Hete thee of koffie grootste oorzaak van brandwonden bij jonge kinderen

Iedereen houdt wel van een lekker kopje koffie of thee maar de gevolgen van de hete vloeistof kunnen enorm zijn. De nachtmerrie van iedereen die kleine kinderen om zich heen heeft zijn brandwonden veroorzaakt door een ongelukje met de hete drank.

Traditioneel zetten we thee met kokend water. Daar is een duidelijke reden voor. Thee gezet met “niet gekookt water” krijgt een onaantrekkelijk schuimlaagje en de thee smaakt wrang en is minder lekker. Ook is thee gezet met kouder water minder intens van smaak. Maar wat kan je doen als je het risico op brandwonden wilt verkleinen maar wel van een lekker kopje thee wilt genieten?

Kalk in water

Water bevat kalk en kalk en thee zijn geen goede vrienden. Door water aan de kook te brengen slaat een deel van de kalk neer in de vorm van de kalkaanslag. Deze kalkaanslag vind je terug op de bodem van je ketel of waterkoker. Doordat er na het koken minder kalk in het water overblijft smaakt de thee lekkerder en krijg je ook dat vieze schuimlaagje niet. Een alternatief voor het koken is een waterkan met kalkfilter te gebruiken. Filter voor het zetten van de thee het water om de hoeveelheid kalk te verminderen. Hierdoor krijg je, ook al gebruik je minder heet water, veel meer geur en smaak en blijft het schuimlaagje achterwege.

Trektijd

Er is een verband tussen de trektijd van de thee en de temperatuur van het water wat je gebruikt. Ze hebben beide invloed op de smaken en aroma’s die je aan de theeblaadjes onttrekt. Gebruik je heet water, dan kan je de thee korter laten trekken om een goed resultaat te krijgen. Wil je minder heet water gebruiken, verleng dan de trektijd. Het resultaat zal hetzelfde zijn.

Groene thee

Veel mensen vinden groene thee bitter en wrang. Maar door groene thee te zetten met water dat afgekoeld is voorkom je dat de stofjes die voor de bittere en wrange smaak zorgen in je kopje terecht komen. Je krijgt dan een lekker zoet kopje groene thee. Ook zwarte thee en alle andere theesoorten zullen zoeter smaken als je de watertemperatuur laat zakken. Even wachten voordat je het theezakje in je glas heet water doet heeft dus grote voordelen! Heb je geen geduld om je water af te laten koelen? Doe bij het hete water een scheut koud water en je hebt hetzelfde resultaat.

Japanse groene theesoorten worden zelden gezet met water dat heter is dan 60 graden gezet. Waarom? Om precies dezelfde reden. Ook in Japan houden ze van thee zonder wrangheid.

Cold brew

Naast warme thee kun je ook thee zetten met water van kamertemperatuur. Een recept: doe 8 gram thee of drie theezakjes in een liter kraanwater. Zet dit 6 tot 8 uur in de koelkast en je hebt een heerlijk kopje ijsthee. Voor de liefhebber kan je de thee zoeten met wat suikersiroop maar echt nodig is dat niet. Door het koude water komen de wrange stofjes niet in je thee terecht.

Een paar uur wachten teveel van het goede? Doe dan 16 gram thee of vijf theezakjes in een liter kraanwater. Laat dit een uur buiten de koelkast staan en je hebt hetzelfde resultaat. Je kunt op warme dagen eventueel nog een ijsklontje toevoegen!

Je ziet, er zijn tal van mogelijkheden om je favoriete kopje thee op een veiligere manier te zetten!

Titelfoto: Eric Barbeau on Unsplash

Voor jou interessante trainingen

Theesommelier Opleiding Leerjaar 1
De Theesommelier Opleiding is ons premium opleidingstraject. Gedurende een jaar leer je in twaalf lesdagen alle facetten van het vak van Theesommelier. Na het afronden van deze opleiding beschik je over veel theoretische kennis, heb je ruime praktijkervaring en ontvang je daarbij een SVH erkend diploma dat hoog aangeschreven staat. Veel van onze cursisten werken op dit moment in de professionele thee-industrie. ITC Academy is in Nederland het enige erkende opleidingsinstituut voor theesommeliers!

Thee 1
In de training Thee 1 vertellen we je het verhaal over hoe thee vanuit de theetuin in jouw theepot terecht komt. We kijken naar de herkomst van thee, de bewerking van thee en de verschillen die ervoor zorgen dat we een zwarte of een groene thee krijgen. Ook vertellen we je hoe je thee het beste kunt zetten; welk water je nodig hebt van welke temperatuur, hoeveel gram thee en hoe lang thee nu eigenlijk moet trekken. Reken op een dag met achtergrondkennis, maar vooral heel veel oefenen met zettechnieken en spelen met thee!

Andere onderwerpen