Thee: de basis les 2

Het is een regenachtige dag als ik voor de tweede lesdag vertrek naar de Caballero Fabriek in Den Haag. Toch doet dit mijn enthousiasme niet afnemen. Ik weet namelijk dat een aantal docenten van het Theesommelier Traject terug is van een prachtige reis door Yunnan (China). Ik heb er al veel van voorbij zien komen op Instagram van ITC academy en Origin trips (aanrader om te volgen als je op de hoogte wil zijn van leuke thee ontwikkelingen!). Toch ben ik erg benieuwd naar de verhalen en de ervaringen en kan ik niet wachten om te vragen naar Yunnan.

Als we gaan beginnen met de les word ik niet teleurgesteld. De docent van deze dag, Trees, vertelt ons over wat ze heeft meegemaakt en wat er zoal speelt in China op het gebied van thee. Ik luister aandachtig en noteer een aantal ontwikkelingen. Ook heeft Trees een thee uit Yunnan meegenomen: Mao Cha. Het is een groene thee gemaakt van de bladeren van de Assamica. Trees legt ons uit dat Mao Cha eigenlijk een halffabricaat is. Dit wil zeggen dat de losse groene thee eigenlijk nog verder verwerkt kan worden, en dat laat ze aan ons zien met een zelfgemaakte Pu er cake, hoe gaaf!

Niet lang daarna zitten we klaar om de thee te proeven. Zowel de Mao Cha als een Pu Er thee komen voorbij. De theeën worden met de Chinese zetmethode, Gong Fu Cha, gezet. Iedereen krijgt daarbij twee kopjes: het langwerpige kopje voor de geur en een breder kopje voor de smaak.

De thee wordt in het langwerpige kopje geschonken en hier zet je vervolgens het bredere kopje bovenop. Daarna draai je de kopjes met 2 handen om zodat de thee in het brede kopje terecht komt. Je kunt nu aan het langwerpige kopje ruiken voor de geur en de thee uit het brede kopje drinken. Ik had het nog nooit eerder gezien maar vind het een leuke manier om te leren hoe je theeën in smaak en geur kunt omschrijven. De Mao Cha is trouwens heerlijk.

We leren deze dag meer over de verwerkingsprocessen van alle verschillende soorten thee. Persoonlijk vind ik het heel interessant om te leren dat de theeën allemaal een eigen verhaal en signature hebben. De volgende lesdag zal ik meer gaan leren over het theeland China. Na deze dag heb ik daar extra veel zin in.

Mijn naam is Charlotte, 23 jaar en woonachtig in Zeeland. Sinds een jaar ben ik mij meer gaan verdiepen in de prachtige wereld van thee. Wil je meer weten over wat ik zoal meemaak en wat ik leer bij het Theesommelier Traject? Blijf dan op de hoogte en lees mijn blogs op de website van ITC Academy.

Andere onderwerpen