De invloed van drinktemperatuur op de beleving van koffie
De temperatuur waarop koffie gedronken wordt heeft een grote invloed op hoe we smaak, geur en mondgevoel ervaren. Een espresso op 60 °C smaakt anders dan dezelfde espresso op 40 °C. Waarom speelt temperatuur zo’n belangrijke rol in sensorische waarneming, wat is de ideale drinktemperatuur en wat betekent dit voor barista’s en koffiebranders? Wat gebeurt er bij verschillende temperaturen? Er zijn meerdere aspecten die veranderen als de temperatuur van de koffie verandert. Aroma-ontwikkeling Vluchtige stoffen (zoals esters en aldehyden) [...]
Stay in touch
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS kennis, trends, tips en nieuws.
Geen spam, alleen boeiende verhalen om van te leren.
Welke thee haal je uit welk land en waarom?
Eerder verschenen in koffieTcacao magazine Tot voor een jaar of tien geleden was de theewereld overzichtelijk: voor zwarte thee ging je naar India, Sri Lanka of een Afrikaans land, voor groene thee moest je in China, Japan of Korea [...]
Leer beter proeven
Ook zo enorm jaloers op die mensen die perfect kunnen beschrijven wat ze in een koffie of thee proeven? Moeiteloos komen ze met de meest fantastische omschrijvingen. “Wilde perzik, onrijpe nectarines en een vleugje acacia honing” terwijl jij alleen [...]
Latte Art
Mijn persoonlijke verhaal over latte art begint in 1990 na het lezen van een aantal artikelen in een Amerikaans koffiemagazine geschreven door David Schomer. Een van de oprichters van Espresso Vivace, een espressobar in Seattle. David is een van [...]
Chocoladedranken 2.0: chocoladebereiding door stomen
Jou Inhoud Komt Hier Bevindt koffie zich al in de third wave, op het gebied van chocoladedranken lijkt de wereld stil te staan. Al jaren schenken we de welbekende Chocomel (1,7% cacao) en een enkeling serveert een wat [...]
KitKat Hojicha met een Tanzania Kilimanjaro zwarte thee
Jou Inhoud Komt Hier Food KitKat Hojicha heeft het typisch geroosterde groene thee aroma dat je verwacht, samen met een zoet caramel aroma. De structuur is crunshy. Tea De thee is afkomstig van de biologische theetuin Tropical Treasures [...]
Experimenteren in de Nederlandse theeplantage
Jou Inhoud Komt Hier Hoi allemaal! Laatst ontving ik de vraag van ITC of ik het leuk vond om nog eens een stukje te schrijven over hoe het nu gaat met de theeplantage. Super graag natuurlijk! In september [...]
Tea & Food Pairing
Thee de nieuwe wijn? Dat is natuurlijk onzin. Toch hebben deze twee producten een overeenkomst: ze passen goed bij verschillende maaltijden. Principieel tegen alcohol, zwanger, de BOB of drink je uit religieuze overwegingen geen alcohol? Je glas wijn achterwege [...]
Koffiefilters
Eerder verschenen in koffieTcacao magazine Loop een koffiewinkel of supermarkt binnen en je ziet ze in allerlei formaten, vormen en van verschillende materialen: koffiefilters. De prijzen kunnen enorm uiteenlopen. Welke verschillen geven de verschillende filters nu in smaak? Filterkoffie [...]
Thuis beter thee zetten
Eerder verschenen in koffieTcacao magazine Thuis beter thee zetten of beter gezegd thee die nog beter smaakt zetten, hoe pak je dat aan? Aan de hand van een paar simpele stappen kun je genieten van een veel beter kopje [...]
Mijn week bij de Renegade Tea Farmers in Georgië – een fotoverslag
Jou Inhoud Komt Hier Laatst bezocht ik de Renegade Tea Farmers van Renegade Tea Estate in Georgië. Ik volgde hun dagelijkse werkzaamheden, werkte met ze zij aan zij en noteerde hun verhalen. Ik was getuige van de experimentele fase [...]
Afkoelen van koffie
Soms sta je voor een enorm dilemma. Je hebt je to-go cup gevuld met je favoriete koffie en je wilt hem zo lang mogelijk warm houden. Doe je de melk er nu eerst in of wacht je tot vlak [...]
‘Gewone’ thee is zo gek nog niet
Jou Inhoud Komt Hier Achterin een pick-up truck rijden we over de plantages. In de ochtend is het licht zacht, de kleuren mild. Overdag, als de zon hoog staat, licht alles op. Het rood van de aarde kleurt dieprood [...]












