Thuis beter thee zetten

Eerder verschenen in koffieTcacao magazine

Thuis beter thee zetten of beter gezegd thee die nog beter smaakt zetten, hoe pak je dat aan? Aan de hand van een paar simpele stappen kun je genieten van een veel beter kopje thee.

Anders dan je misschien zou verwachten begint dit niet met het kopen van een hele dure thee. Thee is immers maar 1% van wat er in je kopje zit. Nee we kijken eerst naar de overige 99%. Precies, het water!

Water voor thee

Nederlands leidingwater behoort tot de meest zuivere in de wereld. Het is vers, schoon en smaakt goed. Jammer genoeg wil dit niet zeggen dat het ook het beste water is om je kopje thee van te zetten. Met name de kalk in je water maakt dat de mooie aroma’s, die in de theeblaadjes zitten, niet in je kopje terecht komen.

Dit werkt niet alleen bij hele kostbare losse theesoorten maar zeker ook bij Nederlands meest gedronken thee: Pickwick English theezakjes. Je kunt het zelf eenvoudig testen. Zet een glas thee met je eigen leidingwater en koop een fles Spa Reine. Spa Reine is een water dat van nature weinig kalk bevat.
Het eerste wat je op zal vallen is dat de kleur van de met Spa gezette thee veel helderder en lichter is. Ook zal er niet zo’n vies laagje op de thee ontstaan.
Vervolgens zul je merken dat de geur en smaak volstrekt anders is. Er zijn veel meer mooie thee aroma’s en ook het mondgevoel is veel prettiger. Minder wrang en lekker zacht.

Daarnaast is er nog een ander groot voordeel van het gebruiken van zacht water. Wanneer je groene thee zet zul je het water over het algemeen niet aan de kook brengen. Bij leidingwater ontstaat er dan een vies schuimlaagje op de thee. Wanneer je water met weinig kalk gebruikt dan gebeurt dit niet.

Iedere keer met waterflessen sjouwen is niet alleen een aanslag op je rug, het is ook behoorlijk kostbaar. Er is sinds kort ook een andere manier om zeer zacht water te krijgen. Zerowater maakt een waterkan met filter dat al het kalk uit het leidingwater haalt. Je hoeft dan alleen van tijd tot tijd het filter te vervangen. Om te kijken of je water nog steeds geen kalk bevat, wordt er een gratis TDS meter bij de kan geleverd. Met dit metertje kun je eenvoudig meten of je filter z’n werk nog doet.

Thee

Wat is het verschil tussen bijvoorbeeld theezakjes Pickwick English en meer kostbare theesoorten die je bijvoorbeeld in de winkels van Simon Levelt tegenkomt? Het geheim zit hem vooral in de groeisnelheid. Goedkopere theesoorten komen vooral uit landen waar de theeplanten snel groeien door de hoge temperatuur en veel neerslag. Dit maakt dat er vaak geplukt kan worden. Het nadeel is dat zich minder lekkere smaakjes kunnen ontwikkelen. In China wordt er soms maar twee keer per jaar geplukt, terwijl er in landen als Kenia regio’s zijn waar het hele jaar door geplukt kan worden.
Het mooie van duurdere theesoorten is dat je dezelfde theeblaadjes vaker op kunt gieten met water. Zo kun je de hele dag genieten van dezelfde blaadjes en valt de prijs per kopje dus reuze mee.

Theezakjes of losse thee

Theezakjes zijn makkelijk en meestal erg goedkoop. De thee in de zakjes komt meestal uit landen waar de thee snel groeit. De blaadjes worden in kleine stukjes gesneden om ervoor te zorgen dat je snel van je kopje thee kunt genieten. Het nadeel is dat de thee al snel te wrang of te sterk wordt. Bij losse thee is de keuze enorm. Bij losse thee zie je vaak grote stukken blad of zelfs hele theeblaadjes. Die hebben veel meer tijd nodig om hun smaak af te geven. Dit maakt wel dat je beter het moment kunt bepalen waarop je de blaadjes uit de thee wilt halen en de kans op wrange, te sterke thee een stuk kleiner wordt.

Zetten

Theeblaadjes hebben ruimte nodig om zich te kunnen ontvouwen en zo hun mooie aroma’s los te kunnen laten. Een thee ei ed. zijn daarom een minder goede keuze. De eenvoudigste manier om thee te zetten is door gebruik te maken van twee potten. Een pot waar je de losse blaadjes in laat trekken en een andere waar je na de trektijd de thee door een zeef in laat lopen.
Vind je dit teveel gedoe? Dan is een Easy Teamaker een goed idee. Thee in de teamaker, water erop en na de trektijd de teamaker op je glas of potje zetten. Bij mooie thee kun je dan de hele dag nieuw water op de blaadjes gieten zonder dat je met zeefjes enz. hoeft te rommelen.

Temperatuur

Vind je groene thee vaak niet lekker omdat hij zo wrang is? Dan is waarschijnlijk de temperatuur van het water te hoog. Koop in je theewinkel voor een paar euro een thee thermometer en je weet precies hoe warm het water is dat je op je blaadjes giet. De meeste groene theesoorten zijn het lekkerst wanneer het water tussen de 60 en 80 graden is.

Tijd

Je kunt natuurlijk naar de thee kijken, wanneer deze aan het trekken is, en op basis van kleur bepalen wanneer deze lang genoeg getrokken heeft. De kans dat je thee te sterk of te slap wordt is dan erg groot. Gebruik een zandloper of een kookwekker en je weet precies wanneer je thee lang genoeg getrokken heeft.

In theewinkels en op thee webshops zijn er honderden theesoorten te vinden. Experimenteren met thee is een geweldige ontdekkingstocht. Verleg je grenzen, lees eens een boek over thee of surf een uurtje op websites die je meer leren over thee. Het is wellicht de leukste en meest gezonde hobby die je kunt vinden!

Voor jou interessante trainingen

Thuis beter thee zetten
Op zich is er niets mis met thee uit zakjes. Toch kan het mooier en beter. Om thuis beter thee te zetten is het belangrijk dat je de verschillen tussen de soorten thee kent en weet waar je op moet letten bij het zetten. Deze cursus bestaat naast een korte theoretische uitleg vooral uit doen. Je gaat zelf aan de slag met verschillende theesoorten en bijbehorende zetmethodes. We proeven veel thee onder leiding van een ervaren docent.

Andere onderwerpen