Terug naar de thee!

En toen was het 17 september … En stond ik op luchthaven Brussel om afscheid te nemen van mijn man en zoontje. Bijna twee weken lang zou ik me aansluiten bij Origin Trips om me in India onder te dompelen in de thee. Voor mij was dit niet zo maar een reis maar een echte stage. Ik zou veel mensen ontmoeten die me kunnen helpen bij de vragen waar ik nog tegen aanloop en bij het verder opzetten van de plantage.

Om eerlijk te zijn heeft India nooit op mijn lijstje gestaan van landen waar ik nog graag eens naar toe zou willen, maar ik ben blij dat de thee me er gebracht heeft. Hoewel we veel gereisd hebben in die twee weken, hebben we nog steeds maar een klein stukje van het immense land gezien. Toch heeft het me een goede indruk gegeven van de prachtige natuur, de rijke cultuur en de aardige en behulpzame mensen.

Terug naar de thee!

De plantages die ik tot dusver had bezocht lagen allemaal in Europa en zien er stuk voor stuk mooi uit in het Europese landschap. Maar door de indrukken tijdens deze reis kreeg ik pas door wat een plantage nu écht inhoudt. We hebben veel plekken bezocht van kleinere tea estates die qua grootte gelijk zijn aan mijn boerderij, maar ook plantages van 500 hectare. Compleet met dorp, school en ziekenhuis. De managers van de theetuinen namen ons mee over hun land om alle facetten (en dat waren er toch een stuk meer dan ik in eerste instantie door had) te laten zien die een estate behelst.

Zoveel onderdelen die allemaal als een prachtige machine in elkaar passen. Niet alleen voor het uiteindelijke product thee, maar ook gericht op de toekomst en het blijven ontwikkelen en ondersteunen van plant en natuur. Van al die “kleine” onderdelen had ik tot dusver geen weet, waardoor mijn beeld van een plantage wat eenzijdig was. Al vaker had ik het gevoel dat ik wat miste. Nu ik deze reis gemaakt heb, weet ik wat dat was.

Hoewel het zien van deze prachtige grote estates er makkelijk voor had kunnen zorgen dat ik ontmoedigd zou raken over mijn eigen plantage thuis, zorgde het er juist voor dat ik me meer en meer gesterkt voelde in waar ik mee bezig ben. Dit is het! Zo wil ik het ook!
Mijn beeldvorming is totaal veranderd, verbreed.

Fijne herinneringen heb ik ook aan de momenten dat ik met de eigenaren over hun bedrijf praatte. En hun visies en toekomstplannen hoorde. Niet alles is rozengeur en maneschijn, net zo goed als in iedere andere business hebben we ook in de thee industrie met moeilijkheden en bedreigingen te maken. Hoewel ik me regelmatig een kneusje voelde wanneer ik met zulke grote mensen uit de theewereld aan tafel zat hebben zij me nooit dat gevoel gegeven. De gemene deler was het enthousiasme en de liefde voor het vak. Het enige verschil is dat zij een (heel) stuk verder op de ladder staan dan ik.

Ik heb veel kennis en een uitgebreid netwerk mee terug genomen naar Nederland, maar ook een nieuwe planning en kijk op de dingen. Waar ik er eerst nog wat meer op gebrand was om na jaren van onderzoek zo snel mogelijk thee op de markt te brengen, ga ik nu op dat punt even een pas op de plaats maken. Ik heb veel geleerd over de planten, het snoeien en de juiste manieren en tijdstippen van plukken. Mijn planten, veel zijn nog jong, moeten sterk en toekomstbestendig worden. Dan pas kun je er kwalitatief goede thee van maken en garant staan voor de continuïteit van die kwaliteit.
Want kwaliteit is voor mij absoluut een speerpunt. Ik wil straks een product voortbrengen waar ik trots op ben en waar ik achter kan staan.

Veel van wat ik tijdens de reis heb geleerd en gezien moet ik nog verwerken en dan gaan bedenken hoe ik dat bij mij toe ga passen. Maar nu het seizoen ten einde is en ik de velden winterklaar ga maken heb ik de tijd om daar in te duiken. Ik kijk er naar uit om met deze nieuwe kennis, inzichten en vaardigheden aan de gang te gaan om straks bij een fantastisch eindproduct uit te komen!

Tot de volgende keer!

Andere onderwerpen