Kruiden: lokaal, cafeïnevrij en boordevol spannende toepassingen. Van een verfrissende ijsthee tot een verwarmend drankje op koude dagen voor de open haard. Puur, gemengd met andere kruiden, vruchten of specerijen. Bij een lekkere maaltijd of gewoon bij een blokje kaas. Kruiden. Oneindig veel mogelijkheden, puur en lekker!
In deze zesdaagse training nemen we je mee op een fascinerende reis door de wereld van kruiden. Van de oorsprong van de plant tot aan het zetten en serveren van heerlijke dranken bij gerechten. Je leert niet alleen alles over de verschillende soorten kruiden, maar ook hoe je deze het beste kunt combineren om tot de meest verrassende en smaakvolle melanges te komen. Daarnaast leer je hoe je kruiden op de juiste manier bewaart en verwerkt en hoe je deze kan serveren bij gerechten. Ook duiken we dieper in op de gezondheidsaspecten van kruiden en natuurlijk krijg je tijdens deze training ook volop de gelegenheid om zelf aan de slag te gaan en te experimenteren met verschillende kruiden en specerijen.
Kortom, deze training is een unieke kans om je kennis en vaardigheden op het gebied van kruiden te vergroten en je te laten inspireren door de oneindige mogelijkheden die deze fascinerende wereld te bieden heeft.
|
6 lesdagen van 7 uur, een dag per maand. De training start om 10.00 uur, we sluiten om 17.00 uur af. |
Den Haag: startdatum 21 maart 2025 |
Lesdata |
vr 21 maart 2025, vr 18 april 2025, vr 23 mei 2025, vr 27 juni 2025, vr 12 september 2025 en vr 10 oktober 2025 |
Gestart - Den Haag: startdatum 17 oktober 2024 |
Lesdata |
do 17 oktober 2024, do 23 januari 2025, do 6 maart 2025, do 3 april 2025, do 8 mei 2025 en do 12 juni 2025 |
|
Geen |
€ 1.397,00 excl. btw (€ 1.690,37 incl. btw) (inclusief readers en lunch)
We verwachten dat je iedere lesdag aanwezig bent. Als je door onvoorziene omstandigheden toch een les mist, bekijken we samen of deze ingehaald kan worden.
|
Alle benodigde leermiddelen zijn op onze trainingslocaties aanwezig. |
Voor mensen die zich onder willen dompelen in de wondere wereld van kruiden en specerijen. Die willen leren wat je allemaal kunt doen met kruiden wanneer het gaat om verbouwen, oogsten, melangeren en het maken van lekkere, gezonde drankjes. |
Dag |
Beschrijving |
1 |
Basis Tijdens deze dag bespreken we de basis van de kruiden. Onderwerpen die aan bod komen:
- Waar komen de bekendste kruiden vandaan, hoe groeien ze en hoe worden ze bewerkt.
- Onderdelen van de plant. Van blad tot bloem, steeltje tot wortel.
- Ontdekkingstocht van land tot zakje: welke kruiden zijn afkomstig uit welke landen en waar komen de lekkerste ingrediënten vandaan.
- Hoe ziet de bewerking van kruiden eruit?
- Hoe zitten de verschillende kruidenfamilies in elkaar
- Gezondheidsaspecten
- Ayurveda. Wat is het en wat kun je ermee.
- Tools & gadgets. Wat heb je nodig om te zetten, melangeren, verpakken en etiketteren.
|
2 |
Smaak Op de tweede dag gaan we dieper in op de smaak en smaakcombinaties van kruiden:
- Kruiden onderverdelen in verschillende basissmaakprofielen. Wat smaak zoet, kruidig, aards, bloemig enz.
- Welke kruiden, bloemen en specerijen geven welke smaak
- Melangeren:
- Hoe maak je zelf een melange
- Wat zijn fillers, schmuck drogen en basiskruiden
- Hoe zit het met additieven, kunstmatige aroma’s, natuurindentieke aroma’s en natuurlijke aroma’s
- Zelf onderscheidende en lekkere melanges samenstellen
- Melanges maken in opdracht van een klant
|
3 |
Zetten Welke mogelijkheden zijn er met het zetten van de kruiden of andere natuurlijke alternatieven.
- Zetmethodes:
- Manieren om warme infusies te maken
- Koude infusies met en zonder bubbels
- Out of the box zetmethodes
- Concentraten maken en gebruiken
- Je drankjes op natuurlijke wijze zoeten
- Kombucha en Kefir
- Botanical Brews
- Kruidensiropen maken
|
4 |
Pairing Kruiden zijn uitstekend te pairen met gerechten. We bespreken de mogelijkheden.
- Food Pairing met warme en koude gerechten
- Hoe zorg je ervoor dat food pairing snel en makkelijk kan ofwel, hoe zet je het in tijdens een feestje thuis of in je horeca gelegenheid zonder dat het veel tijd kost
- Waarin serveer je de tisane
- Food Pairing met onder andere:
- Kaas
- Chocolade en bonbons
- Tapas plateau
- Meerdere kazen of hapjes en één tisane. Hoe doe je dat?
- Welke aroma’s wil je toevoegen aan de chocolade
- Welke aroma’s in de bonbon wil je naar voren halen
- Banket en gebak
|
5 |
Handel en verse kruiden Het kopen en verkopen van kruiden is een vak apart. Waar moet je allemaal rekening mee houden? En wat kan je met verse kruiden?
- Kruiden kopen, waar let je op
- Hoe wordt de versheid gewaarborgd
- Manier van verpakken
- Beschikt het bedrijf over de juiste vergunningen/papieren
- Zijn je kruiden traceerbaar, van wie komen de producten, hoeveel weet men over deze personen en kun je aan storytelling doen?
- Verse kruiden gebruiken
- Waar koop je ze
- Hoe bewaar je ze
- Waar vind je ze
- Kruidenculturen in de wereld
|
6 |
Kweken en plukken Kruiden kan je prima zelf kweken of plukken. Hoe pak je dit aan?
- Zelf kruiden kweken in je tuin, op je balkon of vensterbank
- Kruiden drogen, verpakken en bewaren
- Vochtmeting/vochtmeters
- Wildplukken
- Wat pluk je
- Waar pluk je het
- Risico’s vermijden
- HACCP/Voedselveiligheid
|
Een van de dagen houden we bij een kruidentuin. Meer informatie hierover volgt nog.
|
Smaakt deze opleiding naar meer? Kijk dan eens naar de volgende vervolgopleidingen:
|
Is een jaaropleiding nog een stap te ver? Kijk dan eens naar de volgende trainingen:
|