Thee(trends) uit Taiwan

Het is zeven uur als ik aan het ontbijt zit en ik bekijk Facebook op mijn smartphone voor de laatste nieuwtjes. Tegenwoordig word ik door vriendinnen vaak getagd in berichten over thee. Mijn oog blijft hangen op een nogal opvallend bericht. “Kaasthee” een nieuwe trend op het gebied van thee, overgevlogen uit Taiwan. Ik lees de reacties. Het publiek reageert wisselend van ‘’Wat smerig!’’ tot ‘’Dat lijkt me wel wat’’. Ik ben zelf best nieuwsgierig. Thee en kaas kan zorgen voor erg mooie combinaties en ik houd van beide. Toch weet ik niet of het lekker is als één drankje maar ik sta er wel voor open om het te proberen.

Kaasthee is niet de eerste theetrend uit Taiwan. Misschien dat bubbelthee jullie wat meer zegt. Thee met balletjes waar een smaakje aan zit. In de les van 12 september vertelt Richard meer over deze trend. Oorspronkelijk werd het gemaakt met echte thee, maar tegenwoordig is er bijna niks van thee meer in terug te vinden. De smaken zijn gemaakt en gezoet. Ik vraag me af hoe dat met deze kaasthee zit. Alle smaakjes, vormen en kleuren zijn denkbaar.

Naast deze theehypes heeft Taiwan ook prachtige pure thee. Taiwan werd in de tijd van de VOC Formosa genoemd, wat wonderschone betekent. De invloeden op theegebied zijn rond het jaar 1600 uit China overgekomen door een continue migratie tussen mensen uit Fujian en Taiwan. Verschillende theeregio’s zijn terug te vinden in het land. De zes bekendste zijn Hsin Zhu County, Wu Ling, Li Shan, Dong Ding, Shan Ling Xi en Alishan. Al deze regio’s produceren Oolong thee. Een aantal van deze Oolongs zul je vast herkennen zoals de Dong Ding Oolong en de Dong Fang Mei Ren (Oriental Beauty). Deze laatste thee wordt bewerkt door een klein beestje die de naam Jacobiasca Formosana draagt. Dit insect bijt in de blaadjes waardoor de theeplant stofjes aanmaakt om zich af te weren wat weer invloed heeft op de unieke smaak van de thee die omschreven wordt als moutig en honingachtig.

Door deze mooie theeën en cultuur staat Taiwan hoog op mijn lijstje om te bezoeken. Natuurlijk wel voor de prachtige Oolong theeën. Zou jij een kaasthee proberen? Ik ben benieuwd ;)

Mijn naam is Charlotte, 23 jaar en woonachtig in Zeeland. Sinds een jaar ben ik mij meer gaan verdiepen in de prachtige wereld van thee. Wil je meer weten over wat ik zoal meemaak en wat ik leer bij het Theesommelier Traject? Blijf dan op de hoogte en lees mijn blogs op de website van ITC Academy.

Andere onderwerpen