De vloek die ‘Koffieautomaat’ heet

Heb jij ook zo’n enorme hekel aan die koffieautomaat? Eén druk op de knop en ongeveer 25 seconden later heb je een espresso. Geen enkele koffiebeleving, geen vriendelijk woord van de barista, niets…

Nee, als barista heb ik tenminste totale controle. Het begint natuurlijk met het belangrijkste: de koffie. Niet alleen kan ik uit tientalle landen kiezen, maar ook uit verschillende sub-variëteiten van de arabica familie en zelfs uit verschillende manieren waarop de koffiebes behandeld is. Al deze elementen hebben een enorme invloed op het aroma en de smaak van mijn koffie.

En dan mijn machine en alle technieken die ik kan gebruiken om al deze mooie aroma’s uit mijn koffie te halen. Wat te denken van de temperatuur van het water waarmee ik koffie zet. Op tienden nauwkeurig instelbaar net als de hoeveelheid water die ik door mijn koffie wil laten lopen. Met mijn Push tamper of Puqpress kan ik ervoor zorgen dat ik iedere keer met exact dezelfde druk aanstamp, waardoor het water altijd exact dezelfde weerstand ondervindt.

Pré infusie om ervoor te zorgen dat ik direct begin met het extraheren van de lekkerste stofjes in de koffie? Zeg maar hoe lang en met hoeveel water en ik stel het voor je in. Maalfijnheid is erg belangrijk om te sturen op bitter en zuur terwijl de hoeveelheid koffie vooral voor de balans tussen sterk en slap zorgt. Deze twee elementen maken of breken een extractie en daarmee de perfecte smaak en geur. Natuurlijk zorg ik ervoor ik altijd exact de juiste maalfijnheid en het perfecte gewicht gebruik.

Opgeschuimde moedermelk van een koe in je koffie? Met behulp van mijn krachtige stoomboiler en skills maak ik iedere keer het perfecte microfoam en heeft mijn melk altijd exact de juiste temperatuur. Om dit alles goed onder de knie te krijgen, heb ik ruim twee jaar lang een barista opleiding gevolgd. Belangrijk, want het maken van de perfecte espresso en cappuccino is lastig. Zeker wanneer het erg druk is.

Met een koffieautomaat heb ik geen enkele controle over de extractie, toch? Oef…
Wat was ik laatst aangenaam verrast toen ik voor een training bij ETNA Coffee Technologies was. M’n mooie espressomachine en koffiemolen stonden trots tussen zo’n tien koffieautomaten. Bij ieder element dat ik besprak, was het antwoord: dat kan met onze espressomachine ook… Ongelofelijk irritant.

Maar ik gaf de moed niet op. Wanneer we zouden gaan meten, dan kón het niet anders of mijn extracties waren beter. Weer een illusie armer. Uit de blinde smaaktest die we vervolgens deden, bleek er ook geen smaakverschil te zijn tussen de automaat en mijn mooie machine. Of ik nog steeds een hekel heb aan een koffieautomaat? Jazeker. De machines geven weinig koffiebeleving. Een levenloos touchscreen, geen vriendelijk woord van de barista, niets.

Ja, men is bij ETNA continu bezig met het perfectioneren van de extractie. Innovatie aan de zetgroep, maalschijven met net een iets andere groef enz. Maar werken ze ook aan de beleving? Nee… Belachelijk, want juist dit is zo eenvoudig te realiseren. Hoe? Gewoon een klein raampje in die automaat zodat je heel even contact kunt maken met die perfecte barista. Een barista zonder blue monday of kater. Geen slechte dag of vervelende blessure. Gewoon een vriendelijk woord…

Oké alle gekheid op een stokje. Waarom smaakt de koffie uit koffieautomaten, die wel degelijk in staat zijn om een goede espresso en cappuccino te maken, over het algemeen dan zo ongelofelijk slecht? Het antwoord is simpel. Bij aanbestedingen is de prijs over het algemeen de belangrijkste reden voor een klant om voor een bepaalde koffie te kiezen. De gemiddelde prijs per kopje (of liever gezegd bekertje) mag vaak niet meer dan 10 cent bedragen. Voor deze prijs moet niet alleen de koffie maar ook het bekertje, de melk, suiker en het roerstaafje geleverd worden. Ook de persoon die iedere dag de machines bijvult en schoonmaakt moet uit dit bedrag betaald worden. Dan is het dus niet verwonderlijk dat de leverancier niet de mooiste koffies kan leveren.

Daarnaast wil de consument geen veertig seconden op z’n kopje koffie wachten. Hierdoor moeten er in de machine aanpassingen gedaan worden die ten koste van de kwaliteit gaan.

Zodra wij bereid zijn om te betalen voor kwaliteit, zal de smaak van de automaten koffie enorm verbeteren want de techniek én de koffies zijn er helemaal klaar voor!

Voor jou interessante trainingen

Barista Skills Foundation
Barista Skills Foundation is een training vol kennis en veel oefenen en experimenteren met espresso en cappuccino maken! Hoe werkt extractie en hoe stel je de molen af zodat je een goede espresso kan zetten. Herken het verschil tussen zuur, bitter, sterk en slap. Welke verschillen bestaan er tussen koffiebonen? Ga aan de slag met de espressomachine, leer melk opschuimen en alles over hygiëne op de werkplek.

Andere onderwerpen