Brew ratio

Eerder verschenen in koffieTcacao magazine

Brew Ratio is de verhouding tussen de hoeveelheid gemalen droge koffie en de hoeveelheid water die je door de koffie laat lopen. Het principe is simpel: laat bij een espresso veel water door 18 gram koffie lopen en je krijgt een slappe bak. Laat weinig water door dezelfde 18 gram koffie lopen en je krijgt een sterkte kop koffie. Bij filterkoffie werkt het niet anders: wat gaat erin en wat komt eruit.

De gouden regel

De gouden regel is 1:2. Ofwel: 18 gram gemalen koffie, 36 gram gezette  espresso. Lekker simpel, daar houd ik van: een espresso is het lekkerst wanneer je 18 gram koffie gebruikt en hij in 25 seconden 30 milliliter per kopje geeft.

Waarschijnlijk krijg je wanneer je deze regels gebruikt een prima drinkbaar kopje koffie, maar of je echt het mooiste uit de koffie haalt bij deze verhoudingen is maar zeer de vraag.

Smaken verschillen

Wat is lekker en wat niet? Door de wereld heen wordt daar nogal verschillend over gedacht. Londen: 18,5 gram koffie, 34,6 gram espresso met een doorlooptijd van 26 tot 35 seconden. New York 18,7 gram koffie, 35,5 gram espresso en een doorlooptijd van 24 tot 33 seconden. Sydney? 20,6 gram koffie, 47,2 gram espresso en een doorlooptijd van 26 tot 35 seconden. En Nederland? 18,2 gram koffie, 32,7 gram espresso en een doorlooptijd van 24 tot 32 seconden.

Espresso, Ristretto en Lungo

Bij verschillende drankjes horen verschillende brew ratio’s: bij een ristretto zul je meestal net onder de 1:2 zitten, bij een espresso tussen de 1:2 en 1:3 en bij de lungo tussen de 1:3 en 1:4. Wanneer je gaat experimenteren met deze verhoudingen dan kan het zinvol zijn de extractietijd (de tijd die een espresso erover doet om door te lopen) gelijk te houden om te voorkomen dat er andere factoren een rol gaan spelen dan de brew ratio. Spelen met brew ratio is vooral spelen met body (de volheid van smaak) en de helderheid in smaak. Zaken als smaak op zich, geur en mondgevoel kunnen ook door veel andere factoren bepaald worden zoals maalfijnheid, hardheid van het water, platte of conische maalschaven enz.

De invloed op de helderheid van smaak (hoe goed je alle verschillende smaakjes van elkaar kunt onderscheiden) kun je vergelijken met het toevoegen van een kleine hoeveelheid water aan een glas whisky. Het water verdunt de whisky iets en trekt de verschillende smaken van de drank als het ware uit elkaar. Zo herken je ze beter. 

Koffiefactoren

Koffie kent veel variabelen: uit welk land, welke streek en welke variëteit van de koffiefamilie komt de koffie? Donker of juist licht gebrand? Ga je hem als espresso serveren of komt er nog melk bij? Welke watertemperatuur, waterhardheid en koffiemolen gebruik je? Allemaal factoren die van belang zijn bij het bepalen van de brew ratio. Het uiteindelijke doel blijft immers: het beste uit de koffie halen. Wat het beste is, blijft natuurlijk heel persoonlijk en dat is maar goed ook: geef tien barista’s dezelfde koffie en je krijgt tien verschillende smaken!

Meten is weten

Hoe bepaal je de brew ratio in de praktijk? Konden we in het verleden nog volstaan met shotglaasjes, tegenwoordig hebben we toch echt een weegschaal nodig. Er zijn weegschaaltjes die zodra er een druppel koffie in het kopje op de weegschaal valt, beginnen te wegen, waterdicht en vanaf je smartphone af te lezen. Allemaal prachtig, maar echt belangrijk is dat de weegschaal precies is en tot achter de komma meet. Freaky? Niet echt. Iedereen zoekt naar de mooiste aroma’s in koffie. Het maken van een recept per koffie is daarom super belangrijk. Doelgroep, herkomst van de koffie en het feit of er wel of geen melk aan de espresso toegevoegd is, tellen allemaal mee.

Er bestaat dus geen standaard recept voor alle koffies. Daarvoor is koffie veel te complex en veelzijdig. Precies dat maakt koffie zo enorm boeiend.

In de weegschaal

Hoe ziet de toekomst eruit? Binnenkort komen er koffiemachines op de markt met een weegschaal en de mogelijkheid om de brew ratio in te stellen. Geef het aantal grammen koffie en de brew ratio in en de machine doet de rest!

Brew calculator

Brew calculator

Wil je berekenen hoeveel koffie je nodig hebt voor je filterkoffie? Of je hebt een hoeveelheid koffie en je wilt nagaan hoeveel water je dan moet opgieten? Bereken het met onze brew calculator!
Brew calculator

Voor jou interessante trainingen

Brewing Foundation
In de training Brewing Foundation starten we bij de koffiebes en volgen we de weg die de bes aflegt van struik tot in je koffiekop. Daarna gaan we dieper in op hoe je van de combinatie koffieboon en water een heerlijke kop zwart goud kunt maken. Welke parameters zijn daarvoor nodig? En via welke methodes en tools haal je het beste uit je koffie? We kijken daarbij ook naar volautomaten. Hoe stel je deze zo in zodat er altijd dezelfde smaak uit komt?

Home Barista
Op zich is er niets mis met koffie uit een pad- of cupjesmachine. Toch kan het mooier en beter. We richten ons in deze cursus op espresso en daarvan afgeleide dranken zoals cappuccino. Als Home Barista is het belangrijk dat je weet met wat voor soort koffie je werkt en waar je op moet letten bij het zetten. Deze cursus bestaat naast een korte theoretische uitleg vooral uit doen.

Barista Skills Foundation
Barista Skills Foundation is een training vol kennis en veel oefenen en experimenteren met espresso en cappuccino maken! Hoe werkt extractie en hoe stel je de molen af zodat je een goede espresso kan zetten. Herken het verschil tussen zuur, bitter, sterk en slap. Welke verschillen bestaan er tussen koffiebonen? Ga aan de slag met de espressomachine, leer melk opschuimen en alles over hygiëne op de werkplek.

Andere onderwerpen