Cowboys en cowgirls gezocht!

Over het redden van de verbannen theeplantages in Georgië, thee-etende koeien en jouw naam op het hek!

Thee in Georgië? Huh?

Er gebeuren boeiende dingen in Georgië, een klein land aan de grens van Europa en Azië. Veel mensen weten niet dat Georgië de perfecte condities heeft om hoge kwaliteit biologische thee te verbouwen. Maar Georgië heeft een verhaal. Van grote successen en een bloeiende thee-industrie. En van pech. Heel veel pech.

Afgelopen augustus bezocht ik met Richard Georgië om de theeplantages te bezoeken. Daar hadden we al veel over gehoord. Nou, viel dat even tegen. Wat we aantroffen was een verdrietige situatie van vergane glorie en heel veel verbannen theeplantages.

Slechts 30 jaar geleden was West-Georgië één van de grootste theeproducerende regio’s ter wereld. De thee-industrie bood werk aan wel 150.000 mensen en de weelderige groene plantages strekten zich uit zover het oog reikte. En toen, in de vroege jaren ’90 stortte de hele thee-industrie opeens in. Compleet. In nog geen 5 jaar tijd.

Tienduizenden hectaren plantages werden verbannen en hele dorpen en regio’s zaten plots zonder werk. Bijna van de ene op de andere dag. Het was één van de gevolgen van het uiteenvallen van de Sovjet Unie.

Helden met een missie

Gelukkig ontstaan er sinds kort initiatieven om het tij te keren. Zo vonden we de Renegade Tea Farmers. Deze vijf helden zijn op een missie om de verbannen theeplantages van Georgië te redden en de thee-industrie, die nog maar zo kortgeleden booming was, weer te laten herleven. Want ongeveer de helft van de theeplantages is er nog, overwoekerd door varens, bramen en kleine bomen, wachtend op iemand die ze een tweede leven geeft.

Hannes, Kristiina, Priit, Miina en Tomas hebben hun succesvolle carrières in het bedrijfsleven ingeruild voor rubberlaarzen om hun droom, de thee-industrie van Georgië te redden, werkelijkheid te maken. Met Renegade Tea Estate.

Hoe gaaf is dat?

Je begrijpt dat ze wel wat hulp kunnen gebruiken. En daarom steunen wij ze in hun actie om geld in te zamelen. De tuinen zijn grotendeels schoongemaakt, machines zijn aangeschaft en de bouw van de fabriek is begonnen.

Thee-etende koeien

Eén van de grootste verrassingen zijn toch wel de koeien. Er zijn veel loslopende koeien in Georgië. En laten die nu net de jonge frisse theeblaadjes van Renegade Tea Estate erg lekker vinden! Ik moet het ze geven, het zijn koeien met smaak, maar handig is het natuurlijk niet. Want die blaadjes moeten worden geplukt en verwerkt en naar ons toe komen zodat we de thee allemaal kunnen proeven en het verhaal van Georgië kunnen volgen.

Word een Renegade cowboy of cowgirl!

Daarom moet er een hek om de plantage worden gebouwd, een hek van zes kilometer. En daarvoor zoeken we naar cowboys en cowgirls die een stukje hek willen financieren om die lieve thee-etende koeien bij de theestruiken van de plantage vandaan te houdenJ. Een kleine bijdrage voor een bijzondere missie.

Voor € 17,50 betaal jij daar een stukje van en komt een bordje met jouw naam als Renegade cowboy op dat stukje hek van jou te staan als dank voor jouw hulp. Je wordt de sponsor van 25 meter hek.

Ons verhaal, jouw verhaal

Het verhaal van de Georgische thee en de bizarre plotse instorting intrigeert menigeen in de theewereld. We volgen de ontwikkelingen van de Renegade Tea Farmers dan ook met grote belangstelling. Deze vijf specialisten uit Estland en Litouwen hebben besloten de plantages een tweede kans te geven om hoge kwaliteit biologische thee te maken en wij geloven dat het ze gaat lukken.

Maar ook voor ons is het een unieke kans. Een kans om ze vanaf het allereerste begin te volgen, te zien hoe een industrie herleeft en groeit, om precies te weten waar de thee die we krijgen vandaan komt. Want die thee komt natuurlijk onze kant op en die willen we graag met al onze medecowboys en ITC-studenten proeven en ook zo getuige zijn van een heel bijzonder verhaal.

Hoe doe je mee?

Wil je ook graag dat het verhaal van de Renegade Tea Farmers een succes wordt, wil je ze ook graag volgen en hun thee proeven én kun je € 17,50 missen? Laat het ons dan zo spoedig mogelijk weten, maar in ieder geval voor 6 juni. Je kunt een mail sturen naar info@itcacademy.nl of een appje sturen aan ITC Academy (06 12 80 25 93). Een berichtje op Facebook mag natuurlijk ook! We zullen dan contact met je opnemen.

Dank je wel voor je aandacht!

Andere onderwerpen