Thee: de basis les 3

Heb je je weleens verdiept in de Chinese namen van thee? Het zal je dan vast zijn opgevallen dat deze op meerdere manieren geschreven kunnen worden. Een ander voorbeeld hiervan is de naam van de Chinese theeceremonie: Gong Fu Cha. Dit wordt ook wel geschreven als Kung Fu Cha. Nu valt dit verschil erg mee, maar je kunt je voorstellen dat het bij een aantal namen lastiger wordt om ze te herkennen. Dat is ook gelijk wat het zo lastig maakt om ze te leren. Als Nederlander ben ik gewend dat een object een naam heeft en dat staat vast. Waarom zijn er in het Chinees dan zoveel variaties? Dat komt doordat het Chinees een taal is van klanken in plaats van woorden. En dat zie je overal terug. Heb je een theesoort uit China in huis? Dan is het leuk om eens op te zoeken hoe deze in het Chinees heet en waar deze naam vandaan komt.

Wat mij opvalt aan Chinese theesoorten is dat er vaak een verhaal achter de naam zit. Neem bijvoorbeeld de soort Dà Hóng Páo, een oolong thee uit het Wuyi Mountains gebied ten noorden van Fujian. Dà Hóng Páo betekent Big Red Robe, ofwel grote rode mantel. Een bijzondere naam voor een thee, en deze heeft hij ook niet voor niks gekregen. De legende gaat dat de moeder van een Ming-dynastie keizer genas van een ziekte door deze theesoort. De keizer stuurde daarom grote rode gewaden om het kleine aantal struiken te bekleden en de thee te eren. Vanwege de hoge kwaliteit wordt de thee meestal gereserveerd voor geëerde gasten in China.

Zoals je hebt kunnen lezen speelt het gebied waar de thee vandaan komt en ook de periode een belangrijke rol. Zo heeft China te maken gehad met verschillende dynastieën. Per dynastie zie je ook dat thee een andere rol heeft gekregen in de samenleving. In het begin zie je dat thee vooral werd gedronken door de adel. In latere dynastieën zie je een verschuiving naar het gewone volk in de zin van het houden van thee kampioenschappen. In deze periode is ook de Chinese theeceremonie Gong Fu Cha ontstaan. Het belangrijkste bij de ceremonie is om de thee centraal te stellen. Gong Fu Cha betekent ook letterlijk: het maken van thee met inspanning. Ook de manier van de thee bereiden kan daarom per persoon erg verschillen. Een tip die ik jullie mee wil geven om eens aan de slag te gaan met een glazen Gaiwan. Hierdoor heb je een goede afmeting voor je kopje en kun je zien wat er met de thee gebeurt als je deze aan het zetten bent.

Wil je graag weten hoe een Gong Fu Cha eruit ziet bekijk dan het volgende filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=YhglLFM10EE.

Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

Mijn naam is Charlotte, 23 jaar en woonachtig in Zeeland. Sinds een jaar ben ik mij meer gaan verdiepen in de prachtige wereld van thee. Wil je meer weten over wat ik zoal meemaak en wat ik leer bij het Theesommelier Traject? Blijf dan op de hoogte en lees mijn blogs op de website van ITC Academy.

Andere onderwerpen