Theelanden
Door Laura Schut
Theelanden…ze hebben een magische uitwerking op theeliefhebbers als ons. Deze landen liggen voornamelijk in het verre oosten, voorheen vaak de Oriënt genoemd. Dit komt van het woord orire wat stijgen betekent. Het verwijst naar de landen van de rijzende zon, wat direct een sprookjesachtig gevoel oproept toch?
Ik denk dat ik namens velen spreek als ik zeg dat vanaf het moment dat wij ons meer gaan verdiepen in ons dagelijks kopje thee de dorst naar het ‘echte verhaal’ achter deze bijzondere drank onstilbaar blijkt. Om dit verhaal zo authentiek mogelijk te leren kennen is het bijna onvermijdelijk ooit één of meerdere reizen naar dit verre oosten te maken.
Terwijl sommige van ons vliegangst hebben, liever niet meer vliegen voor ‘plezierreisjes’ of geen twintig uur achtereenvolgens op elkaar gepakt in een vliegtuig willen zitten, wringt het bij mij om een andere reden. Als trainer van zowel koffie als thee voel ik een duidelijk onderscheid in wat beiden voor mij betekenen en welke functie ze vervullen. Waar koffie meer staat voor ´vertrekken´ en een naar buiten gerichte energie geeft, is thee voor mij echt naar binnen keren en thuiskomen. En dat schuurt enigszins met het concept dat we zo ver moeten reizen, zo’n grote onderneming aangaan om onze kennis van thee verder te verdiepen.
Gelukkig zijn er meer en meer bijzondere, inspirerende en vooral authentieke plekken dichter bij huis te bezoeken om ons thee-hart aan te warmen.
Een gevierde voor velen is wellicht Het Zuyderblad in Soerendonk. Maar in deze reeks een misschien minder bekende: de Tschanara theetuin van Haeng en Wolfgang.
Twee gepassioneerde thee-ambassadeurs die in 1999 de eerste theetuin van Duitsland openende midden in het heuvellandschap in Odenthal-Scheuren. Zij experimenteren met alle theeklassen op Tschanara maar produceren voornamelijk groene thee. En een zeer smaakvolle thee met frisse tonen van berk en verse alfalfa, een zoete, nootachtige ondertoon die aan kastanje doet denken met een romig mondgevoel en medium body. Het smaakprofiel doet mij zeer denken aan Koreaanse groene thee. Dat is ook niet zo gek wanneer ik leer dat een groot deel van de theestruiken van Tschanara uit Zuid-Korea komen. En hier komen we ook uit op de grootste aantrekkingskracht van deze prachtige Europese theetuin naar mijn idee; de absolute toewijding van Haeng en Wolfgang aan de theestruiken en flora op hun 4.000m2 stuk grond.
Je vindt er niet enkel de soorten uit Zuid-Korea want als bijna een soort antiquairs verzamelen zij tientallen variëteiten van over heel de wereld.
Als je de theetuin bezoekt maak je in wezen een theereis naar deze bovengenoemde Oriënt zonder ook maar een stap in een vliegtuig te hoeven zetten. Voor mij is de ervaring compleet wanneer ik in de theetuin op mijn knieën hurk om even een handje aarde op te pakken om tussen mijn vingers te laten gaan en opeens overal groene sprieten ontdek van de heermoes die schouder aan schouder staat met de theestruik. Naast elkaar, zonder met elkaar te wedijveren. De heermoes gaat voor de meeste door als akkerpaardenstaart maar wordt door andere ook wel de `Europese Sencha` genoemd. Dit inheemse (on)kruid is één van de oudste en sterkste en kwam al miljoenen jaren geleden voor in dit deel van de wereld en heeft de tijd van de dinosauriërs zelfs overleefd. Als je er open voor staat heeft Moeder Natuur zo haar eigen magische manier om je haar sprookje te vertellen.
Ik sluit een fantastische middag in Noordrijn-Westfalen af in stijl en schuif aan bij een vriendin in Düsseldorf voor een typische kaffeetafel; een Bergische gastvrije traditie waarbij ik me volledig laat verwennen door lokale lekkernijen en een goede, sterke kop koffie uit de (kraantjespot) Dröppelmina. Mach’s gut!
Wil jij ook niet ver reizen voor authentieke koffie- en thee ervaringen check dan de website van Tschanara Teagarden of boek een Kaffeetafel in bijvoorbeeld Düsseldorf.
Voor jou interessante trainingen
Theesommelier Opleiding Leerjaar 1
De Theesommelier Opleiding is ons premium opleidingstraject. Gedurende een jaar leer je in twaalf lesdagen alle facetten van het vak van Theesommelier. Na het afronden van deze opleiding beschik je over veel theoretische kennis, heb je ruime praktijkervaring en ontvang je daarbij een SVH erkend diploma dat hoog aangeschreven staat. Veel van onze cursisten werken op dit moment in de professionele thee-industrie. ITC Academy is in Nederland het enige erkende opleidingsinstituut voor theesommeliers!
Thee 1
In de training Thee 1 vertellen we je het verhaal over hoe thee vanuit de theetuin in jouw theepot terecht komt. We kijken naar de herkomst van thee, de bewerking van thee en de verschillen die ervoor zorgen dat we een zwarte of een groene thee krijgen. Ook vertellen we je hoe je thee het beste kunt zetten; welk water je nodig hebt van welke temperatuur, hoeveel gram thee en hoe lang thee nu eigenlijk moet trekken. Reken op een dag met achtergrondkennis, maar vooral heel veel oefenen met zettechnieken en spelen met thee!