Les 5: Indiase Chai thee maken
Koud buiten? Dan is het heerlijk om even op te warmen met een kruidige kop thee. En wat past hier nu beter bij dan en zelfgemaakte Chai thee; een Indiase zwarte thee met melk, suiker, kruiden en specerijen. Inmiddels ook veel terug te zien op de theekaart in verschillende soorten en maten. Maar waar komt deze thee precies vandaan? Vandaag neem ik jullie mee naar een stukje India.
Het ontstaan van Chai thee
Chai thee wordt in India verkocht door Chai Wallas, theeverkopers. De naam Chai thee die wij gebruiken is eigenlijk dubbelop, omdat Chai in India thee betekent. Chai thee is ook niet zomaar ontstaan. Toen er een daling kwam in de verkoop van thee in India wilde de overheid het drinken van thee onder de bevolking stimuleren. Omdat mensen de thee niet zoet genoeg vonden werden er kruiden en specerijen aan toegevoegd. Toch zien we dat elk gebied en elk seizoen zijn eigen receptuur heeft voor het maken van Chai thee, wat het ook wel weer leuk maakt om veel verschillende soorten te proberen. Bekende ingrediënten van Chai thee zijn voornamelijk: kaneel, gember, kardemom, kruidnagel en zwarte peper.
De verschillen in Indiase theesoorten
Darjeeling, Assam en Nilgiri zijn de drie meest bekende theeplekken in India. De grootst producerende provincie is Assam. Door het grote platte landschap is massaproductie mogelijk. Van nature groeit hier de theeplant Camellia Sinensis Assamica. De plant werd ontdekt in 1823 door Robert Bruce tijdens zijn handelsmissie. Van Assamthee wordt de second flush het meeste gewaardeerd door het mooie karakter dat de thee heeft. Een specifiek kenmerk van deze thee is het moutige aroma.
Weer heel anders is de smaak van Darjeeling thee, die voornamelijk wordt gemaakt van de Camellia Sinensis Sinensis. De champagne onder de theesoorten wordt deze thee ook wel genoemd, door de heldere kleur en het kenmerkende muscatel aroma. Een thee die daar wel iets van wegheeft is de thee uit Nilgiri. Deze thee wordt ook wel Zuid-Darjeeling genoemd. De theetuinen in Nilgiri liggen hoog, waardoor het complexe aroma van deze thee goed ontwikkelt. De thee heeft een helder aromatisch, frisse smaak met een vleugje eucalyptus.
Bovenstaande foto: de ingrediënten voor chai thee en het cuppen van Assamthee met melk.
Logo’s en kleuren van het theegebied
Elk theegebied in India heeft zijn eigen logo en kleuren. Dit zie je bijvoorbeeld terug in klederdracht zoals sjaals, maar ook de hoeden zijn kenmerkend voor het betreffende theegebied. Dit is ontstaan zodat aangetoond kan worden dat een bepaalde theesoort in dat gebied verwerkt is.
De goedkopere theesoorten werden onder dezelfde naam verkocht als de duurdere, om zo meer op te brengen. Onderstaande groene sjaal is afkomstig uit Darjeeling. Gasten op de theeplantage krijgen deze sjaal cadeau.
Recept Chai thee
Ter afsluiting van deze blog wil ik graag een recept voor Chai thee met jullie delen. Dit recept heb ik gekregen van de International Tea & Coffee Academy en ik heb er onwijs lekkere Chai mee gezet! Het volgende heb je nodig:
Ingrediënten voor twee grote koppen:
- 250 ml water
- 1 cm gemberwortel (ongeveer 4 gram)
- 1 kruidnagel
- halve theelepel kardemonpoeder of twee kardemon peulen
- 1 peperkorrel (optioneel)
- 1 theelepel Assam CTC zwarte thee
- 250 ml melk
- halve theelepel kaneel of suiker (optioneel)
- 1 theelepel anijszaad
- 1 theelepel venkelzaad
Bereidingswijze:
Kook het water. Schil het stukje gemberwortel, snijd deze in kleine stukjes en doe deze in het water. Voeg alle overige kruiden en specerijen toe en laat het 1 minuut koken. Voeg vervolgens de thee aan het mengsel toe en laat het vijf minuten trekken. Meng daarna de melk door het mengsel en laat het nog 1 minuut koken. Schenk de Chai thee door een vergiet in het kopje. Enjoy!
Mijn naam is Charlotte, 23 jaar en woonachtig in Zeeland. Sinds een jaar ben ik mij meer gaan verdiepen in de prachtige wereld van thee. Wil je meer weten over wat ik zoal meemaak en wat ik leer bij het Theesommelier Traject? Blijf dan op de hoogte en lees mijn blogs op de website van ITC Academy.