Chocoladedranken 2.0: chocoladebereiding door stomen

Bevindt koffie zich al in de third wave, op het gebied van chocoladedranken lijkt de wereld stil te staan. Al jaren schenken we de welbekende Chocomel (1,7% cacao) en een enkeling serveert een wat rijkere drank met choco-lepeltjes of chocoladedruppels. Hoog tijd om hier een volwassen drank van te maken, een drank van échte chocolade, die daar ook écht naar smaakt. De kunst is wel om de chocolade goed en snel te laten mengen met de melk. En dat valt niet mee met een lepel.

Een nieuwe techniek brengt smaak en diversiteit

Rein en zoon Tim Cramer ontwikkelden de CHOQ-steamer, een indrukwekkend apparaat dat met stoom en turbulentie chocolade en melk of water razendsnel homogeen vermengt.

Het zetsysteem is speciaal ontwikkeld voor de bereiding van hot chocolate. Daarnaast maakt het zetsysteem het mogelijk om recepten te bereiden waarbij een lagere temperatuur nodig is. Denk aan plantaardige melk, die niet goed tegen hoge temperaturen kan of bijvoorbeeld een chocolade espresso waarvoor veel minder water of melk nodig is. Normaal is dat niet eenvoudig omdat chocolade een bepaalde tijd en temperatuur moet hebben om volledig te kunnen smelten.

Zo werkt het

De machine heeft een gepatenteerde stoomtechnologie die eerst de chocolade onder in de kop binnen enkele seconden verwarmt tot een smelttemperatuur van 75 graden en daarna in een handomdraai mengt met de melk. Omdat alle cacao smelt haalt ze het beste uit de cacao. Hierdoor komen alle smaken uit de chocolade naar voren. De chocoladedrank wordt ook romiger en zachter. Ter vergelijking: bij de veel in de horeca gebruikte methode met opgeschuimde melk smelt slechts 50% van de cacao.

In de voetsporen van koffie

De bereidingsmethode maakt het mogelijk om het voorbeeld van koffie te volgen: een divers aanbod van verschillende dranken en combinaties op basis van chocolade.

De machine heeft een aparte functie voor melk, plantaardig en espresso. Wil je bijvoorbeeld een vegan chocolademelk? Kies dan voor een plantaardige drank als ongezoete amandelmelk en pure chocolade met een hoog cacaopercentage. Serveer je hem liever koud, bijvoorbeeld in de zomer, dan voeg je er crushed ice aan toe. En met één druk op de espressoknop kan de steamer ook chocolade espressoshots bereiden.

Je kan eindeloos nieuwe recepten maken door te combineren. Denk aan een White Matcha Kokos of een Iced Coffee Chocolate.

Eerlijke chocolade

Voor de CHOQ-steamer zijn 7 verschillende chocolades beschikbaar. De cacao komt uit zeer biodiverse regio’s in Zuid-Amerika en Afrika. De cacao groeit wild in het regenwoud of wordt geteeld op een manier die het natuurlijk regenwoud nabootst en nooit op plantages met alleen maar cacaobomen. De cacaobonen worden allemaal geoogst vanuit de projecten van Original Beans. Hiermee wordt een gesloten keten gegarandeerd van boer tot chocolade met een veel beter inkomen voor de cacaoboeren en bescherming en ontwikkeling van de natuur en leefomgeving.

Meer informatie?

Meer informatie vind je op de CHOQ-website.

Voor jou interessante trainingen


Leer op verschillende manieren de lekkerste chocoladedranken te maken; van freaky tot snel en efficiënt. Met of zonder melk of melkvervangers, chocolade espresso’s maar ook alcohol based chocoladedranken.


Er zijn echt goede ingrediënten beschikbaar die chocolademelk op een hoger niveau tillen en nu is er ook apparatuur die in staat is het beste uit de ingrediënten naar boven te halen. Chocolademelk, warm en koud, chocolade ‘espresso’s’, vegan drankjes en mixdrankjes. Kansen om mooie en verrassende dranken aan te bieden. ITC Academy organiseert in samenwerking met de ontwikkelaars van CHOQ vanaf 15 mei een aantal webinars voor mensen die hier graag in hun zaak mee aan de slag willen.

Andere onderwerpen