Algemeen
Het China Tea Master Program is een zesdaagse opleiding waarin je de rijke tradities en technieken van de Chinese theecultuur leert kennen.

Chinese thee kent een ongeëvenaarde diversiteit aan smaken, tradities en bereidingstechnieken. Van de verfijnde groene en gele theesoorten tot de complexiteit van oolong en post gefermenteerde thee. Het programma behandelt al deze aspecten van de Chinese thee. Bovendien leer je niet alleen de traditionele zetmethodes maar ook hoe je moderne technieken en tools kunt toepassen om je thee-ervaring te verbeteren.

Voor wie is deze training bedoeld?
Het China Tea Master Program is perfect voor iedereen die de diepte en complexiteit van Chinese thee wil verkennen, van theeliefhebbers en theeprofessionals tot restauranteigenaren die hun klanten een authentieke thee-ervaring willen bieden.
Duur
6 lesdagen van 7 uur. De training start om 10.00 uur, we sluiten om 17.00 uur af.
Vooropleiding
Omdat voorkennis van thee noodzakelijk is, moet je minimaal Theesommelier Opleiding leerjaar 1 of een opleiding van gelijkwaardig niveau doorlopen hebben.
Kosten
Onbekende training tag. (inclusief readers en lunch)

We verwachten dat je iedere lesdag aanwezig bent. Als je door onvoorziene omstandigheden toch een les mist, bekijken we samen of deze ingehaald kan worden.

Data
Onbekende training tag.
Leermiddelen
Voor deze training zijn geen specifieke leermiddelen nodig.
Programma
Dag Beschrijving
1 Groene en gele thee – de basis van Chinese thee
We beginnen met een uitgebreide verkenning van groene en gele thee, de oudste en meest gedronken theesoorten in China. Tijdens deze dag leer je niet alleen de beroemde theesoorten kennen zoals Jade Spring, Anhui Yellow en Taiping Houkui, maar ook hoe je deze op de traditionele manier zet met Gong Fu Cha. Je maakt kennis met de benodigde tools en leert de 21 stappen van Gong Fu Cha, een traditionele en verfijnde manier van theezetten.
2 Zwarte thee – de krachtige smaken van China
Zwarte thee is rijk en vol van smaak, en tijdens deze dag leer je alles over de beroemdste soorten zoals Sichuan Hong, Ning Hong, en Yi Hong. Je ontdekt de vijf elementen die van invloed zijn op de kwaliteit van zwarte thee en hoe je de perfecte kop thee kunt zetten met Shī Pào, een geavanceerde zetmethode die het beste uit de theebladeren haalt.
3 Witte thee – een unieke thee ervaring
Witte thee staat bekend om zijn delicate en subtiele smaak. Tijdens deze dag leer je meer over de kunst van het bereiden van witte thee, van Shou Mei en Gong Mei tot aged white tea. Je zult ook ontdekken hoe de techniek van glass brewing en Gàn Pào je helpt om de unieke eigenschappen van witte thee te ervaren.
4 Uitspraak en begrip van Chinese thee
De vierde dag is gewijd aan het leren van de correcte uitspraak van de verschillende Chinese theesoorten. Je verdiept je ook in de wereld van tribute tea, een exclusieve en historische categorie thee die als eerbetoon werd gegeven aan keizers. Daarnaast leer je het verschil tussen Gong Fu Cha, Chayi en Chaxi, en hoe elk van deze stijlen de Chinese theecultuur op zijn eigen manier vertegenwoordigt.
5 Post gefermenteerde thee en Yixing theepotten
Vandaag maak je kennis met post gefermenteerde thee, zoals de beroemde Pu-erh en leer je alles over de verfijnde Yixing theepotten. Je ontdekt de verschillende vormen, kleisoorten en productiemethodes van deze unieke theepotten en hoe ze de smaak van thee beïnvloeden. Daarnaast leer je alternatieven kennen voor Yixing klei en gaan we op zoek naar de theepot die die bij jouw stijl en smaak past.
6 Oolong – de kunst van gedeeltelijk geoxideerde thee
We eindigen met de fascinerende wereld van oolong, een van de meest complexe theesoorten ter wereld. Je leert over de verschillende stijlen, van Phoenix Oolongs tot Rock teas en Guangdong Oolongs. Daarnaast krijg je uitleg over het gebruik van de Gaiwan, een essentieel hulpmiddel bij het zetten van Oolong thee. Je leert de verschillende soorten, vormen en decoraties van deze prachtige Chinese theekom bewonderen en gebruiken.
Meer trainingen
Bekijk al onze theetrainingen of leer meer over Tea & Food Pairing.