Homemade Icetea

Interview met Kelly Meeus en Sofie Vercauteren

Ice tea is niet meer weg te denken uit de Nederlandse en Belgische horeca. Maar de allerlekkerste ice tea maak je zelf! De Belgische theeblogger Kelly Meeus en theesommelier Sofie Vercauteren verzamelden in hun boek Homemade Icetea 50 toffe ice tearecepten die je makkelijk zelf thuis kunt maken. Van eenvoudige, gekoelde pure theeën tot kleurrijke, met groente en fruit gepimpte infusies, er is voor ieder wat wils. Doen namen als Jasmine Bubbels, Lady in Red of Meet Me at Sunset je al watertanden? Dan moet je zeker de recepten uit dit boek proberen!

Waar komt jullie passie voor thee vandaan? Hoe is het allemaal begonnen?

Sofie: ‘Thee, al sinds mijn eerste echte kopje thee laat het me niet meer los. Ik ben er door gebeten, betoverd, gecharmeerd en zelfs veranderd. De eerste sprankel? Die kwam er na een theeworkshop van An Vansteenkiste. Het verhaal dat ze me toen vertelde vond ik zo fascinerend en rijk dat ik me er meteen verder in wou verdiepen. Ik volgde daarna verschillende opleidingen en workshops en volg momenteel zelfs een uitermate interessante opleiding tot theesommelier in Nederland bij de International Tea & Coffee Academy.’

Kelly: ‘Vanaf jonge leeftijd ben ik thee beginnen drinken, ik lust geen koffie en altijd water bij het ontbijt is ook maar platjes. Uiteraard gestart met het bekende gele zakje en heel veel suiker. Door de jaren heen is de suiker afgenomen en zijn er andere smaken bij gekomen. Deze ontdekking heeft me naar een theewinkel gebracht en toen is alles in een stroomversnelling terecht gekomen.’

Wat betekent thee in jullie dagelijkse leven?

Kelly: ‘Een opleiding, workshops, een blog, een boek en binnenkort een thee pop-up. Thee is niet uit mijn leven weg te denken. Ik sta er mee op en ga er mee slapen. En hier ben ik heel erg blij mee. Ik heb bewust voor thee gekozen, ik heb 11 jaar een ontzettend stressvolle job gehad en thee bracht energie en warmte. Het gaf me het vertrouwen dat het ook anders kan en dat je je dromen moet nastreven, hoe moeilijk of onmogelijk ze ook lijken.’

‘De theewereld heeft de deur naar een nieuw leven geopend, je leert gaandeweg meer over deze boeiende en gigantisch grote wereld, maar je leert ook bijzondere mensen kennen en het brengt je op plaatsen waar je anders nooit zou komen.’

‘Ik herinner me nog sterk de eerste ontmoeting met Sofie. Na een bijzondere theeworkshop zijn we met z’n allen nog iets gaan drinken en het klikte meteen met deze gedreven dame. Een bijzondere ontmoeting, want een jaar nadat we elkaar ontmoet hadden lag ons boek in de winkel. Iets dat ik alleen nooit had kunnen realiseren. Allemaal dankzij thee.’

Sofie: ‘Thee blijft me boeien. Het is meer dan een passie, het is ‘my way of life’ geworden. Hoe meer ik erover te weten kom, hoe meer ik de rijkdom van thee leer kennen en waarderen. En hoe meer ik besef dat er nog zoveel te ontdekken valt.

Recent wisten de Japanse theesoorten mijn aandacht te trekken en ook de Japanse theeceremonie is wondermooi. Die ceremonie is één grote respectbetuiging voor de natuur, maar ook voor de theemeester, de kopjes en de thee zelf. Zo puur en filosofisch. De Chinese theeceremonie staat er dan echt haaks op. Daar gaat het meer om de drank, het verenigen van mensen en het samen zijn. De Chinese theeceremonie staat voor overvloed en dat tonen ze door opzettelijk met thee te morsen. Best wel grappig om zien.

Ik geraak er maar niet over uitgepraat. En het is net die passie die ik wil delen. België is voornamelijk een koffieland. Koffiehuizen en barista’s bij de vleet. Maar een lekker kopje thee vinden is nog steeds niet evident. Net daarom organiseer ik theeworkshops en degustaties, hou ik theelezingen, heb ik mijn eigen mobiele thee-bar en ben ik sinds juli samen met Kelly Meeus ook de fiere bezieler van een heus receptenboek ‘Homemade Icetea’.

Ik hou ook van echte theereizen. Zelf heb ik het geluk gehad al meerdere theereizen te mogen meemaken. Zo reisde ik recent drie maand door Azië, was ik dit jaar in juli nog in Malawi en vin september in India. Ik hou van die reizen omdat ik weet dat ik daar weer zoveel mooie verhalen ga horen, zo veel intense momenten ga meemaken, zo veel moois ga zien.’

Welk advies hebben jullie voor startende theedrinkers?

Kelly: ‘Een advies dat ik aan startende theedrinkers zou geven is, ga zo veel mogelijk experimenteren, ga op zoek en ontdek wat bij je past. Luister naar wat thee je te vertellen heeft. Het kan, als je dit wil, werkelijk je leven veranderen.’

Sofie: ‘Beginnende thee drinkers zou ik aanraden om zich te wagen aan losse thee en in een goede theewinkel zich te laten adviseren, eventueel eens een proeverij bij te wonen maar vooral in kleine hoeveelheden te kopen zodat ze kunnen ontdekken welke thee ze het lekkerste vinden.’

Nu zijn wel toch wel benieuwd: hebben jullie een persoonlijke favoriet? Welke thee drinken jullie zelf het liefst?

Kelly: ‘Tijdens de theereis heb ik verschillende theeën leren kennen. Ze zijn allemaal bijzonder met hun eigen karakter en verhaal. Toch gaat mijn voorkeur op dit moment uit naar Vietnamese zwarte thee en dit is toch boeiend, want een jaar geleden was ik geen fan van zwarte thee. Ik ben dus heel nieuwsgierig naar wat de toekomst me gaat brengen en welke favoriet ik volgend jaar ga hebben.’

Sofie: ‘Dat is het mooie aan thee. Het is een oeroud natuurproduct met een enorme waaier aan smaken. Eentje voor elk gemoed zelfs. En zo kies ik ook mijn dagelijks kopje thee. Schijnt de zon en ben ik happy dan kies ik eerder voor een verkwikkende Sencha Fukamushi. Is het buiten fris en grauw dan durf ik al vaak naar mijn favoriet grijpen: een lekker kopje Dian Hong of een Jin Jun Mei. Ik hou enorm van die krachtige smaken. Van mij mag thee lekker intens zijn.’

Recept uit het boek

Earl in Red
(rode biet – earl grey)

Nodig voor 1 liter:

500 ml mineraalarm water / 12 g zwarte thee – earl grey / 500 g grote ijsblokken / honing (of een ander zoetmiddel) / 1/2 voorgekookte rode biet + het sap / 1/4 citroen, geperst + enkele schijfjes voor de garnering.

Bereidingswijze:

  • Verwarm het water tot 95 °C en giet het over de thee.
  • Laat 4 minuten trekken.
  • Neem de ijsblokken en voeg honing of een ander zoetmiddel naar smaak toe.
  • Snij de rode biet in blokjes, doe ze samen met wat rodebietensap bij de ijsblokken en voeg het citroensap toe.
  • Zeef de warme, zwarte thee boven de ijsblokken, roer even door en voeg desgewenst nog wat extra citroen en/of rodebietensap toe. Schenk in glazen en werk af met een schijfje citroen.

Het boek van Kelly en Sofie is onder andere verkrijgbaar bij ITC Academy en alle vestigingen van Simon Lévelt.

Andere onderwerpen