de lekkerste smaken.
  2. Laat het zakje één tot drie minuten stil in het glas water liggen zonder het op en neer te bewegen. Op deze manier krijgen de lekkere smaakjes ook de kans om op te lossen in water.
  3. Denk ook bij theezakjes aan de watertemperatuur. Ben je op zoek naar zoetheid in je thee, laat het water dan wat afkoelen of voeg wat koud water toe voordat je het theezakje met groene of zwarte thee in het water doet.
  4. Je kopje thee is voor 99% water. Hoewel kalkrijk water prima is om zo te drinken, geldt dat de meeste theesoorten minder goed smaken met kalkrijk water. Kies in gebieden met hard water voor een filter of gebruik kalkarm flessenwater zoals Spa Reine.

Titelfoto: Eric Barbeau on Unsplash

Voor jou interessante trainingen

Theesommelier Opleiding Leerjaar 1
De Theesommelier Opleiding is ons premium opleidingstraject. Gedurende een jaar leer je in twaalf lesdagen alle facetten van het vak van Theesommelier. Na het afronden van deze opleiding beschik je over veel theoretische kennis, heb je ruime praktijkervaring en ontvang je daarbij een SVH erkend diploma dat hoog aangeschreven staat. Veel van onze cursisten werken op dit moment in de professionele thee-industrie. ITC Academy is in Nederland het enige erkende opleidingsinstituut voor theesommeliers!

Thee 1
In de training Thee 1 vertellen we je het verhaal over hoe thee vanuit de theetuin in jouw theepot terecht komt. We kijken naar de herkomst van thee, de bewerking van thee en de verschillen die ervoor zorgen dat we een zwarte of een groene thee krijgen. Ook vertellen we je hoe je thee het beste kunt zetten; welk water je nodig hebt van welke temperatuur, hoeveel gram thee en hoe lang thee nu eigenlijk moet trekken. Reken op een dag met achtergrondkennis, maar vooral heel veel oefenen met zettechnieken en spelen met thee!

Andere onderwerpen