De invloed van drinktemperatuur op de beleving van koffie
De temperatuur waarop koffie gedronken wordt heeft een grote invloed op hoe we smaak, geur en mondgevoel ervaren. Een espresso op 60 °C smaakt anders dan dezelfde espresso op 40 °C. Waarom speelt temperatuur zo’n belangrijke rol in sensorische waarneming, wat is de ideale drinktemperatuur en wat betekent dit voor barista’s en koffiebranders? Wat gebeurt er bij verschillende temperaturen? Er zijn meerdere aspecten die veranderen als de temperatuur van de koffie verandert. Aroma-ontwikkeling Vluchtige stoffen (zoals esters en aldehyden) [...]
Stay in touch
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS kennis, trends, tips en nieuws.
Geen spam, alleen boeiende verhalen om van te leren.
Smaakexpeditie – de wereld van kruideninfusies
Wil je meer weten over kruideninfusies? Dan is ons gratis e-book Smaakexpeditie, de wereld van kruideninfusies, echt iets voor jou!
Even serieus… vitaal theewater?
Dat was de reactie van mijn vriend toen ik thuiskwam met een Turritap – een cilindertje waar water wervelend doorheen stroomt en daardoor ‘vitaler’ zou worden – na een gezamenlijke testdag op de International Tea & Coffee Academy. Water [...]
Welke zetmethode voor filterkoffie past het beste bij jou?
Filterkoffie is terug van nooit weggeweest en veelzijdiger dan ooit. Dankzij de opkomst van specialty coffee kiezen steeds meer mensen voor handmatige zetmethodes waarmee je het karakter van een koffieboon optimaal naar voren haalt. Maar welke methode past bij jou? Wat is het verschil tussen V60, Chemex, Aeropress en cafetière? En hoe weet je welke zetmethode bij jouw smaak, ritme en voorkeuren past?
Thee in Uganda
Volg Anja en Richard op hun reis bij de theeboeren in Uganda
Witte thee uit Oost-Afrika: een nieuw geluid met een eigen karakter
Van Oeganda tot Kenia en Rwanda herontdekken theemakers wat witte thee kan zijn. Ze gebruiken lokale cultivars, nieuwe terroirs en een frisse benadering. Het resultaat? Een thee die onmiskenbaar wit is van stijl, maar duidelijk anders in aroma, textuur en persoonlijkheid.
Veel potentie voor specialty thee in Tanzania
Theelanden...ze hebben een magische uitwerking op theeliefhebbers als ons. Deze landen liggen voornamelijk in het verre oosten, maar dichter bij huis kunnen we ook veel bijzondere, inspirerende en vooral authentieke plekken vinden.
Theelanden
Theelanden...ze hebben een magische uitwerking op theeliefhebbers als ons. Deze landen liggen voornamelijk in het verre oosten, maar dichter bij huis kunnen we ook veel bijzondere, inspirerende en vooral authentieke plekken vinden.
Tien redenen waarom ik geen theezakjesthee drink
Er zijn diverse redenen te bedenken waarom je geen theezakjesthee wilt drinken. En ze klinken allemaal als een open deur, toch? Maar kloppen ze ook werkelijk? Laten we ze eens punt voor punt bekijken.
Hete thee of koffie grootste oorzaak van brandwonden bij jonge kinderen
Iedereen houdt wel van een lekker kopje koffie of thee maar de gevolgen van de hete vloeistof kunnen enorm zijn. De nachtmerrie van iedereen die kleine kinderen om zich heen heeft zijn brandwonden veroorzaakt door een ongelukje met de hete [...]
Hoe zet je thuis de beste budgetvriendelijke filterkoffie?
Eerder verschenen in koffieTcacao magazine. Je hebt je in een koffiewinkel vast wel eens staan vergapen aan al die mooie koffiespullen. Een mooie koffiemolen zoals de Comandante C40? Dan ben je ruim € 230 lichter. Voor een mooie Chemex [...]
Bloomen
Eerder verschenen in koffieTcacao magazine “Ik werk niet graag met verse koffie. Het bubbelt zo en ik krijg geen mooie aroma’s uit de koffie in mijn kopje. Geef mij maar koffie van drie weken oud! Veel meer aroma’s!” “Deze koffie [...]
Welke thee haal je uit welk land en waarom?
Eerder verschenen in koffieTcacao magazine Tot voor een jaar of tien geleden was de theewereld overzichtelijk: voor zwarte thee ging je naar India, Sri Lanka of een Afrikaans land, voor groene thee moest je in China, Japan of Korea [...]












