Ecuador, Het land van Cacao
We verkeren in een cacao crisis. Dat is niet nieuw, de kranten hebben er vol mee gestaan. In tegenstelling tot wat velen denken is er niet een tekort aan cacao, maar juist een overschot. Dit drukt de prijzen en de inkomens van boeren, met alle gevolgen van dien.
De afgelopen zes weken was ik in Ecuador om te praten met cacaoboeren. Hoe zien zij de toekomst? Wat voor rol speelt cacao in hun leven? Tegen wat voor dilemma’s lopen ze aan? Reizend van het noorden naar het zuiden, leerde ik over de vele variëteiten en smaken van Ecuadoriaanse cacao.
Deze ervaringen deel ik graag met je tijdens een masterclass bij ITC op 17 januari 2018. Je kunt je nu inschrijven.
De oorsprong van cacao
Er wordt vanuit gegaan dat Ecuador de oorsprong is van alle cacao. Met zijn tropische temperaturen, natte klimaat, heuvelachtige gebieden en vruchtbare grond is het een perfecte plek om cacao te verbouwen. De bevolking gebruikte cacao al 5.000 jaar geleden voor de verering van goden, als drank en betaalmiddel. Migratie van volkeren zorgde ervoor dat de vrucht verspreidde over andere landen in Zuid en Centraal Amerika. Inmiddels is de cacao productie van Zuid Amerika verplaatst naar West Afrika, waar 75 procent van alle cacao vandaan komt. Landen als Ecuador zijn zich meer gaan toespitsen op kwaliteit, al komt dat nu steeds verder in gevaar.
Meer geld of smaak?
Er is dus een overschot aan cacao. Dit is ontstaan in Ivoorkust en Ghana, twee landen met de hoogste cacaoproductie ter wereld. In de afgelopen 10 jaar legden grote bedrijven, Ngo’s en overheden veel druk op boeren om hun productie te verhogen, want dat zou meer geld opleveren was de gedachte. In combinatie met gunstige weersomstandigheden heeft dit juist geleid tot een enorm overschot aan cacao. De internationale prijs voor cacao is hierdoor gedaald. Momenteel ligt deze op ongeveer €1.70 euro per kilo, ruim een euro minder dan een jaar geleden. Door de lage prijzen worden boeren niet gemotiveerd om de betere cacao te scheiden van de minder goede cacao. Vaak wordt de cacao gemengd om een iets beter inkomen te krijgen.
Leer proeven tijdens de Masterclass
Net als bij wijn is de terroir en herkomst van cacao heel belangrijk. In het vruchtbare Esmeraldas, in het noorden van Ecuador bijna bij de Colombiaanse grens, kom je frisse smaken van groene bananen, laurier, rozijnen en houttonen tegen. Maar als je naar het zuiden reist, door de regio’s Manabi en Guayas, proef je zachte smaken van honing, jasmijn en hints van laurier, karamel en kaneel.
Tijdens de Masterclass proeven we in op de rijke smaken van Ecuadoriaanse cacao. We kijken naar verschillende regio’s en zoomen in op een aantal lokale chocolademakers. Intussen leer je van alles over de historie, handel en problematiek in de sector, en zullen we uitgebreid ingaan op het herkennen van goede chocolade.
Marika van Santvoort is de oprichter van Moving Cocoa Consultancy, is sinds 2013 onderdeel van de organisatie van Chocoa, werkt aan verschillende projecten om duurzaamheid in de cacao sector te vergroten en host als chocolade-expert proeverijen en presentaties.
Ook schrijft zij voor koffieTcacao Magazine. In de 25e editie over CCN-51, en het belang van fermentatie voor chocolade.
Voor jou interessante trainingen
Cacao 1
In de training Cacao 1 leer je welke stappen nodig zijn om chocolade te maken. We gaan aan de slag met de cacaovrucht, branden de cacaobonen en maken er uiteindelijk chocolade van! Natuurlijk gaan we heel veel chocolade proeven!
Leer op verschillende manieren de lekkerste chocoladedranken te maken; van freaky tot snel en efficiënt. Met of zonder melk of melkvervangers, chocolade espresso’s maar ook alcohol based chocoladedranken.