Course Roasting Intermediate

General
During the Roasting Foundation training you have gained the necessary basic knowledge and insight into the roasting process. In the Roasting Intermediate course we build on this knowledge. We go deeper into all roasting phases. You will do various roasts. You will learn more about the flavour aspects of roasting and how to recognize roast defects by taste.

For this training, you can apply for the internationally recognized SCA Roasting Intermediate certificate

Duration
Three course days of 7 hours. We start at 10 am, we finish at 5 pm.
Dates
Preliminary education
We recommend that you have obtained the Roasting Foundation certificate or have experience as a coffee roaster.
Cost
  • Training: € 1.527,00 excl. VAT (€ 1.847,67 incl. VAT) (including training materials and lunch)
  • SCA exam (optional): € 130,00 excl. VAT (€ 157,30 incl. VAT)
Training materials
No additional training materials are required for this training. A work or internship place at a coffee roaster would be fantastic!
For whom?
Coffee roasters that have practical experience but no theoretical foundation, coffee sellers who want to have more insight into the product they are selling, coffee buyers, upcoming coffee roasters who want to discover whether the profession of roasting coffee is something for them. Baristas who want to understand their coffee roaster or supplier. Individuals who want to get the most out of their coffee hobby. Because whether you burn on a 35 kilo or 500 gram burner, the principle remains the same!
Examination
Het Intermediate praktijkexamen vindt plaats op de tweede lesdag. Heb je het praktijkexamen gehaald en wil je ook het SCA certificaat behalen? Dan kan je na afloop van de training thuis het online SCA theorie-examen doen. Met de kennis die je tijdens de training opdoet, ben je in staat om het theorie-examen te halen.
Lees onze SCA pagina voor meer informatie.
Specialty Coffee Association (SCA)
The SCA has created a coffee diploma of which ITC Academy offers all modules. An internationally recognised certificate for your knowledge and skills as a Roaster is, of course, the crowning glory of your work. For more information on the certification system, please visit the SCA website.
Program
You will learn…

  • what is the influence of heat transfer on the roasting process;
  • the relationship between roast profile and flavour;
  • how you can achieve the same colour with different roast profiles;
  • How to recognize roast defects in appearance and taste and how to prevent them;
  • what basic chemical changes occur in the bean during the roasting process;
  • to speak in the terminology of the industry;
  • how to calculate the percentage of weight loss and change in volume;
  • how to set up the ideal workplace;
  • What you need to set up a roastery.
Further training
Tastes like more? You might want to take a look at the following courses:

Beoordeling van deze training door onze cursisten
(17)
Noor de Vreede19 December 2024
Was een fijne en leerzame training. Paul staat altijd open om ervoor te zorgen dat je de lesstof begrijpt en beantwoordt alle vragen die je hebt.
Dankjewel Paul!!
Ruben Haak - Drents Bakkie26 March 2024
Een geweldige sfeer waar je mee wordt genomen in de wondere wereld van de koffie en het roasten.
Er is aandacht en tijd voor eigen inbreng en vragen en er wordt op een hele leuke heldere manier aandacht geschonken aan de theorie van het roasten. Ook is er aandacht voor literatuur en komen de tips over tools, boeken, personen je om de oren vliegen. Trainer Paul ademt koffie en deelt de passie op een super energieke en passende manier!
Aristeidis Moustakas26 March 2024
Paul is the best, I felt like home and throughout this course I learned a lot as far as concern roasting and met some great people. Thank you
Aart Eskes - SMIT&DORLAS27 November 2023
Toptraining gehad! Dankzij Paul zijn duidelijke uitleg. Ontspannen sfeer en mega veel geleerd. Gezellig ook met verschillende koffiemensen in de groep. En serieus, de verschillende koffie's 'on the side' proeven was gewoon genieten. Aanrader! 👍
Geert Jan Snoeijer - Campenaer Koffie13 November 2023
een mooie afwisseling tussen theorie en praktijk, gegeven door een enthousiaste en kundige trainer.
Yara10 November 2023
Super leerzaam en erg gezellig! Zowel de theorie als praktijk erg goed. Kennis gelijk kunnen toepassen in onze eigen branderij. Bedankt!
Kamaldjit Singh3 June 2023
De SCA Roasting Intermediate-cursus bij de ITC Academy is echt geweldig voor koffiebranders die hun spel willen verbeteren. Je krijgt zowel theoretische als praktische lessen, waarbij je de vrijheid hebt om te experimenteren met diverse koffiesoorten en brandprofielen. De instructeur, Paul Tinhout, is buitengewoon deskundig en gepassioneerd. Je leert niet alleen hoe je de kwaliteit controleert en verschillende cuppingtechnieken toepast, maar ook hoe je je brandvaardigheden naar een hoger niveau tilt. Als je serieus bent over koffiebranden, is deze cursus absoluut een aanrader.
Sander Veenvliet - Hesselink Koffie26 May 2023
Erg aangename sfeer. Goeie duidelijke uitleg. En zeer interessant.
Paul Van der Hulst - Nederlandse overheid25 May 2023
Tijdens mijn werk word ik geconfronteerd met allerlei operationele uitdagingen daar waar het gaat om koffiebranden, smaak e.d.. De training Roasting Intermediate bestaat voor 80% uit een hands-on training en geeft een uitstekend inzicht in de techniek van koffiebranden en de manieren waarop je koffie kunt beïnvloeden. Met mijn 40 jarige ervaring in de koffie heb ik nieuwe inzichten gekregen in de wondere wereld die koffie heet. Een aanrader
Michel Borsboom - Simon Levelt koffie branderij en Theehande19 December 2022

Bekijk alle beoordelingen.

Upcoming

Register? Choose a date above to register for that training.

Want to be notified when we schedule a new date? Sign up here.

Prefer another date? Earlier perhaps? Contact us; We might be able to adjust the schedule.