Masterclass Aged Sencha – Challenging Japanese tea common sense

Algemeen
Aged Sencha – Challenging Japanese tea common sense
A one day masterclass by Certified Japanese Tea Instructor Oscar Brekell
Inmiddels is hij fan geworden van Nederland, en vooral van de grote groep aan Thee liefhebbers die hij afgelopen jaar heeft ontmoet. Daarom komt Oscar heel graag weer terug naar ITC Academy. Dit keer zal hij de liefhebbers van Japanse thee meenemen in een ongebruikelijke reis naar Sencha van 20 jaar oud! Dat kan toch bijna niet kloppen…

Als 1 van de weinige buitenlanders heeft Oscar de officiële titel van “Japanese Tea Instructor” en werkt hij in Japan mee aan verschillende single estate tea projecten. Geboren in Zweden is Oscar al van jongs af aan geïntrigeerd door Japanse groene thee, zo erg zelfs dat hij na de middelbare school besluit naar Japan te verhuizen en daar verder te gaan studeren. Inmiddels een vaste inwoner van Tokyo, heeft hij als eerste niet-Japanner een diploma behaald voor het maken van handrolled Sencha, meerdere theeboeken in meerdere talen op zijn naam staan, geeft hij Masterclasses in meer dan 15 landen en is hij onder andere ook adviseur bij de Japanese Tea Export Council.Voor deze gevorderde Masterclass zal hij ons meenemen in de verschillende levels van ‘firing’ en de impact daarvan op de houdbaarheid en de smaak van Japanse groene thee. Samen zullen we dit ook terug gaan proeven in de samples die hij heeft weten te bemachtigen tijdens zijn bezoeken op verschillende plekken van Japan.

De hele dag zal in het Engels worden gegeven en er is een maximum van 12 deelnemers.

Algemene informatie van Oscar over de opzet van de dag
In terms of maturation, currently Japanese spring harvest teas can be divided into two groups, namely Shincha (new tea in spring) and “all year round-teas“, where the difference in processing lies mainly in the level of finish firing. Since Shincha has a gentle finish firing, fresh green flavors are predominant, whereas cultivar flavors are stronger in all year round-teas due to their firm finish firing. If matured vintage sencha became an established genre, another third type of tea would be added to the list, thereby adding a new dimension to Japanese tea drinking.
Generally speaking, there is consensus in the tea industry that Japanese steamed green tea is better consumed as soon as possible, and freshness is widely thought of as an essential property. The concept of aging has therefore never been established. In fact, time is considered to have only negative effects on Japanese green tea, which in turn has discouraged aging experiments to a large degree. Actual experiments show that aged sencha can be not only palatable beyond expectation, but also to have pronounced cultivar flavors as well as other pleasant surprises.
During this session we will challenge the consensus of Japanese tea, examining a number of extremely rare samples of matured sencha from different locations in Shizuoka Prefecture and determine how several years of maturation have affected the flavor of Japanese green tea. The aged sencha samples are up to twenty years old, and some of them will be compared with the 2025 harvest to make the effects of aging clear.
Make sure not to miss this rare opportunity, and join us on January 25th 2026.
Vooropleiding
Gezien het gevorderde niveau van de masterclass is Theesommelier leerjaar 1 (of vergelijkbaar) als vooropleiding vereist. Heb je hier vragen over? Stuur dan een mailtje naar info@itcacademy.nl.
Kosten
€ 199,00 excl. VAT (€ 240,79 incl. VAT)
Data
jan
25
Den Haag

Register? Click on a course date above and select 'Register'.

Meer trainingen
Bekijk al onze masterclasses.
Upcoming
jan
25
Den Haag

Register? Click on a course date above and select 'Register'.

Want to be notified when we schedule a new date? Sign up here.