Laden Evenementen

Theesommelier Opleiding Leerjaar 3

Algemeen
Leerjaar 3 van de theesommelier opleiding is vooral geschikt voor mensen die professioneel met thee bezig zijn.

Voor het inkopen van thee heb je kennis over kwaliteit en defecten nodig. Hoe bepaal je kwaliteit, hoe herken je defecten en om welke theesoorten vraagt de markt.

Om als theesommelier of theeverkoper thee aan de horeca te verkopen of een theekaart wilt introduceren, is het van belang om te weten hoe je dit aanpakt op een manier die werkt voor de medewerkers en interessant is voor de gast.

Theorie

Tijdens het theoretische deel van de lesdagen gaat het vooral om diepgang. Waar komen verschillende smaken en aroma’s vandaan en hoe kun je deze beïnvloeden? Ook kijken we naar  wat zijn de verschillen in chemische samenstelling zijn tussen verschillende theesoorten en welke invloed heeft dit op de smaak, geur en kleur van de thee.

Praktijk

Meer dan in voorgaande jaren ligt in dit jaar de nadruk op de praktijk. We gaan veel theesoorten proeven en zetten, thee met gerechten combineren en belangrijke theesoorten uit China en Japan leren zetten.

Defecten in thee komen niet vaak voor omdat ze er meestal door de tussenhandelaar al uitgehaald zijn. Wanneer je zelf thee gaat importeren is het een ander verhaal. We laten je verschillende defecten zien én proeven.

En ook nog

  • Je hebt beschikking over alle trainingsmaterialen en -tools op locatie.
  • Je krijgt een handige reader.
  • Een lunch is inbegrepen.
  • Véél praktijk, want oefenen is de beste manier van leren.
  • Mogelijkheid om mee te gaan op theereis naar een land van oorsprong.

Heb je nog vragen? Bel of mail ons gerust!

Duur
12 lesdagen van 7 uur, een dag per maand. De training start om 10.00 uur, we sluiten om 17.00 uur af.

Naast de lesuren zijn deelnemers gemiddeld 80 uur kwijt aan studiebelasting op jaarbasis (bestuderen stof en praktijkopdrachten)

Data
Den Haag: startdatum 31 maart 2022
Lesdata do 31 maart 2022, do 28 april 2022, do 2 juni 2022, do 30 juni 2022, do 15 september 2022, do 13 oktober 2022, do 10 november 2022, do 8 december 2022, do 12 januari 2023, do 9 februari 2023, do 9 maart 2023, do 6 april 2023 en do 4 mei 2023 (reserve)
Gestart - Zeewolde: startdatum 7 september 2020
Vooropleiding
Je moet Theesommelier Opleiding leerjaar 1 en Theesommelier Opleiding leerjaar 2 doorlopen hebben.
Kosten
€ 2.297,00 excl. btw (€ 2.779,37 incl. btw) (inclusief readers en lunch en een set bestaande uit verschillende theesoorten en materialen die nodig zijn om de verschillende theesoorten te bereiden)

We verwachten dat je iedere lesdag aanwezig bent. Als je door onvoorziene omstandigheden toch een les mist, bekijken we samen of deze ingehaald kan worden.

Het is mogelijk om de opleiding in 10 termijnen van € 235,00 (excl. BTW) te betalen. Je ontvangt vanaf de start van de opleiding maandelijks een factuur. Ook bij vakantie, gemiste lessen of het onderbreken van de studie gaat de facturatie door.

Leermiddelen
Voor deze training zijn geen specifieke leermiddelen nodig.
Doelgroep
Horeca-ondernemers of medewerkers, thee inkopers, thee verkopers, barista’s, foodies of theeliefhebbers/particulieren die meer kennis en vaardigheden op willen doen.
Toetsing
Je begint iedere nieuwe lesdag met een theoretische toets over de stof van de voorgaande dag. Daarnaast krijg je iedere lesdag een praktijkopdracht mee naar huis. Op deze manier leer je stap voor stap thee te onderscheiden op soort en kwaliteit. Het leerjaar wordt afgesloten met een praktijkexamen dat bestaat uit drie verschillende onderdelen.
Programma
Dag Beschrijving
1&2 Tea Tasting Quality Intermediate

Theesoorten hebben vaak dezelfde naam maar een compleet verschillende prijskaartje. Tijdens deze lesdagen kijken we naar hoe je kwaliteit herkent en waardoor kwaliteit veroorzaakt wordt. We leren je hoe je veel voorkomende defecten (afwijkingen) in thee kunt herkennen en waardoor ze veroorzaakt worden zodat je een gelijkwaardige gesprekspartner naar je leverancier toe wordt.

3 Melangeren

Melangeren kan verschillende redenen hebben. Prijs, consistentie, smaak of gewoon omdat je een thee wilt die er mooi uitziet. Tijdens deze lesdag kijken we naar verschillende manieren van melangeren. Van CTC commerciële melanges tot combinaties van mooie orthodoxe theesoorten. Natuurlijk komen ook combinaties van thee met kruiden aan bod.

4 Tea & Food Pairing Afternoon tea

Een mooie Tea & Food Pairing bij een klassieke of juist moderne Afternoon tea. Klinkt voor de hand liggend maar ik ken geen plekken waar men dit serieus aanpakt. We gaan veel proeven en laten je zien hoe je veilige keuzes kunt maken maar ook hoe je meer uitdagende combinaties kunt maken.

5 Voedingsmiddelen fysiologie

Bloemige, fruitige aroma’s, witte, gele, rode en zwarte kleuren. Ze komen allemaal voor in thee. Waar komen ze vandaan en hoe kun je bepalen of ze in je kopje terechtkomen of juist niet.
L-Theanine, aminozuren en catechines. Wat zijn ze en wat doen ze. Allemaal vragen waar je deze dag antwoord op krijgt.

6 Tea vs Wine & Food Pairing

Dat beide goed smaken bij een maaltijd dat weten de meesten nu wel. Dat ze in een aantal opzichten behoorlijk verschillen dat spreekt voor zich. Wat kunnen we van de wereld van wijn leren en waarom werkt thee soms zoveel beter bij een gerecht dan wijn. Vinologe Esther Meijer gaat het je tijdens deze lesdag laten zien en proeven.

7&8 Tea & Food Pairing made easy voor de horeca

Wijn bij een gerecht schenken is een kwestie van een kurk uit de fles trekken en uitschenken. Het eindproduct zit al kant en klaar in de fles. Natuurlijk zijn zaken zoals drinktemperatuur en glas belangrijk maar je hoeft niet na te denken over met welk water van welke temperatuur je de blaadjes in welk soort pot hoe lang moet laten trekken.
Wanneer we willen dat de horeca thee bij gerechten gaat serveren dan moeten we ervoor zorgen dat het makkelijk, snel en duidelijk gemaakt kan worden. Ook is het erg belangrijk dat de bediening het thee arrangement aan tafel gaat verkopen. Hoe zorgen we ervoor dat ze zo enthousiast worden over het concept dat ze dit gaan doen. Twee dagen waarin we voor verschillende soorten horeca met pasklare oplossingen komen.

De tweede dag geven we op de werkvloer bij Het Amsterdamse Proeflokaal om te ervaren hoe het voelt als je echt in een horecaomgeving zit.

9&10 China

China is niet alleen het grootste thee producerende land, het land kent een ongekende verscheidenheid aan theesoorten. In de afgelopen twee jaar hebben we kennisgemaakt met de bekendste soorten. Dit jaar kijken we naar de theesoorten die de afgelopen paar jaar ontwikkeld zijn.

11 Japan

In samenwerking met de Global Japanese Tea Association hebben we deze dag samengesteld. Verdieping in de manieren van productie van minder bekende theesoorten maar vooral ook het op verschillende manieren zetten van deze theesoorten. Deze les wordt gegeven door een theeboer uit Japan die aangesloten is bij de Global Japanese Tea Association.

12 Eindpresentaties

Tijd om de puntjes op de i te zetten! Vandaag gebruik je alle kennis en kunde die je in het afgelopen jaar vergaard hebt.