Expertise nodig

Als experts worden we ingehuurd voor de meest uiteenlopende vraagstukken op het gebied van koffie en thee. Onze adviezen zijn onafhankelijk, no-nonsense en gericht op resultaat. Niet zelden ontstaat uit onze advisering een jarenlange relatie. Waarbij we af en toe sparren en regelmatig het personeel bijscholen.

Waar kunnen we bij helpen?

Kritisch meekijken met je plannen? We kennen de markt al jaren en hebben veel initiatieven langs zien komen. We houden trends in de gaten, bezoeken regelmatig allerlei koffiezaken en spreken veel ondernemers. Daardoor kunnen we inschatten of een idee kans van slagen heeft en waar eventuele zwakke plekken zitten.

Het ontwikkelen van een product of concept kent vele kanten:

Assortiment

Van een fluweelzachte cappuccino met een nasmaak van pure chocolade tot een fruitige frisse filterkoffie. Wat is de perfecte koffie voor jouw publiek?

Ontwikkeling van een assortiment start bij de doelgroep: Wie zijn je gasten of klanten. Zijn hun voorkeuren duidelijk, al bekend of kunnen we die uit locatie, leeftijd enz. afleiden. We selecteren, branden en proeven verschillende opties. We laten proeven op locatie of organiseren een smaakpanel.

Groene koffie

Waarom zou je wel of juist niet zelf groene koffie inkopen? Kies je voor ECO, fairtrade of juist voor direct trade? Hoe vervang je die ene koffie die opeens niet meer leverbaar is?

Ook adviseren we bij aanbestedingen en helpen bij geschillen over leveringen.

Receptuur roasting

Door sample roasting en cupping kijken we wat een bepaalde koffie in zich heeft. Door aanpassing van het brandprofiel bepalen welke kant van een koffie we benadrukken. Van frisse zuren naar de meer donkere smaken zoals noten en cacao.

Verpakking

Welke verpakking is het beste voor de koffie? En welke voor het milieu? Kleur, vorm en textuur maken samen de eerste indruk. Waar is in jouw situatie de beste keuze?

Receptuur zetten

Met welke zetmethode, dosering en doorlooptijd halen we het mooiste uit de koffie. Gebruiken we voor cappuccino en espresso hetzelfde of een ander recept?

Waar moet je op letten als je het branden van je koffie uitbesteed? Hoe zorg je dat je van je branderij steeds dezelfde kwaliteit krijgt? Vaak kan de kwaliteit flink omhoog met een paar kleine verbeteringen. We helpen jou en je branderij graag die stap te zetten.

Je wilt…

 • koffie leren branden;
 • meer inzicht in het brandproces (ook al brand je misschien al jaren koffie);
 • een betere gesprekspartner zijn voor je koffiebrander of leverancier.

Volg dan één van onze Roasting Cursussen. De cursussen worden gegeven in de Roastery in Amersfoort. Je krijgt les in kleine groepen in een professionele branderij.

We bieden de Roasting Foundation, Intermediate en Professional cursussen aan van de wereldwijd erkende Specialty Coffee Association:

 • In de eendaagse foundation cursus laten we je kennismaken met het proces van koffiebranden. Je staat zelf aan de brander en krijgt inzicht in alle elementen van het vak.
 • De intermediate cursus duurt twee dagen. We gaan dieper in op alle processen van het branden. Je gaat verschillende brandingen doen. Je verdiept je nog meer in de smaakaspecten van het branden en op het op smaak herkennen van branddefecten.
 • In de driedaagse professional cursus nemen we de koffieboon onder de loep en bekijken we in detail wat het brandproces met de boon doet. Welke chemische processen vinden er plaats? En hoe stuur je daarmee op smaak? Daarnaast behandelen we de zakelijke kant van het branden. Hoe je een branderij inricht en die aanstuurt. Maar ook hoe je slim en efficiënt koffiebonen inkoopt zodat je altijd voorraad hebt.

Daarnaast bieden we de mogelijkheid om extra te oefenen en zijn er zo nu en dan stageplekken beschikbaar.

Maar als koffiebrander of ondernemer in de koffie wil je wellicht ook:

 • je barista skills verbeteren; (Barista Skills)
 • zorgen dat jouw koffie perfect uit de automaten van de klant komt; (Brewing)
 • beter worden in het proeven en beoordelen van koffie; (Sensory Skills)
 • meer weten over groene koffie: variëteiten, herkomst, bewerkingsmethoden, smaken, opslag, verscheping, inkopen en marktwerking. (Green Coffee)

Dan kan met de overige modulen van de Specialy Coffee Assocation: Barista Skills, Brewing, Sensory Skills en Green Coffee. Alle modules worden aangeboden op drie niveau’s: foundation, intermediate en professional.

Horeca Barista Training

Wil jij je klanten de lekkerste espresso schenken? Of een cappuccino met een heerlijk romige schuimlaag voorzetten? Je koffie naar een hoger niveau tillen? In de Horeca Barista Training behandelen we de basisaspecten voor het bereiden van de perfecte kop koffie.

We houden het theoretische gedeelte kort. Je gaat vooral veel oefenen met de basistechnieken voor het maken van een espresso en het opschuimen van melk. Je leert hoe de espressomachine werkt en hoe je de molen afstelt. Ook proeven we de verschillende extracties en vergelijken smaak, aroma en uiterlijk. En als kers op de taart gaan we aan de slag met melkschuim en latte art.

Aan het eind van de training weet je hoe je met je huidige koffie een veel betere espresso of cappuccino zet. Je gast zal het verschil direct proeven én zien!

Teamtraining latte art

Onze Latte Art Training is een echte hands-on training. Als Barista behoort Latte Art tot je basisvaardigheden. En hoewel de koffie er zelf niet beter van gaat smaken: het oog wil ook wat! Bovendien is het toevoegen van Latte Art omzetverhogend voor je bedrijf. Je legt de basis voor het schenken van figuren zoals een appel, hartje, blaadje of rosetta. Ben je al meer gevorderd? Dan ga je aan de slag met nieuwe uitdagingen.

Roasting

Jouw koffie, door ons gebrand.

Wat we standaard doen:

 • Vochtmeting van de groene koffie
 • Branden volgens afgesproken profiel
 • Destoning (ontdoen van steentjes, takjes etc)
 • Controle via kleurmeting
 • Verpakken in zakken
 • Verpakken in omdoos

Daarnaast kunnen er afspraken gemaakt worden over:

 • Inkoop, ontvangst en opslag van groene koffie
 • Inkoop van verpakkingsmateriaal, labels en bedrukking
 • Inkoop van omdozen
 • Verzending / Bezorging

Voor high specialty koffies kan ook op een kleinere brander gebrand worden en kleiner verpakt worden.