Laden Evenementen

Master Barista Program Leerjaar 1

Algemeen
Na het afronden van onze premium opleiding Master Barista Program ben je niet zomaar een Barista, maar een Master Barista! In twaalf cursusdagen verspreid over een jaar leer je alle facetten van koffie en het vak van Barista.

Als Barista weet je niet alleen hoe je de perfecte koffie zet, maar veel meer! Denk aan:

  • waar en hoe groeit koffie;
  • het proces van rijpe bes tot koffieboon;
  • de verschillende soorten koffies op de menukaart;
  • de Slow Coffee zetmethodes;
  • welke parameters nodig zijn voor het zetten van de lekkerste koffie;
  • verschillende smaken en geuren te onderscheiden;
  • cuppen;
  • hoe brand je koffie;
  • Latte Art.

Het Master Barista Program is meer dan een aaneenschakeling van losse trainingen. We leggen tijdens de trainingsdagen namelijk de verbinding tussen de diverse onderwerpen. Hierdoor weet je als Barista niet alleen hoe je de koffie zet, maar ook veel meer van het proces van de groei van de boon, de smaakontwikkeling tijdens het branden, de zetmethode en de uitwerking hiervan op je koffie.
De trainingsdagen zijn gevuld met een afwisseling van theorie, praktijk en natuurlijk proeven!

Als je je toetsen met goed gevolg aflegt dan heb je het SVH erkende diploma Master Barista behaald. Het SVH diploma staat op veel plaatsen hoog aangeschreven.
Werk je in de professionele koffie-industrie of wil je internationale erkenning? Dan kun je naast je diploma maar liefst 8 (internationale) SCA certificaten behalen!

Onze cursisten beoordelen deze training gemiddeld met een 10! Lees de beoordelingen onderaan de pagina.

Goed om te weten:

  • je hebt beschikking over alle trainingsmaterialen en -tools op locatie;
  • je krijgt een handige reader;
  • een lunch is inbegrepen;
  • véél praktijk, want oefenen is de beste manier van leren;
  • we werken in kleine groepen;
  • mogelijkheid om mee te gaan op koffiereis naar een land van oorsprong;
  • wij zijn een SCA Premier Training Campus: dit houdt in dat wij een speciale certificering hebben op het gebied van trainingsruimte met alle benodigde apparatuur. We zijn er trots op dat wij een van de weinige Premier Training Campusses zijn in Nederland!

Heb je nog vragen? Bel of mail ons gerust!

Lees hieronder verder voor de beschrijving van de opleiding per dag.

Duur
12 lesdagen van 7 uur, een dag per maand. De training start om 10.00 uur, we sluiten om 17.00 uur af.

Naast de lesuren zijn deelnemers gemiddeld 80 uur kwijt aan studiebelasting op jaarbasis (bestuderen stof en praktijkopdrachten).

Data
Den Haag: startdatum 15 december 2020
Lesdata 15 december 2020, 19 januari 2021, 9 februari 2021, 9 maart 2021, 6 april 2021, 11 mei 2021, 8 juni 2021, 6 juli 2021, 7 september 2021, 5 oktober 2021, 9 november 2021, 7 december 2021 en 25 januari 2022 (reserve)
Amersfoort: startdatum 15 maart 2021
Lesdata 15 maart 2021, 19 april 2021, 17 mei 2021, 14 juni 2021, 12 juli 2021, 20 september 2021, 1 november 2021, 29 november 2021, 20 december 2021, 10 januari 2022, 7 februari 2022, 7 maart 2022 en 4 april 2022 (reserve)
VOL - Amersfoort: startdatum 3 april 2021
Lesdata 3 april 2021, 8 mei 2021, 5 juni 2021, 3 juli 2021, 11 september 2021, 9 oktober 2021, 6 november 2021, 11 december 2021, 15 januari 2022, 12 februari 2022, 12 maart 2022, 9 april 2022 en 7 mei 2022 (reserve)
Gestart - Den Haag: startdatum 3 juni 2019
Gestart - Amersfoort: startdatum 11 september 2019
Gestart - Amersfoort: startdatum 18 januari 2020
Gestart - Den Haag: startdatum 27 mei 2020
Gestart - Amersfoort: startdatum 14 september 2020
Lesdata 14 september 2020, 28 september 2020, 2 november 2020, 7 december 2020, 4 januari 2021, 8 februari 2021, 8 maart 2021, 12 april 2021, 3 mei 2021, 7 juni 2021, 5 juli 2021, 6 september 2021 en 4 oktober 2021 (reserve)
Vooropleiding
Voor deze opleiding heb je in principe geen vooropleiding nodig. Als je nog erg weinig kennis over koffie hebt, dan kunnen we de Training SCA Introduction to Coffee aanraden.
Kosten
Training € 2.347,00 excl. btw (€ 2.839,87 incl. btw) (inclusief materialen, readers en lunch)

We verwachten dat je iedere lesdag aanwezig bent. Als je door onvoorziene omstandigheden toch een les mist, bekijken we samen of deze ingehaald kan worden.

Het is mogelijk om de opleiding in 10 termijnen van € 240,00 (excl. BTW) te betalen. Je ontvangt vanaf de start van de opleiding maandelijks een factuur. Ook bij vakantie, gemiste lessen of het onderbreken van de studie gaat de facturatie door.

SCA examens

Wil je je SCA examens doen? Dan bepaal je zelf welke examens je wel en niet doet. Wat je doel ook is, wij leiden je op tot professional!

Certificaat Tarief
(excl. BTW)
Tarief SCA-lid
(excl. BTW)
SCA Barista Skills Foundation € 60,00
SCA Barista Skills Intermediate € 180,00 € 100,00
SCA Barista Skills Professional * € 270,00 € 180,00
SCA Brewing Foundation € 60,00
SCA Roasting Foundation € 60,00
SCA Green Coffee Foundation € 60,00
SCA Introduction To Coffee € 60,00
SCA Sensory Foundation € 60,00

* afhankelijk van het niveau tijdens je presentatie op de laatste dag. Voor het Professional examen is een gehaald Intermediate examen verplicht. Er moet minimaal 3 maanden tussen de twee examens zitten.

Als lid van de SCA ontvang je korting op het Intermediate en Professional certificaat. Meer informatie over het aanvragen van SCA examens vind je op onze SCA informatie pagina.

Leermiddelen
Voor deze training zijn geen specifieke leermiddelen nodig.
Doelgroep
Barista’s, horeca-ondernemers of medewerkers, koffie inkopers, koffieverkopers, koffiebranders, koffieliefhebbers/particulieren die meer kennis en vaardigheden op willen doen.
Toetsing
De theoretische toetsen vinden online plaats. Daarnaast krijg je iedere lesdag een praktijkopdracht mee naar huis. Op deze manier leer je stap voor stap koffie te onderscheiden op soort en kwaliteit. Het leerjaar wordt afgesloten met een eindopdracht.
Specialty Coffee Association (SCA)
De SCA heeft een koffiediploma samengesteld waarvan ITC Academy alle modules aanbiedt. Een Internationaal erkend certificaat voor je kennis en vaardigheden als Barista is natuurlijk een kroon op je werk. Voor meer informatie over het diplomeringssysteem kun je terecht op de SCA website.
Programma
Dag Beschrijving
1 Barista Skills Foundation

Een dag boordevol achtergrondkennis, maar vooral veel oefenen en experimenteren met koffie!

Je leert…

  • hoe werkt een espressomachine;
  • welke factoren beinvloeden de smaak van een espresso;
  • hoe stel je een koffiemolen af;
  • hoe werk je schoon en hygiënisch;
  • hoe schuim je melk op zodat er microfoam ontstaat;
2 Sensory Skills Foundation
Deze dag staat in het teken van smaak en dus het trainen van je neus en tong. Onmisbare zintuigen bij het proeven en beoordelen van koffie. Om een antwoord te geven op de vraag welke smaakomschrijving je geeft aan de koffie, gaan we leren ‘cuppen’.Je leert…

  • hoe je lichaam werkt als het gaat om ruiken en proeven;
  • hoe je koffie proeft en beoordeelt;
  • het hele smaakpalet van koffie en hoe deze te beschrijven;
  • cuppen als een professional. Hoe beoordeel je kwaliteit en spoort je afwijkingen op.

Om je referentiekader voor smaak te ontwikkelen en omdat cuppen niet iets is wat je in een dag leert, herhalen we de cuppingsessies regelmatig tijdens andere lesdagen.

3 Green Coffee Foundation

Het levensverhaal van koffie staat vandaag centraal: land van herkomst, plantages, koffieplanten, bloemen, bessen en bewerking. We vertellen je alles wat je over de groene koffieboon moet weten: soort, hardheid, screensize, vochtgehalte en waarde.

Aan de hand van foto’s en filmpjes visualiseren we het hele proces voor je. Ook proeven we op deze dag veel bewerkingsmethoden, variëteiten en kwaliteiten van koffie.

Je leert…

  • hoe en waar koffie groeit;
  • de verschillende methodes van bewerking van de boon na de pluk;
  • certificeringen.
4-5 Barista Skills Intermediate I & II

Er staan tegenwoordig zoveel koffievariaties op de menukaart. Op deze dagen lopen we ze allemaal met je door.
Je proeft welk effect doseren en doorlooptijd op smaak heeft. We ondervinden waarom melk schuimt en waarom soms juist weer niet. Je gaat aan de slag met verschillende koffies van het Barista menu en je neemt de eerste stap naar inzicht in de financiën.

Je leert…

  • verschillende koffievariaties maken, zoals Latte Macchiato;
  • de basisvaardigheden van Latte Art;
  • de tips en trucs van het schenken van figuren (appel, hart, tulp, blaadje, rosetta), gevorderde opschuimtechnieken en Free Pour Latte Art;
  • fouten herkennen en oplossen (bijv. houding collega, zettechnieken, grinding, controleermomenten, stationmanagement).
6 Demo Run en Tea for Barista’s

Vandaag laat de trainer je zien hoe je een Demo Run doet als Master Barista. Hij doet een run zoals bij de wereldkampioenschappen. We leggen uit hoe de scoringsformulieren werken en hoe je in 15 minuten een perfecte run neerzet. De beoordeling is gebaseerd op creativiteit, techniek, smaak en kennis. Deze kennis heb je straks nodig om je eindexamen op Professional niveau te kunnen doen!

Daarnaast is er vandaag aandacht voor Thee! Thee in een koffie-opleiding? Jazeker, want als Barista zul je in de praktijk ook regelmatig thee serveren. En dan wil je weten hoe je dat op de beste manier doet.

Je leert…

  • over het theeproces; van blad tot kop;
  • hoe je op een snelle én goede manier de perfecte thee serveert;
  • de verschillende theesoorten.
7 Coffee Around the World

We zijn nog niet uitgepraat over de koffiebes. Vandaag nemen we je mee naar Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Er is geen betere manier om de verschillen tussen de koffie uit deze werelddelen te ervaren dan door zelf te proeven. We cuppen dus veel koffies uit diverse landen en bewerkingsmethoden.

Je leert…

  • welke koffie uit welke werelddelen komt;
  • hoe koffie groeit in de diverse landen;
  • over de smaak- en prijsverschillen van de diverse koffiesoorten.
8 Brewing Foundation / Slow Coffee

Achter het perfecte kopje koffie gaat veel techniek schuil. Vandaag ontrafelen we die volledig zodat ook jij straks een heerlijke koffie kan voorschotelen aan je gasten.

We gaan deze koffie met verschillende Slow coffee zetmethoden maken: Chemex, Hario V60, Syphon, Aeropress, French Press, Clever Dripper, Kalita, cold brew enz.

Je leert…

  • hoeveel oplosbare stoffen we onttrekken aan gemalen koffie;
  • hoe je de mooiste smaken uit een koffie krijgt;
  • wat een Brew Chart is en hoe deze te interpreteren;
  • hoe je een refracto- en pH meter gebruikt;
  • over de diverse Slow Coffee zetmethoden en materialen;
  • welke koffiesoorten te gebruiken;
  • hoe Slow Coffee andere smaken naar boven brengt;
  • welke invloed maalfijnheid en extratietijd op smaak hebben.
9 Barista Skills Professional I

Inmiddels beheers je de technieken volledig. Vandaag blijven de thermometers en timers in de la en vertrouwen we op onze tong en neus. Smaak is het sleutelwoord.

Je leert…

  • wat er gebeurt wanneer je meer koffie gaat doseren;
  • hoe je beste kunt sturen op smaak om zo de mooiste aroma’s uit een koffie te halen;
  • over het ontstaan van Irish, Spanish en French coffee;
  • hoe bovengenoemde koffies te bereiden.
10 Roasting Foundation

Thuis heb je de e-Learning van Roasting Foundation al doorgelopen. We kunnen daardoor direct praktisch aan de slag. Zo leren we de branders en het brandproces kennen aan de hand van meerdere brandingen. Ook proeven we smaakverschillen die ontstaan door kleurverschillen.Inmiddels beheers je de technieken volledig. Vandaag blijven de thermometers en timers in de la en vertrouwen we op onze tong en neus. Smaak is het sleutelwoord.

Je leert…

  • de ‘anatomie’ van de drumroaster;
  • veiligheid in en om de branderij;
  • fasen en stappen van het brandproces;
  • invloed van brandkleur op de smaak.
11 Barista Skills Professional II

Vandaag gaan we next-level met je Barista Skills! Niet alleen kijken we naar hoe omgevingsfactoren de versheid van koffie beïnvloeden, we duiken ook in het hygiëne protocol.

Je leert…

  • hoe cafeïne aan koffie wordt onttrokken;
  • fouten herkennen in dosering en tamptechnieken;
  • de relatie tussen koffiehoeveelheid en watertemperatuur;
  • over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van espressomachines;
  • extractie meten en fouten herkennen;
  • over de verschillende behandelingstechnieken van melk en de invloed hiervan op smaak;
  • een Barista menu ontwerpen én de kostprijzen berekenen;
  • hoe je HACCP toepast;
  • het water op de juiste manier filteren;
  • de kostprijs van koffie berekenen op basis van ingrediënten;
  • leveranciers selecteren.
12 Eindpresentaties

Vandaag gebruik je alle kennis en kunde die je in het afgelopen jaar vergaard hebt om je kwaliteiten te laten zien. Je doet een run zoals bij de wereldkampioenschappen. Je klasgenoten en trainer beoordelen je op creativiteit, techniek, smaak en kennis.
Wees gerust, tijdens je leerjaar doe je een proefexamen en werk je uiteraard naar deze dag toe.

Alternatieven
Is een jaaropleiding nog een stap te ver? Kijk dan eens naar de volgende trainingen:

Vervolgopleiding
Smaakt deze opleiding naar meer? Kijk dan eens naar de volgende vervolgopleidingen:

Beoordeling van deze training door onze cursisten
(3)
Wilco12 maart 2020
Fantastische opleiding waar theorie en praktijk hand-in-hand gaan. Prettige trainers, goede apparatuur en veel koffie!
Marije11 november 2019
Bram5 november 2019
Met recht een Master Barista Program! Ik heb gedurende het jaar alle facetten van koffie en het vak van Barista geleerd. Een goede balans tussen theorie en praktijk, waardoor het een veelzijdig jaar is geworden. Waar ik nog lang met veel plezier op terugkijk.
Reactie van ITC Academy
Dank je wel voor de positieve feedback. Fijn te horen dat je er zo goed op terug kijkt!