Laden Evenementen

Leer in 5 dagen alles over Tea & Food Pairing

Algemeen
Tea & Food pairing aanbieden in je zaak is niet alleen goed voor je omzet, het geeft de gast die geen alcohol wil of kan drinken ook een hele mooie ervaring. In vijf dagen leren we jou, je sommelier of andere medewerker om zelf passende theesoorten te vinden bij je menukaart. Lees hieronder het programma voor een beschrijving van de dagen.

Dit zijn suggesties voor Tea & Food Pairing mogelijkheden die je kan toepassen.
Duur
Deze training duurt 5 dagen. We starten iedere dag om 10.00 uur, we sluiten om 17.00 uur af.
Data
Zeewolde: startdatum 4 oktober 2023
Lesdata wo 4 oktober 2023, wo 8 november 2023, wo 6 december 2023, wo 17 januari 2024 en wo 7 februari 2024
Vooropleiding
Er is geen vooropleiding noodzakelijk, toch helpt het enorm wanneer je over basis kennis van thee beschikt. De dagtrainingen Thee 1 en Thee 2 vormen een waardevolle basis.
Kosten
Training: € 1.277,00 excl. btw (€ 1.545,17 incl. btw) (inclusief alle leermiddelen, lunch en een hand-out)
Leermiddelen
Alle benodigde leermiddelen zijn op onze trainingslocaties aanwezig.
Doelgroep
Horeca ondernemers die zelfstandig thee bij een gerecht willen kiezen en serveren. Particulieren die meer willen weten over het combineren van thee bij hun maaltijd zijn ook van harte welkom.
Toetsing
Geen
Programma
Dag Beschrijving
1 Tijdens de eerste dag kijken we naar de theorie achter Tea & Food Pairing. We leggen hiermee de basis die nodig is om te begrijpen wat er precies gebeurt wanneer je gaat combineren.

Je leert:

 • Hoe het lichaam werkt wanneer het gaat om ruiken, proeven, mondgevoel, enzymen en speeksel.
 • Hoe je een gerecht kunt ontleden in de verschillende smaaktypen, smaakvolumes, enz.
 • Welk effect polyphenolen in de thee hebben op bijvoorbeeld zuren in een gerecht.
2 Op dag twee kijken we naar basis pairingen. We kijken welke theesoorten wel bij een gerechtje passen en welk niet. Natuurlijk leer je de theorie achter deze wetenschap.

Je leert:

 • Wat is het effect van koolhydraten, eiwitten en vetten in een gerecht op stofjes in thee.
 • Hoe je stuurt op geur, smaak en mondgevoel bij het zetten van thee.
 • Welke theeklassen veel of weinig stofjes hebben die positief of juist negatief kunnen werken in combinatie met koolhydraten, eiwitten en vetten in gerechten.
 • Een Tea & Food Pairing te maken met behulp van standaard theesoorten zoals je die in de horeca tegenkomt.
3 Thee en kaas lijken voor elkaar geschapen. Toch zijn er veel facetten die maken dat de combinatie niet altijd goed gaat. Waarom wordt een geitenkaas met de ene thee mooi zacht en romig en waarom gaat het in combinatie met een andere thee zo mis en verandert de kaas in een stuiterbal. Tijdens deze les zullen we veel voorbeelden laten zien en proeven en ga je zelf aan de slag met een aantal mooie kaassoorten.

Je leert:

 • Wat zijn de specifieke eigenschappen van kaas die bepalen of hij wel of niet met een theesoort te combineren is.
 • Wat zijn de verschillen tussen bijvoorbeeld een blauwschimmel en roodflora kaas.
 • Hoe zet je één thee op een manier dat hij bij een heel kaasplankje past.
4 De belangrijkste reden waarom je weinig tea & food pairing in restaurants ziet is omdat men bang is dat het te veel tijd kost. En thuis zit je ook liever bij je gasten dan dat je lang in de keuken staat. Deze dag kijken we hoe je tea & food pairing thuis en in je restaurant praktisch kunt implementeren zonder dat het je veel tijd of geld kost.

Je leert:

 • Hoe je thuis en in de zaak op een snelle manier de perfecte thee op tafel zet.
 • Creatieve manieren om thee te zetten en te presenteren aan tafel.
 • Met het bestaande theeassortiment goed combinaties te maken.
 • Welke hulpmiddelen je nodig hebt om tea & food pairing thuis of op de zaak te implementeren.
5 Wijn en spijs combinaties zijn ingeburgerde begrippen. Veel goede restaurants bieden het aan. De wijn kan elementen in het gerecht meer tot hun recht laten komen maar kan er ook voor zorgen dat je een volgende gang beter kunt proeven. Tijdens deze les leren we hoe men dit in de wijnwereld toepast. We leggen vervolgens de link naar thee. Wat kunnen we van de wijnwereld leren?

Je leert:

 • De vertaalslag maken van thee naar wijn.
 • Parallellen zien tussen bepaalde wijnsoorten en theesoorten.

Dit zijn suggesties voor Tea & Food Pairing mogelijkheden die je kan toepassen.
Vervolgopleiding
Smaakt deze opleiding naar meer? Kijk dan eens naar de volgende vervolgopleidingen:

Meer trainingen
Meer informatie over Tea & Food Pairing of bekijk al onze theetrainingen.
Beoordeling van deze training door onze cursisten
(10)
Eef14 september 2022
Ik heb deze vijf dagen in één week gedaan tijdens de zomer in Amsterdam. Elke dag kregen we een zesgangenmenu voorgeschoteld (behalve op de kaasdag) waar we een thee moesten bij pairen. Het was best een pittige week. Op het einde kon ik geen eten meer zien :-), maar ik heb enorm veel bijgeleerd! Sinds de cursus drink ik veel meer thee bij de maaltijd thuis en verloopt het kiezen van de thee veel intuïtiever dan ervoor.
Monique Konings - Parc Broekhuizen en Natuuropleiding29 augustus 2022
Dennis18 april 2022
Leuke training. Het duurde even voordat het kwartje was gevallen. Voor mij persoonlijk zou er wat meer 'structuur' en 'logica' in kunnen zitten. Zeker de eerste dag voelde het als.. er wordt een thee gekozen op basis van onderbuik gevoel.
Mariët Ter Veld - J.J. Darboven bv13 april 2022
Een horeca gerichte training op het zetten en uitserveren van thee bij gerechten. Om theesmaken te koppelen aan gerechten moet je je verdiepen in de vele aroma's van thee, de zetwijze, de theetemperatuur aan tafel en het theevolume bij een gerecht. De toelichting van de chef-kok op de gerechten (bereidingswijze, gebruikte kruiden etc.) is geen overbodige luxe. Intensieve training. Erg leuk de lessen over tea-pairing met kaas en overeenkomsten en verschillen wijn-thee.
Monique Blom - Het Theewinkeltje5 juli 2021
Karin Rochat - Wouters25 juni 2021
Voor mij als theesommelier die het heel tof vindt om mensen te verrassen met thee en spijscombinaties, was dit de perfecte cursus. Handvatten voor in de horeca, grenzen verleggen, de theorie achter de praktijk, verrassende combinaties, ik heb heel veel geleerd!
Anrie van den Brink29 mei 2021
een zeer leerzame, goed onderbouwde, praktische training! Aanrader!!
Marguérite Van Der Linden27 mei 2021
Prima training, lekker (inter-)actief bezig geweest. Praktisch, helder en lekker! Zeer waardevol als je thee(-arrangementen) aan de horeca wilt verkopen.
Macky Hupkes - Bij Cato12 augustus 2020
In een kleine groep 5 dagen de verdieping zoeken in theekennis en de manier waarop je thee kan pairen met food. Gerechten ontleden, ingrediënten indelen, leren wat vetten, koolhydraten en eiwitten doen en hoe je daarop kunt inspelen. Verlengen van smaken of juist spanning brengen. In deze training vind je proefondervindelijk uit wat werkt en wat niet door te proeven en te doen. Je leert over je eigen schaduw heen te stappen. En dat alles onder de bezielende leiding van Richard. Deze specialisatie was één van de beste die ik in de afgelopen jaren heb gedaan.
Bram te Riele10 augustus 2020
Ik heb veel geleerd over de basics van tea & foodpairing. Waarom bepaalde combinaties heel goed werken en waarom een aantal combinaties juist niet werken. Hoe thee een perfect alternatief kan zijn voor wijn bij gerechten en hoe je dit als sommelier kan introduceren in je bedrijf en aan de gasten. Een goede balans tussen theorie en praktijk, waarmee je meteen aan de slag kan gaan.