Training SCA Barista Skills Foundation

Algemeen
Wil jij aan de slag als Barista of ben je een enorme koffieliefhebber en wil je graag je kennis uitbreiden? Dan leg je met de SCA Barista Skills Foundation training een gedegen basis voor je verdere carrière in de koffie! Deze training is SVH erkend en je kunt na het afronden van je training het internationaal erkende SCA certificaat aanvragen.

Deze dag bestaat voor het grootste deel uit praktijk, maar een deel theorie mag ook niet ontbreken. Daarin leggen we je onder andere de verschillen in koffiebonen, de werking van extractie en welke systemen er zijn om espresso te maken uit. Door veel te proeven leer je het verschil herkennen tussen zuur, bitter, sterk en slap. In het praktijkdeel ga je zelf aan de slag met de espressomachine. Ook komt hygiëne op de werkplek aan bod. Kortom, een dag boordevol achtergrondkennis, maar vooral veel oefenen en experimenteren met koffie!

Duur
Eén lesdag van 7 uur. De training start om 10.00 uur, we sluiten om 17.00 uur af.
Vooropleiding
Deze training is ontwikkeld om de basis vaardigheden van een barista te introduceren aan mensen die nog geen barista trainingen gevolgd hebben.
Kosten
 • Training: € 227,00 excl. btw (€ 274,67 incl. btw) (inclusief reader en lunch)
 • SCA certificaat: € 60,00 excl. btw (€ 72,60 incl. btw)
Leermiddelen
Alle leermiddelen zijn op onze trainingslocaties aanwezig.
Doelgroep
Koffiebranders, koffie-inkopers, koffieverkopers, barmedewerkers, particulieren die meer kennis en vaardigheden op willen doen.

Deze training is ontwikkeld om de basisvaardigheden van een Barista te introduceren aan mensen die nog geen Barista trainingen gevolgd hebben.

Toetsing
Aan het einde van de dag evalueren we je kennis en kunde. Heb je de dag met succes doorlopen en wil je ook het SCA certificaat behalen? Dan kan je na afloop van de lesdag thuis online SCA theorie-examen doen. Met de kennis die je tijdens de lesdag opdoet, ben je in staat om het theorie-examen te halen.
Lees onze SCA pagina voor meer informatie.
Specialty Coffee Association (SCA)
De SCA heeft een koffiediploma samengesteld waarvan ITC Academy alle modules aanbiedt. Een Internationaal erkend certificaat voor je kennis en vaardigheden als Barista is natuurlijk een kroon op je werk. Voor meer informatie over het diplomeringssysteem kun je terecht op de SCA website.
Programma
Tijdens de cursusdag worden theorie, praktijk en proeven afgewisseld.

Theorie

Je leert…

 • het verschil tussen Arabica en Robusta koffieboon;
 • wat het belang van verse bonen is;
 • hoe je koffie het beste bewaart;
 • de namen van de onderdelen van de koffiemolen en espressomachine;
 • waarom volle melk belangrijk is;
 • waar de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) op let.

Praktijk

Je leert…

 • het onderscheiden van de smaken zuur, bitter, sterk en slap;
 • uit welke stappen het zetten van een goede espresso bestaat;
 • overextractie en onderextractie herkennen en dit op te lossen;
 • hoe je melk opschuimt en cappuccino en latte maakt;
 • hoe je de koffiemolen afstelt;
 • een tamper op de juiste manier gebruiken;
 • hygiënisch en schoon te werken op je werkplek;
 • hoe belangrijk het is om de espressomachine schoon te houden.
Vervolgopleiding
Smaakt deze opleiding naar meer? Kijk dan eens naar de volgende vervolgopleidingen:

Pakket
SCA Barista Skills Pakket
Het SCA Barista Skills pakket bevat de drie trainingen: SCA Barista Skills Foundation, SCA Barista Skills Intermediate en SCA Barista Skills Professional.
Beoordeling van deze training door onze cursisten
(31)
J.P. Havenga29 april 2021
Toffe duidelijke geïnteresseerde leerkracht!
Nona Winterink16 april 2021
Ontzettend leuke training! Zeker een aanrader. Heel veel geleerd
Johan Schut8 april 2021
Als je denkt dat je na deze cursus een barista bent dan kom je bedrogen uit. Wat je wel leert zijn de stappen die je moet doen om een goede espresso/cappuccino te kunnen maken en met de informatie en training die je in de cursus krijgt moet dat zeker gaan lukken. Voor mijzelf was de doelstelling om een goede espresso/cappuccino uit mijn thuis espresso machine te kunnen maken. De cursus heeft mij een flink eind op weg geholpen maar de rest zal ik toch zelf moeten doen. De cursusleider geeft met veel enthousiasme de training die voor een belangrijk deel uit praktijk oefeningen bestaat. Als je serieus wilt leren een espresso te maken dan is deze cursus zeker een aanrader en een eerste stap.
Reactie van ITC Academy
Top dat je een goede basis hebt gekregen om je vaardigheden thuis verder uit te bouwen!
Brenda van Stirum8 april 2021
Marco is een enthousiaste koffie-kenner. Ik heb veel geleerd over de soorten koffiebonen, het bedienen van een espressomachine, en natuurlijk latte art, waar ik me ook heel erg op had verheugd. De dag vloog voorbij!
Heico Ten Cate - Heico ten Cate Advies8 maart 2021
Goede en heldere uitleg, ongedwongen sfeer en vooral ook veel praktisch oefenen.......espresso's maken en proeven.
Bert Kreulen3 maart 2021
Femke Krol - Basta2 maart 2021
Bedankt voor de leerzame training met enthousiaste coffeefreak Paul als begeleider. Zijn enthousiasme was erg aanstekelijk!
Theo Visser28 februari 2021
Leuke groep van 3 cursisten en Paul als een enthousiaste trainer! Paul heeft als doel mensen enthousiaster te maken over koffie en daar is hij ruimschoots in geslaagd. Daarnaast ben ik als relatieve leek ondergedompeld in de eerste geheimen van het bereiden van espresso en cappuccino met de bijpassende latte-art. Dat latte lukte op gegeven moment wel maar art...nee dat heeft nog heel wat oefening nodig.
Dank je wel, Paul! Top dag gehad!
Thijs Vergouwen - Mocca d'Or26 februari 2021
Zeer bevlogen trainer, volop informatie. Genoeg ruimte voor "praktijk" en een leuke samenwerking met de groep. Paul, mijn complimenten!
Michael Bruynse - MIDI VOF25 februari 2021
Ik was benieuwd naar de geuren en smaken die er in koffie te ontdekken zijn en naar de techniek hoe deze te onderzoeken en benoemen, rangschikken etc. Bij bier, wijn en whisky trainingen wordt hier een stuk meer aandacht aan geschonken en ik heb dat hier gemist. Naar mijn mening wordt er te veel behandeld in een te korte tijd. Misschien het theoretische deel iets beperken en de praktijk iets meer benadrukken of juist andersom. Het kan ook zijn dat ik de jaaropleiding moet volgen want mijn nieuwsgierigheid is wel gewekt.
Reactie van ITC Academy
Dank voor je input! De eerste stukjes theorie van de lesdag zijn nu als e-learning beschikbaar. Bij jouw inschrijving een paar maanden terug was dit nog niet het geval, vandaar dat dit nu nog in de les behandeld is. Dat gaat in ieder geval wat extra ruimte geven!
En geuren en smaken komen inderdaad beperkt aan bod bij de Barista Skills, maar daar hebben we de Sensory Skills training voor :-).

Bekijk alle beoordelingen.

Gepland op