Een koffiebranderij beginnen

Een koffiebranderij kan klein beginnen. Bijvoorbeeld met een thuisbrander of shop roaster. De volgende stap is vaak een aparte locatie met grotere branders. Zodra je zeer regelmatig bezig bent met koffiebranden ontstaan er vraagstukken zoals:

 • Wat wordt de volgende brander?
 • Hoe voorkom ik overlast?
 • Hoe belangrijk zijn dichtheid-, vocht- en kleurmeters?
 • Hoe zit het regelgeving rond vestiging, milieu, OTA, HACCP, SKAL… ?
 • Men zegt dat er voor ambachtelijke branderijen andere regels gelden, hoe zit dat?
 • Hoeveel tijd en geld is er ongeveer nodig?
 • Wat zijn eventuele obstakels?

Bouw voort op onze kennis en ervaring en ga goed voorbereid de volgende fase in!

We kunnen ook helpen bij

We kennen de markt al jaren en hebben veel initiatieven langs zien komen. We houden trends in de gaten, bezoeken regelmatig allerlei koffiezaken en spreken veel ondernemers. Daardoor kunnen we inschatten of een idee kans van slagen heeft en waar eventuele zwakke plekken zitten.

Assortiment

Van een fluweelzachte cappuccino met een nasmaak van pure chocolade tot een fruitige frisse filterkoffie. Wat is de perfecte koffie voor jouw publiek?

Ontwikkeling van een assortiment start bij de doelgroep: Wie zijn je gasten of klanten. Zijn hun voorkeuren duidelijk, al bekend of kunnen we die uit locatie, leeftijd enz. afleiden. We selecteren, branden en proeven verschillende opties. We laten proeven op locatie of organiseren een smaakpanel.

Groene koffie

Waarom zou je wel of juist niet zelf groene koffie inkopen? Kies je voor ECO, fairtrade of juist voor direct trade? Hoe vervang je die ene koffie die opeens niet meer leverbaar is?

Ook adviseren we bij aanbestedingen en helpen bij geschillen over leveringen.

Receptuur roasting

Door sample roasting en cupping kijken we wat een bepaalde koffie in zich heeft. Door aanpassing van het brandprofiel bepalen welke kant van een koffie we benadrukken. Van frisse zuren naar de meer donkere smaken zoals noten en cacao.

Verpakking

Welke verpakking is het beste voor de koffie? En welke voor het milieu? Kleur, vorm en textuur maken samen de eerste indruk. Waar is in jouw situatie de beste keuze?

Receptuur zetten

Met welke zetmethode, dosering en doorlooptijd halen we het mooiste uit de koffie. Gebruiken we voor cappuccino en espresso hetzelfde of een ander recept?

Je wilt…

 • koffie leren branden;
 • meer inzicht in het brandproces (ook al brand je misschien al jaren koffie);
 • een betere gesprekspartner zijn voor je koffiebrander of leverancier.

Volg dan één van onze Roasting Cursussen. De cursussen worden gegeven in de Roastery in Amersfoort. Je krijgt les in kleine groepen in een professionele branderij.

We bieden de Roasting Foundation, Intermediate en Professional cursussen aan van de wereldwijd erkende Specialty Coffee Association:

 • In de eendaagse foundation cursus laten we je kennismaken met het proces van koffiebranden. Je staat zelf aan de brander en krijgt inzicht in alle elementen van het vak.
 • De intermediate cursus duurt twee dagen. We gaan dieper in op alle processen van het branden. Je gaat verschillende brandingen doen. Je verdiept je nog meer in de smaakaspecten van het branden en op het op smaak herkennen van branddefecten.
 • In de driedaagse professional cursus nemen we de koffieboon onder de loep en bekijken we in detail wat het brandproces met de boon doet. Welke chemische processen vinden er plaats? En hoe stuur je daarmee op smaak? Daarnaast behandelen we de zakelijke kant van het branden. Hoe je een branderij inricht en die aanstuurt. Maar ook hoe je slim en efficiënt koffiebonen inkoopt zodat je altijd voorraad hebt.

Daarnaast bieden we de mogelijkheid om extra te oefenen en zijn er zo nu en dan stageplekken beschikbaar.

Maar als koffiebrander of ondernemer in de koffie wil je wellicht ook:

 • je barista skills verbeteren; (Barista Skills)
 • zorgen dat jouw koffie perfect uit de automaten van de klant komt; (Brewing)
 • beter worden in het proeven en beoordelen van koffie; (Sensory Skills)
 • meer weten over groene koffie: variëteiten, herkomst, bewerkingsmethoden, smaken, opslag, verscheping, inkopen en marktwerking. (Green Coffee)

Dan kan met de overige modulen van de Specialy Coffee Assocation: Barista Skills, Brewing, Sensory Skills en Green Coffee. Alle modules worden aangeboden op drie niveau’s: foundation, intermediate en professional.