Laden Evenementen

Summerschool Barista *VOL*

Algemeen
Wil je deze zomer naast lekker in de zon liggen nog iets leuks en leerzaams doen? Dat kan! Deze zomer bieden we een aantal meerdaagse cursussen aan waarin je in een paar dagen de diepte in gaat. Onze Summerschool Barista bevat de trainingen:

Voor deze drie trainingen kan je ook nog de SCA certificaten behalen!

Duur
Drie lesdagen van 7 uur. De trainingen starten om 10.00 uur, we sluiten om 17.00 uur af.
Data
VOL - Amersfoort: startdatum 12 augustus 2024
Lesdata ma 12 augustus 2024, di 13 augustus 2024 en wo 14 augustus 2024
Vooropleiding
Deze training is ontwikkeld om de benodigde vaardigheden van een barista te introduceren aan mensen die nog geen barista trainingen gevolgd hebben. Omdat we in kleine groepen werken krijg je tijdens de training veel tijd achter de espressomachine.
Kosten
Training: € 707,00 excl. btw (€ 855,47 incl. btw) (inclusief reader en lunch)

SCA examens (optioneel):
SCA Introduction to Coffee: € 80,00 excl. btw (€ 96,80 incl. btw)

SCA Barista Skills Foundation: € 130,00 excl. btw (€ 157,30 incl. btw)

SCA Barista Skills Intermediate: € 130,00 excl. btw (€ 157,30 incl. btw)

Leermiddelen
Omdat we kleine groepen hebben is er voldoende tijd om te oefenen voor je examen! Aan het einde van iedere lesdag is er een vragenuurtje. Je kunt de vragen die je hebt over de theorie of praktijk dan op onze trainer afvuren.
Doelgroep
Koffiebranders, koffie-inkopers, koffieverkopers, medewerkers bediening, particulieren die meer kennis en vaardigheden op willen doen.

Deze training is ontwikkeld om de basisvaardigheden van een barista te introduceren aan mensen die nog geen barista trainingen gevolgd hebben.

Toetsing
Het praktijkexamen nemen we af aan het einde van de derde lesdag. Wil je het SCA examen ook doen? Ma het behalen van je praktijkexamen kan je thuis de online theorietoets doen. Lees onze SCA pagina voor meer informatie.
Specialty Coffee Association (SCA)
De SCA heeft een koffiediploma samengesteld waarvan ITC Academy alle modules aanbiedt. Een Internationaal erkend certificaat voor je kennis en vaardigheden als Barista is natuurlijk een kroon op je werk. Voor meer informatie over het diplomeringssysteem kun je terecht op de SCA website.
Praktisch
In de praktijk zien we de cursisten de avonden tijdens hun summerschool gebruiken om de theorie te leren. Dit kan natuurlijk thuis maar wanneer je wat verder weg woont kan een hotel of bed & breakfast heel praktisch zijn.
Programma
Introduction to Coffee Waar komt koffie vandaan? Wat is Specialty Coffee? Weet jij het verschil tussen een Arabica en een Robusta? Welke verschillende zetmethodes kennen we? En hoe passen we ze toe?

De training Introduction to Coffee vormt een theoretische basis waarbij verschillende zetmethodes worden belicht waaronder espresso, filterkoffie, aeropress en cafetière. Natuurlijk gaan we ook in de praktijk cuppen. Plus een espresso, een filterkoffie en een aeropresso koffie zetten!

Inhoud

 • Geschiedenis van koffie: Waar is koffie ontdekt en hoe is koffie in Europa terechtgekomen?
 • Specialty Coffee: Wat is Specialty Coffee?
 • De koffieboon: Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta? Hoe wordt de koffiebes bewerkt?
 • Roosteren: Wat zijn de basisbeginselen van het roosteren van koffie? Wat is het effect van het roosteren op smaak?
 • Cupping: Wat is cupping? Hoe gaan we te werk als we cuppen? Hoe omschrijven we smaak?
 • Zetmethodes: Welke verschillende zetmethodes kennen we? Hoe passen we ze toe? Oftewel lekker veel praktijk!
Barista Skills Foundation Weet jij het verschil tussen een Arabica en een Robusta? En waarom het gebruik van verse bonen belangrijk is? Hoe zet je een espresso? En hoe schuim je melk op? Hoe bewaar je koffie?

In de training Barista Skills Foundation leren we de verschillen in koffiebonen en het belang van de versheid van bonen. We leren uit welke stappen het zetten van een espresso bestaat en we leren het verschil herkennen tussen zuur, bitter, sterk en slap. We kijken ook naar hygiëne op de werkplek. Het is een dag met achtergrondkennis, maar vooral ook veel oefenen en spelen met koffie!

Inhoud

 • Koffiebonen: Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta? Waarom zijn verse bonen belangrijk? Hoe bewaren we koffie?
 • Malen, doseren en tamping: We leren spelen met en herkennen van zuur, bitter, sterk en slap. Waarom moet je deze verschillen kunnen onderscheiden?
 • Brewing en Extraction: Hoe zet je een espresso? Uit welke stappen bestaat het zetten van een espresso? Hoe herken je overextractie en onderextractie? En hoe los je dit op?
 • Melk opschuimtechnieken: Waarom is verse melk belangrijk? Hoe schuim je melk op? Hoe maak je een cappuccino en een caffé latte?
 • Hygiëne, gezondheid en veiligheid: Wat vindt de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) belangrijk? Hoe werk je hygiënisch op de werkplek en hoe houd je de werkplek schoon?
 • Schoonmaak en machineonderhoud: Hoe houd je de espressomachine schoon? Wat gebeurt er als je de machine niet regelmatig schoonmaakt?
Barista Skills Intermediate Wat bepaalt smaak? Hoe zit het met de maalfijnheid en hoe kan ik snel en efficiënt werken?

In de training Barista Skills Intermediate leren we over de invloed van oorsprong, bewerkingsmethode en variëteit van de koffieboon. We kijken naar het effect op smaak van lager en hoger doseren en de invloed van doorlooptijd op smaak. We vinden uit waarom melk schuimt, maar waarom soms juist weer niet. We maken verschillende koffie’s van het barista menu en nemen de eerste stap naar inzicht in de financiën.

Inhoud

 • Koffiebonen: Wat bepaalt smaak? Welke invloed hebben oorsprong, bewerkingsmethode en variëteit van de koffiebonen?
 • Werkplek Management: Hoe richt je je werkplek zo in dat je snel en efficiënt kan werken?
 • Malen, doseren en tamping: Wat zijn de voor- en nadelen van ‘on-demand’ malen? Hoe doe je micro aanpassingen aan de maalfijnheid? Wat is het effect van lager en hoger doseren op smaak?
 • Brewing en Extraction: Wat is de invloed van doorlooptijd op smaak? Hoe bereik je een balans tussen zuur en bitter?
 • Melk opschuimtechnieken: Wat maakt dat melk schuimt? Hoe schuim je andere melksoorten dan koemelk op? Waarom schuimt melk soms niet?
 • Barista menu: Hoe maak je een espresso, een macchiato, americano, cappuccino, latte en flat white? Hoe maak je, bij een bestelling van meerdere drankjes, deze drankjes op efficiënte wijze? Wat maak je het eerst? Wat het laatst?
 • Hygiëne, gezondheid en veiligheid: Hoe voorkom je kruisbesmetting? Wat zijn de gezondheidsrisico’s bij het maken van koffie?
 • Gastbehandeling: Wat is het belang van goede lichamelijke hygiëne? Wat houdt gastbehandeling in?
 • Schoonmaak en machineonderhoud: Hoe maak ik de espressomachine en de molen schoon? Wat zijn de effecten op het functioneren van de espressomachine als je dit niet (goed) doet?
 • Inzicht in financiën: Bewustwording van de kosten die komen kijken bij het maken van koffie.
Meer trainingen
Meer informatie over onze Barista Skills trainingen of bekijk al onze SCA trainingen.
Beoordeling van deze training door onze cursisten
(11)
Rishabh Dev Sharma - ASML Veldhoven28 augustus 2023
Heel informatief, praktisch en de leraar heeft uitstekend kennis van koffie!
Ik ben onder indruk.
Brian Bosch - -24 augustus 2023
Door het enthousiasme van Marco heb ik veel geleerd en wil ik nog meer leren over koffie. Brian
Angela Dierckx - van Dooren24 augustus 2023
Superleuke training! Werd met veel kennis en vooral enthousiasme gegeven door Paul. Als ik nog een vervolg cursus ga doen ga ik zeker hier terug.
Judith24 augustus 2023
Leuke & zeer leerzame cursus. Paul legt prettig uit en neemt zijn tijd voor het beantwoorden van vragen.
De afwisseling tussen leerstof en praktijk-gedeelte vond ik erg fijn. Ik kom zeker terug voor een vervolg cursus :)
Jalal Ait Haddoi - The Coffee Spot20 augustus 2022
1 woord top
Els Zanen19 augustus 2022
Een zeer leerzame training waarin je veel leert over koffie. Theorie en praktijk over het branden, malen, maken en niet te vergeten het proeven van koffie onder leiding van een zeer enthousiaste trainer. Top!
Rens Vernij30 juli 2021
Leuke afwisseling van theorie en praktijk en met zeer veel passie voor het vak en kennis les gegeven door Paul.
Adrie26 juli 2021
Afgelopen week heb ik de training Summerschool SCA Introduction to Coffee, SCA Barista Skills Foundation & Intermediate gevolgd in Amersfoort. In één woord: Geweldig!
De training was met een kleine groep deelnemers waardoor er ruim voldoende persoonlijke aandacht was. Leuk om te horen dat elk met een eigen verhaal en bedoeling de training kwam volgen. Hier heeft Paul goed op ingespeeld. Er was genoeg tijd voor vragen en als het gelijk in praktijk gebracht kon worden, werd dat ook gedaan.
Ik vond de afwisseling tussen theorie en praktijk goed op elkaar afgestemd. Gelukkig nog wat readers voor naslagwerk meegekregen, verder is het vooral uren maken.
Paul zijn manier van trainen heb ik als erg prettig ervaren. Hij bezit veel kennis, praktijkervaring en een gezonde dosis humor die hij graag wilt delen. Dat samen met veel doen, een heerlijke lunch en lekkere koffie (het laatste heb je zelf veel invloed op), maakte het voor mij een geweldige training. Bedankt Paul.
Anoniem25 juli 2020
Anoniem24 juli 2020

Bekijk alle beoordelingen.