Laden Evenementen

Coffee Expert Program

Algemeen
Heb je het Master Barista Program afgerond? Of ben je klaar met het Roast Master Program? Dan is het Coffee Expert Program de logische volgende stap!

Naast een aantal boeiende inhoudelijke dagen ga je met het Coffee Expert Program naar het Intermediate niveau van de Sensory Skills, Green Coffee en Brewing.

Coffee Expert Program lesdagen

In het Coffee Expert Program verbreden en verdiepen we je kennis van koffie, verbeteren we je technieken en geven we inzicht in alle onderdelen van de koffiewereld. Een veelzijdig jaar met gelijke aandacht voor achtergrondkennis en praktijkervaring.
Als Coffee Expert weet je alles over koffie; van bewerkingsmethodes, terroir op smaak tot sustainability. Wat beïnvloedt smaak, hoe beïnvloed je smaak, hoe beoordeel je objectief de koffie.
Er is veel aandacht voor Sensory, door het hele jaar heen. Als Coffee Expert oefen je met ‘Le Nez du Café’. Zo leer je met de groep je geur en smaak in overeenstemming te brengen met de standaard.
Maar we gaan ook op de volgende onderwerpen in:

  • Processen, prijzen, transport en opslag van groene koffie. Alle belangrijke informatie die je nodig hebt bij het inkopen van groene koffie komt aan bod.
  • Koffiekenmerken van Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië.
  • Meer over kenmerken van melk, water en cafeïne.
  • Gevorderde cupping technieken; je leert de sensorische kwaliteiten in koffie te onderscheiden.
  • Leren trainen en presenteren.

Goed om te weten:

  • Beschikking over alle trainingsmaterialen en -tools op locatie.
  • Je krijgt een handige reader.
  • Een lunch is inbegrepen.
  • Véél praktijk, want oefenen is de beste manier van leren.
  • Mogelijkheid om mee te gaan op koffiereis naar een land van oorsprong.
  • We werken in kleine groepen.
  • Wij zijn een SCA Premier Training Campus: dit houdt in dat wij een speciale certificering hebben op het gebied van trainingsruimte met alle benodigde apparatuur. We zijn er trots op dat wij een van de weinige Premier Training Campusses zijn in Nederland!

Heb je nog vragen? Bel of mail ons gerust!

Duur
12 lesdagen van 7 uur, een dag per maand. De training start om 10.00 uur, we sluiten om 17.00 uur af.

Naast de lesuren zijn deelnemers gemiddeld 80 uur kwijt aan studiebelasting op jaarbasis (bestuderen stof en praktijkopdrachten).

Data
Gestart - Amersfoort: startdatum 31 mei 2023
Gestart - Amersfoort: startdatum 26 maart 2024
Lesdata di 26 maart 2024, di 23 april 2024, di 28 mei 2024, di 2 juli 2024, di 3 september 2024, di 1 oktober 2024, di 5 november 2024, di 3 december 2024, di 7 januari 2025, di 4 februari 2025, di 11 maart 2025, di 8 april 2025 en di 13 mei 2025 (reserve)
Vooropleiding
Master Barista Program of Roast Master Program
Kosten
Training € 2.997,00 excl. btw (€ 3.626,37 incl. btw) (inclusief materialen, readers en lunch).

We verwachten dat je iedere lesdag aanwezig bent. Als je door onvoorziene omstandigheden toch een les mist, bekijken we samen of deze ingehaald kan worden.

Het is mogelijk om de opleiding in 10 termijnen van € 305,00 (excl. BTW) te betalen . Je ontvangt vanaf de start van de opleiding per maand een factuur. Ook bij vakantie, gemiste lessen of het onderbreken van de studie gaat de facturatie door.

SCA certificaten (optioneel)

Wil je de SCA certificaten behalen? Dan bepaal je zelf welke examens je wel en niet doet.

Certificaat Kosten
SCA Green Coffee Intermediate € 130,00 excl. btw (€ 157,30 incl. btw)
SCA Sensory Intermediate € 130,00 excl. btw (€ 157,30 incl. btw)
SCA Brewing Intermediate € 130,00 excl. btw (€ 157,30 incl. btw)
SCA Sustainability Foundation € 130,00 excl. btw (€ 157,30 incl. btw)

Meer informatie over het aanvragen van SCA examens vind je op onze SCA informatie pagina.

Doelgroep
Barista’s, horeca-ondernemers of medewerkers, koffie-inkopers, koffieverkopers, koffiebranders, koffieliefhebbers/particulieren die meer kennis en vaardigheden op willen doen.
Toetsing
Toetsing vindt online plaats na iedere lesdag. Daarnaast krijg je iedere lesdag een praktijkopdracht mee naar huis. Het leerjaar wordt afgesloten met een eindpresentatie.
Specialty Coffee Association (SCA)
De SCA heeft een koffiediploma samengesteld waarvan ITC Academy alle modules aanbiedt. Een Internationaal erkend certificaat voor je kennis en vaardigheden als Barista is natuurlijk een kroon op je werk. Voor meer informatie over het diplomeringssysteem kun je terecht op de SCA website.
Programma
Dag Beschrijving
1&2 Green Coffee Intermediate

Na een start te hebben gemaakt met Green Coffee in het eerste leerjaar, gaan we nu dieper in op de weg die de koffieboon aflegt voordat hij in onze koffiemolen terecht komt. Gewassen of ongewassen? Is er smaakverschil of is het allemaal gebakken lucht?
Alle belangrijke informatie die je nodig hebt bij het inkopen van groene koffie komt aan bod. Hoe werkt de markt in koffie eigenlijk? En hoe bepaal je de prijs? We gaan uitgebreid op deze onderwerpen in, dus we hebben maar liefst twee dagen nodig voor deze training!

Je leert…

  • wat de invloed is van de verschillende technieken op smaak;
  • wat er komt kijken bij de inkoop van groene koffie;
  • hoe beoordeel je groene koffie en hoe je defecten herkent;
  • wat je koopt voor welke prijs;
  • hoe de Cash versus Futures markt werkt;
  • wat er gebeurt met de prijs van koffie van boom tot espressobar;
  • wat SPOT Price is;
  • meer over beleggen in koffie en geschillen in de koffiehandel;
  • over transport en opslag van groene koffie;
  • welke decaffinatie processen er zijn.
3 Around the World part I
In het eerste leerjaar hebben we in vogelvlucht koffie uit verschillende werelddelen bekeken. Vandaag gaan we dieper in op de kenmerken van koffie uit Zuid-Amerika en Midden-Amerika. Welke kenmerken vind je terug in welk gebied?
Vandaag gaat vooral om branden en proeven zodat we gaandeweg de verschillen leren herkennen: bloemen, vruchten, body, zoetheid, nootjes, cacao…

Je leert…

  • de kenmerken van koffie uit Zuid- en Midden-Amerika herkennen;
  • verschillen in smaken herkennen volgens het flavor wheel.
4&5 Sensory Skills Intermediate

Je gaat aan de slag met de sensorische analyse en gevorderde cuppingtechnieken. Want hoe zit dat nou met smaak, aroma’s en textuur in koffie? Waar heeft de consument behoefte aan en hoe vertaal je dat naar de eigenschappen van koffie? De ‘Nez du Café’ komt hier erg goed van pas.

Je leert…

  • wat sensorische analyse is en waarom het belangrijk is voor koffie;
  • meer over de fysiologie en de psychologische factoren van sensorische analyse;
  • wat Super Tasters zijn;
  • wat Triangle Cupping is;
  • gevorderde cuppingtechnieken;
  • de sensorische kwaliteiten in koffie onderscheiden;
  • afwijkingen in koffie herkennen en benoemen;
  • een koffietest objectief uitvoeren;
  • hoe je een cupping en sensorisch panel organiseert.
6 Around the World – Part 2

We reizen weer verder de aardbol over. Vandaag staat in het teken van Afrika en Azië. Waar komen die wijnachtige, fruitige aroma’s en smaken vandaan? En de volle kruidige smaken?
Ook vandaag veel branden en proeven op zoek naar de kenmerken van deze twee continenten.

Je leert…

  • de kenmerken van koffie uit Afrika en Azië herkennen;
  • waar de wijnachtige, fruitige aroma’s en smaken vandaan komen;
  • over de herkomst van de volle kruidige smaken.
7 Water, Cafeïne en Melk

Water is de bron van een goede kop koffie.
Hoe zit dat nou eigenlijk met cafeïne en koffie?
Koffievariaties met melk zijn erg geliefd en dus niet meer weg te denken van de menukaart.

Je leert…

  • welke mineralen er in water kunnen zitten en welke reactie zij aangaan met koffie (bijv. calcium);
  • hoe het nu zit met cafeïne in koffie;
  • wat polyphenolen en catechines zijn;
  • introductie tot voedingsmiddelenfysiologie;
  • hoe de chemische samenstelling van melk eruit ziet;
  • welke elementen belangrijk zijn om het goed te kunnen opschuimen;
  • welke alternatieven voor koemelk je kunt gebruiken.
8&9 Brewing Intermediate

In het eerste leerjaar hebben we een start gemaakt met het technisch benaderen van koffie. Deze 2 dagen we dieper in op het extractieproces.

Je leert…

  • wat de invloed is van deeltjesgrootte en de samenstelling daarvan op de smaak;
  • wat de zes basiselementen bij het zetten van koffie zijn;
  • hoe je het resultaat daarvan meet en hoe je dit in kaart brengt;
  • hoe je op basis van de gemeten waarden aanpassingen moet doen aan het zetproces.
10 Sustainability Foundation

In deze training gaan we in op de drie factoren die van invloed zijn op een duurzame koffietoekomst:

  • Economie
  • Klimaat
  • Sociale omstandigheden

Je leert…

  • hoe het precies zit met de koffiehandel;
  • inzicht krijgen in de geldstroom;
  • wie wat verdient;
  • hoe het zit met labels zoals fairtrade;
  • welke invloed het klimaat heeft op de verbouw van koffie;
  • welke ingrepen nodig zijn om in de toekomst nog koffie te kunnen verbouwen in de verschillende koffielanden.
11 Train the Trainer – Foundation

Een training of workshop geven is meer dan alleen je passie voor koffie overbrengen. Er zijn technieken die je helpen om je kennis door te geven. Deze dag staat in het teken van leren hoe mensen leren!

Je leert…

  • hoe je een workshop op training opbouwt;
  • wat de beste manieren zijn om kennis over te brengen;
  • hoe je je workshop aantrekkelijk maakt;
  • presentatietechnieken;
  • hoe iemand leert volgens o.a. de ADDIE aanpak en de Taxonomie van Bloom.
12 Eindexamens

Vandaag is het tijd voor je eindpresentatie. We vragen je over een zelf uitgekozen onderwerp een presentatie te geven van 15 minuten.