Even serieus… vitaal theewater?
Dat was de reactie van mijn vriend toen ik thuiskwam met een Turritap – een cilindertje waar water wervelend doorheen stroomt en daardoor ‘vitaler’ zou worden – na een gezamenlijke testdag op de International Tea & Coffee Academy. Water is het belangrijkste ingrediënt van je kop thee. Best belangrijk dus om te onderzoeken wat de invloed is van het water dat je gebruikt om thee te zetten! De chemie van thee zetten Zodra je losse thee of een theezakje [...]
Stay in touch
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS kennis, trends, tips en nieuws.
Geen spam, alleen boeiende verhalen om van te leren.
Latte Art
Mijn persoonlijke verhaal over latte art begint in 1990 na het lezen van een aantal artikelen in een Amerikaans koffiemagazine geschreven door David Schomer. Een van de oprichters van Espresso Vivace, een espressobar in Seattle. David is een van [...]
Chocoladedranken 2.0: chocoladebereiding door stomen
Bevindt koffie zich al in de third wave, op het gebied van chocoladedranken lijkt de wereld stil te staan. Al jaren schenken we de welbekende Chocomel (1,7% cacao) en een enkeling serveert een wat rijkere drank met choco-lepeltjes of [...]
KitKat Hojicha met een Tanzania Kilimanjaro zwarte thee
Food KitKat Hojicha heeft het typisch geroosterde groene thee aroma dat je verwacht, samen met een zoet caramel aroma. De structuur is crunshy. Tea De thee is afkomstig van de biologische theetuin Tropical Treasures Tea. Bente Luther-Medoch heeft een [...]
Experimenteren in de Nederlandse theeplantage
Hoi allemaal! Laatst ontving ik de vraag van ITC of ik het leuk vond om nog eens een stukje te schrijven over hoe het nu gaat met de theeplantage. Super graag natuurlijk! In september 2017 mocht ik op deze [...]
Tea & Food Pairing
Thee de nieuwe wijn? Dat is natuurlijk onzin. Toch hebben deze twee producten een overeenkomst: ze passen goed bij verschillende maaltijden. Principieel tegen alcohol, zwanger, de BOB of drink je uit religieuze overwegingen geen alcohol? Je glas wijn achterwege [...]
Koffiefilters
Eerder verschenen in koffieTcacao magazine Loop een koffiewinkel of supermarkt binnen en je ziet ze in allerlei formaten, vormen en van verschillende materialen: koffiefilters. De prijzen kunnen enorm uiteenlopen. Welke verschillen geven de verschillende filters nu in smaak? Filterkoffie [...]
Thuis beter thee zetten
Eerder verschenen in koffieTcacao magazine Thuis beter thee zetten of beter gezegd thee die nog beter smaakt zetten, hoe pak je dat aan? Aan de hand van een paar simpele stappen kun je genieten van een veel beter kopje [...]
Mijn week bij de Renegade Tea Farmers in Georgië – een fotoverslag
Laatst bezocht ik de Renegade Tea Farmers van Renegade Tea Estate in Georgië. Ik volgde hun dagelijkse werkzaamheden, werkte met ze zij aan zij en noteerde hun verhalen. Ik was getuige van de experimentele fase waarin ze zich bevinden: alles [...]
Afkoelen van koffie
Soms sta je voor een enorm dilemma. Je hebt je to-go cup gevuld met je favoriete koffie en je wilt hem zo lang mogelijk warm houden. Doe je de melk er nu eerst in of wacht je tot vlak [...]
‘Gewone’ thee is zo gek nog niet
Achterin een pick-up truck rijden we over de plantages. In de ochtend is het licht zacht, de kleuren mild. Overdag, als de zon hoog staat, licht alles op. Het rood van de aarde kleurt dieprood en de theeblaadjes, zover als [...]
Cowboys en cowgirls gezocht!
Over het redden van de verbannen theeplantages in Georgië, thee-etende koeien en jouw naam op het hek! Thee in Georgië? Huh? Er gebeuren boeiende dingen in Georgië, een klein land aan de grens van Europa en Azië. Veel mensen weten [...]
De vloek die ‘Koffieautomaat’ heet
Heb jij ook zo’n enorme hekel aan die koffieautomaat? Eén druk op de knop en ongeveer 25 seconden later heb je een espresso. Geen enkele koffiebeleving, geen vriendelijk woord van de barista, niets… Nee, als barista heb ik tenminste totale [...]