Training SCA Barista Skills Intermediate

Algemeen
Ben je al werkzaam in de koffie en wil je je skills verder verfijnen? Of ben je een enthousiasteling met een gedegen basiskennis van koffie die meer kennis wil opdoen? De opleiding SCA Barista Skills Intermediate van ITC Academy brengt je weer een niveau hoger! Nog een mooie plus, deze training is SVH erkend.

Je gaat in deze Intermediate training lekker aan de slag met de machines. We verfrissen je technieken, leren je alle fancy Barista-moves en laten je de nieuwste snufjes zien op je vakgebied. Maar we nemen ook de tijd om de theorie met je door te nemen. Zo duiken we in de invloed van oorsprong, bewerkingsmethode en variëteit van de koffieboon. Je proeft welk effect doseren en doorlooptijd op smaak heeft. We ondervinden waarom melk schuimt en waarom soms juist weer niet. Je gaat aan de slag met verschillende koffies van het Barista menu en je neemt de eerste stap naar inzicht in de financiën.

Nadat je je examen hebt behaald kun je je SCA certificaat opvragen.

Duur
Eén lesdag van 7 uur. De training start om 10.00 uur, we sluiten om 17.00 uur af.

Door gewijzigde voorwaarden van de SCA wordt de SCA Barista Skills Intermediate training een tweedaagse training. We zijn momenteel bezig met het aanpassen van onze training en willen vanaf juni 2020 de aangepaste training te geven. Binnenkort maken we de nieuwe data voor de training bekend. Ben je geïnteresseerd in het volgen van de training en wil je dat we je op de hoogte houden? Neem dan contact met ons op.

Vooropleiding
SCA Barista Skills Foundation wordt aangeraden (maar is niet verplicht) als je nog geen trainingen gedaan hebt. Er wordt wel van uit gegaan dat cursisten de kennis en vaardigheden bezitten uit de modules van SCA Barista Skills Foundation voordat aan SCA Barista Skills Intermediate wordt begonnen.
Kosten
 • Training: € 377,00 excl. btw (€ 456,17 incl. btw) (inclusief reader en lunch)
 • Certificaat SCA-leden: € 100,00 excl. btw (€ 121,00 incl. btw) (graag aangeven bij inschrijving)
 • Certificaat niet-leden: € 180,00 excl. btw (€ 217,80 incl. btw)

Als lid van de SCA ontvang je korting op het certificaat. Lid worden van de SCA kan hier: https://sca.coffee/membership/.

Leermiddelen
Beschikking over een espressomachine hebben is noodzakelijk om het praktijkgedeelte te kunnen oefenen. Dit kan een eigen machine zijn, maar ook een machine op de werkplek of in een horecagelegenheid in de buurt. Daarnaast biedt ITC Academy oefenavonden aan voor cursisten die niet de beschikking hebben over een espressomachine.
Doelgroep
Barista’s, koffiebranders, koffie-inkopers, koffieverkopers, barmedewerkers, particulieren die meer kennis en vaardigheden op willen doen.

Deze training is ontwikkeld om meer gevorderde vaardigheden en kennis van een Barista te testen die verwacht kan worden van een bekwame Barista.

Toetsing
Het SCA Barista Skills Intermediate examen wordt afgenomen op een nader te bepalen datum, afhankelijk van de tijd die jij nodig hebt om te oefenen. Het examen duurt ongeveer 1,5 uur en bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Ben je klaar voor het examen? Neem dan contact met ons op om je examen in te plannen. Wij hebben elke maand vaste examenavonden ingepland in zowel Zeewolde als Den Haag.
Specialty Coffee Association (SCA)
De SCA heeft een koffiediploma samengesteld waarvan ITC Academy alle modules aanbiedt. Een Internationaal erkend certificaat voor je kennis en vaardigheden als Barista is natuurlijk een kroon op je werk. Voor meer informatie over het diplomeringssysteem kun je terecht op de SCA website.
Programma
Tijdens de cursusdag worden theorie, praktijk en proeven afgewisseld.

Theorie

Je leert…

 • wat de smaak van koffiebonen bepaalt;
 • de invloed van oorsprong, bewerkingsmethode en variëteit van de koffiebonen;
 • hoe je je werkplek inricht om snel en efficiënt te werken;
 • de voor- en nadelen van ‘on-demand’ malen;
 • hoe je micro aanpassingen aan de maalfijnheid doet;
 • het effect van lager en hoger doseren op smaak;
 • wat de invloed is van doorlooptijd op smaak;
 • hoe je een balans tussen zuur en bitter bereikt;
 • wat maakt dat melk schuimt en soms ook niet;
 • hoe je alternatieve melksoorten opschuimt;
 • hoe je kruisbesmetting voorkomt;
 • wat de gezondheidsrisico’s bij het maken van koffie zijn;
 • wat gastbehandeling inhoudt;
 • het belang van goede lichamelijke hygiëne;
 • wat niet goed schoonmaken doet met het functioneren van de espressomachine;
 • bewust te worden van de kosten die komen kijken bij het maken van koffie.

Praktijk

Je leert…

 • hoe je een espresso, macchiato, americano, cappuccino, latte en flat white maakt;
 • hoe je op efficiënte wijze een bestelling van meerdere drankjes verwerkt;
 • proeven wat de effecten van het aanpassen van de brew-ratio en de watertemperatuur zijn op smaak;
 • de espressomachine en de molen schoonmaken;
 • je Barista skills perfectioneren.
Vervolgopleiding
Smaakt deze opleiding naar meer? Kijk dan eens naar de volgende vervolgopleidingen:

Pakket
SCA Barista Skills Pakket
Het SCA Barista Skills pakket bevat de drie trainingen: SCA Barista Skills Foundation, SCA Barista Skills Intermediate en SCA Barista Skill Professional.
Beoordeling van deze training door onze cursisten
(5)
Anoniem2 januari 2020
Yvette2 januari 2020
Een hele gezellige en leerzame dag gehad met Paul als trainer. Enorm bedankt!
Margreet2 januari 2020
De locatie is makkelijk te vinden, gratis voor de deur parkeren en het pand is fantastisch. Paul is een super enthousiaste en leuke instructeur, die met passie en nuchterheid alle stof kan uitleggen en overbrengen! Ik heb het ervaren als een super leuke en ontspannen dag waarbij ik veel kennis heb opgedaan! Absolute aanrader voor elke Barista of koffie liefhebber!!
Alida Kunnen - Moving Coffee7 december 2019
Ik was heel erg verrast dat we maar met zijn tweeën waren. Wel geweldig natuurlijk dat het wel door kon gaan. De sfeer was heel goed, laagdrempelig en duidelijk. Het handwerk was zeker leerzaam, er had mi wat meer info kunnen gedeeld worden over t examen maar dit kwam ws door het wisselen van personen. De een ging en de ander stapte in.
Michiel Wentink - Hesselink Koffie29 oktober 2019

Gepland op