Welke thee haal je uit welk land en waarom?

Eerder verschenen in koffieTcacao magazine

Tot voor een jaar of tien geleden was de theewereld overzichtelijk: voor zwarte thee ging je naar India, Sri Lanka of een Afrikaans land, voor groene thee moest je in China, Japan of Korea zijn en voor Oolong in China of Taiwan. Gele thee en post gefermenteerde thee waren in Nederland nog vrijwel onbekend.

Hoe anders ziet de theewereld er nu uit: er zijn nieuwe theelanden bijgekomen, in Japan maakt men ook zwarte thee en oolong, in India en Sri Lanka maken ze naast groene thee zelfs witte thee en in Afrika maakt men inmiddels alle theeklassen. Toch is dit niet in alle gevallen even succesvol. De sub-variëteit van de theeplant is in hoge mate bepalend voor de uiteindelijke smaak van de thee. Je kunt gestoomde groene thee maken van de theeblaadjes van een theetuin in Darjeeling maar de smaak zal niet lijken op een gestoomde groene thee uit bijvoorbeeld Japan. Naast de sub-variëteit is ook de bodem en het klimaat bepalend voor smaak.

Laten we eens kijken hoe de wereld van thee, wanneer het om smaak gaat eruit ziet ofwel waar je moet zijn voor welke thee. We doen dit aan de hand een aantal belangrijke thee producerende landen.

China

De bakermat van thee. 2737 BC ontdekte keizer Shennong dat je van theeblaadjes een lekker drankje kon maken. Dat ze er ook alle klassen thee maken is dan ook geen verrassing. Sommige soorten worden er al honderden jaren gemaakt.

Mocht je denken dat de ontwikkelingen stil staan, dan heb je het goed mis: vrijwel ieder jaar bedenkt een theeboer wel weer iets nieuws. Wat te denken van de Jin Jun Mei? Pas een paar jaar geleden ontwikkeld maar nu een enorm populaire zwarte thee uit Fujian.

Chinezen hebben een broertje dood aan wrang en bitter in thee. Daarmee lijken ze wel op de gemiddelde Nederlander. Vind je een Indiase zwarte thee te bitter of wrang? Kijk dan eens naar thee uit Yunnan of Anhui: naast Jin Jun Mei ook de Yunnan Gold of Keemun.

Zoek je een zoete groene thee: Long Jing, Mao Feng of Pi Lo Chun. Mag het iets steviger en rokerig: dan is de Gunpowder een goede keuze. Heeft aards, steenfruit of een volle body je voorkeur? Pu Er uit de provincie Yunnan heeft het allemaal.

India

Dit enorme land heeft een mooie verscheidenheid aan vooral zwarte theesoorten. In het noorden kennen we Darjeeling en Sikkim. Deze twee gebieden kennen thee met een helder, mild karakter. Ze noemen het zelf de champagne onder de thee. Zoek je een volle, moutige, stevige thee, dan ben je beter af met een thee uit Assam. Daar kan ook prima een scheutje melk in wanneer je dat lekker vindt.

De gulden middenweg? Dan moet je in de Nilgiris zijn in het zuiden van het land.

Groene thee en oolong uit India zie je steeds meer verschijnen. Zeker nog niet op het niveau van China maar men is goed op weg. Dit in tegenstelling tot de witte thee van theetuin Glenburn in Darjeeling: die heeft al eens alle witte theesoorten uit China verslagen!

Afrika

Dit continent staat vooral bekend om betaalbare zwarte thee voor theezakjes. Toch vinden hier spannende ontwikkelingen plaats. Vooral in Kenia en Malawi zien we mooie ontwikkelingen. Groene thee, van de theetuin Satemwa uit de regio Thyolo in Malawi kent een bijna oolong achtige bloemigheid en de handgemaakte zwarte theesoorten zijn honingzoet. Niet gek dat top chef Heston Blumenthal van restaurant The Fat Duck ze op de kaart heeft staan!

Sri Lanka

Ook zo’n traditioneel zwarte thee producerend land. De lage kwaliteiten zitten vaak in je theezakje zwarte thee uit de supermarkt. Betekent dit dat thee uit Sri Lanka of Ceylon zoals het vroeger genoemd werd saai is? Echt niet! Iedere regio geeft een uniek eigen karakter. Wat te denken van een natuurlijk rozen aroma in de theesoorten uit Uda Pusselawa, Jasmijn in thee uit Dimbula, chocolade in thee uit Sabaragamuwa en een bijna menthol achtig aroma in theesoorten uit Nuwara Eliya.

Japan

Hier hebben ze de Chinese techniek van het stomen van groene thee verheven tot kunst. Ook worden sommige theesoorten dagen tot zelfs weken overschaduwd om meer zoetheid en Umami in de thee te krijgen. Umami ofwel hartig is een eigenschap die je vooral in Gyokuro tegenkomt. Op de juiste manier gezet wordt deze thee echt een smaakbom. Is de Gyokuro te heftig voor je? Proef dan eens een Sencha. Een heerlijke zoete groene thee!

Steeds meer boeren experimenteren met het maken van zwarte thee en oolong. Wat in de meeste andere landen tot teleurstellende resultaten leidt, lijkt hier een succes te worden. De planten waar normaal gesproken groene thee van gemaakt wordt blijken prachtige unieke aroma’s van bloemen tot rijp fruit te geven in deze soorten.

Taiwan

Dit prachtige land mag natuurlijk niet in deze lijst ontbreken. Dit land produceert, samen met China, de meest bloemige Oolongs ter wereld. Aroma’s van orchidee en andere bloemen vind je terug in soorten als Dong Ding, Li Shan,Wenshan Baozhong en Alishan. De laatste tijd maakt men ook steeds vaker zwarte thee. Met name in theesoorten rond Sun Moon Lake vind je de bloemige, zoete aroma’s terug.

 

Deze lijst is natuurlijk verre van compleet. Spannende nieuwe ontwikkelingen in de wereld van thee maakt dat ik bijna dagelijks spannende lekkere nieuwe soorten op onze proeftafel zie verschijnen. Thee blijft je verrassen. Gelukkig maar! 

Voor jou interessante trainingen

Rond de wereld in 6 theeklassen - webinar
Altijd al meer willen leren over thee? In deze training gaan we in 6 e-learnings en online webinars rond de wereld van de thee aan de hand van de 6 theeklassen. Volg de theorie via onze e-learnings en proef samen online thee!

Thee 1
In de training Thee 1 vertellen we je het verhaal over hoe thee vanuit de theetuin in jouw theepot terecht komt. We kijken naar de herkomst van thee, de bewerking van thee en de verschillen die ervoor zorgen dat we een zwarte of een groene thee krijgen. Ook vertellen we je hoe je thee het beste kunt zetten; welk water je nodig hebt van welke temperatuur, hoeveel gram thee en hoe lang thee nu eigenlijk moet trekken. Reken op een dag met achtergrondkennis, maar vooral heel veel oefenen met zettechnieken en spelen met thee!

Theesommelier Opleiding Leerjaar 1
De Theesommelier Opleiding is ons premium opleidingstraject. Gedurende een jaar leer je in twaalf lesdagen alle facetten van het vak van Theesommelier. Na het afronden van deze opleiding beschik je over veel theoretische kennis, heb je ruime praktijkervaring en ontvang je daarbij een SVH erkend diploma dat hoog aangeschreven staat. Veel van onze cursisten werken op dit moment in de professionele thee-industrie. ITC Academy is in Nederland het enige erkende opleidingsinstituut voor theesommeliers!

Andere onderwerpen