Laden Evenementen

Leer in 5 dagen alles over Tea & Food Pairing

Algemeen
Tea & Food pairing aanbieden in je zaak is niet alleen goed voor je omzet, het geeft de gast die geen alcohol wil of kan drinken ook een hele mooie ervaring. In vijf dagen leren we jou, je sommelier of andere medewerker om zelf passende theesoorten te vinden bij je menukaart.

Duur
Deze training duurt 5 dagen. We starten iedere dag om 10.00 uur, we sluiten om 17.00 uur af.

Zodat we onze aandacht goed kunnen verdelen en jij het optimale uit je cursus kunt halen, is het maximaal aantal deelnemers 6.

Data
Zeewolde: startdatum 16 augustus 2021
Lesdata ma 16 augustus 2021, di 17 augustus 2021, wo 18 augustus 2021, do 19 augustus 2021 en vr 20 augustus 2021
Den Haag: startdatum 16 november 2021
Lesdata di 16 november 2021, di 30 november 2021, di 14 december 2021, di 21 december 2021 en di 11 januari 2022
Gestart - Den Haag: startdatum 4 maart 2021
Vooropleiding
Er is geen vooropleiding noodzakelijk, toch helpt het enorm wanneer je over basis kennis van thee beschikt. De dagtrainingen Thee 1 en Thee 2 vormen een waardevolle basis.
Kosten
Training: € 1.149,00 excl. btw (€ 1.390,29 incl. btw) (inclusief alle leermiddelen, lunch en een hand-out)
Leermiddelen
Alle benodigde leermiddelen zijn op onze trainingslocaties aanwezig.
Doelgroep
Horeca ondernemers die zelfstandig thee bij een gerecht willen kiezen en serveren. Particulieren die meer willen weten over het combineren van thee bij hun maaltijd zijn ook van harte welkom.
Toetsing
Geen
Programma
Dag Beschrijving
1 Tijdens de eerste dag kijken we naar de theorie achter Tea & Food Pairing. We leggen hiermee de basis die nodig is om te begrijpen wat er precies gebeurt wanneer je gaat combineren.

Je leert:

 • Hoe het lichaam werkt wanneer het gaat om ruiken, proeven, mondgevoel, enzymen en speeksel.
 • Hoe je een gerecht kunt ontleden in de verschillende smaaktypen, smaakvolumes, enz.
 • Welk effect polyphenolen in de thee hebben op bijvoorbeeld zuren in een gerecht.
2 Op dag twee kijken we naar basis pairingen. We kijken welke theesoorten wel bij een gerechtje passen en welk niet. Natuurlijk leer je de theorie achter deze wetenschap.

Je leert:

 • Wat is het effect van koolhydraten, eiwitten en vetten in een gerecht op stofjes in thee.
 • Hoe je stuurt op geur, smaak en mondgevoel bij het zetten van thee.
 • Welke theeklassen veel of weinig stofjes hebben die positief of juist negatief kunnen werken in combinatie met koolhydraten, eiwitten en vetten in gerechten.
 • Een Tea & Food Pairing te maken met behulp van standaard theesoorten zoals je die in de horeca tegenkomt.
3 Thee en kaas lijken voor elkaar geschapen. Toch zijn er veel facetten die maken dat de combinatie niet altijd goed gaat. Waarom wordt een geitenkaas met de ene thee mooi zacht en romig en waarom gaat het in combinatie met een andere thee zo mis en verandert de kaas in een stuiterbal. Tijdens deze les zullen we veel voorbeelden laten zien en proeven en ga je zelf aan de slag met een aantal mooie kaassoorten.

Je leert:

 • Wat zijn de specifieke eigenschappen van kaas die bepalen of hij wel of niet met een theesoort te combineren is.
 • Wat zijn de verschillen tussen bijvoorbeeld een blauwschimmel en roodflora kaas.
 • Hoe zet je één thee op een manier dat hij bij een heel kaasplankje past.
4 Een belangrijk ingrediënt van chocolade is natuurlijk cacao. Voedsel van de goden zoals het eeuwen geleden genoemd werd. Thee en chocolade gaan geweldig samen. Onder andere omdat warme thee de cacaoboter in de chocolade zacht maakt waardoor er veel geurdeeltjes vrijkomen. Hoe pak je het aan en wat zijn de valkuilen. We laten het je proeven en ervaren. We werken deze dag met mooie bean-to-bar chocolades, bonbons maar ook met chocolade van een gemiddelde kwaliteit.

Je leert:

 • Waar komen de verschillen in chocolade vandaan en op welke manier houd ik rekening met deze verschillen wanneer het komt tot het combineren met thee.
 • Welke theesoorten gaan heel goed met chocolade, welke minder en hoe haal ik het beste uit de thee zodat ik tot een perfecte combinatie kom.
 • Bonbons met verschillende vullingen vragen in de perfecte wereld om verschillende theesoorten. Tien soorten thee bij een schaaltje bonbons is meestal onmogelijk. Hoe ga ik hiermee om.
5 Wijn en spijs combinaties zijn ingeburgerde begrippen. Veel goede restaurants bieden het aan. De wijn kan elementen in het gerecht meer tot hun recht laten komen maar kan er ook voor zorgen dat je een volgende gang beter kunt proeven. Tijdens deze les leren van we van een Vinoloog hoe men dit in de wijnwereld toepast. We leggen vervolgens de link naar thee. Wat kunnen we van de wijnwereld leren.

Je leert:

 • De vertaalslag maken van thee naar wijn.
 • Parallellen zien tussen bepaalde wijnsoorten en theesoorten.
Vervolgopleiding
Smaakt deze opleiding naar meer? Kijk dan eens naar de volgende vervolgopleidingen:

Beoordeling van deze training door onze cursisten
(4)
Anrie van den Brink29 mei 2021
een zeer leerzame, goed onderbouwde, praktische training! Aanrader!!
Marguérite Van Der Linden27 mei 2021
Prima training, lekker (inter-)actief bezig geweest. Praktisch, helder en lekker! Zeer waardevol als je thee(-arrangementen) aan de horeca wilt verkopen.
Macky Hupkes - Bij Cato12 augustus 2020
In een kleine groep 5 dagen de verdieping zoeken in theekennis en de manier waarop je thee kan pairen met food. Gerechten ontleden, ingrediënten indelen, leren wat vetten, koolhydraten en eiwitten doen en hoe je daarop kunt inspelen. Verlengen van smaken of juist spanning brengen. In deze training vind je proefondervindelijk uit wat werkt en wat niet door te proeven en te doen. Je leert over je eigen schaduw heen te stappen. En dat alles onder de bezielende leiding van Richard. Deze specialisatie was één van de beste die ik in de afgelopen jaren heb gedaan.
Bram te Riele10 augustus 2020
Ik heb veel geleerd over de basics van tea & foodpairing. Waarom bepaalde combinaties heel goed werken en waarom een aantal combinaties juist niet werken. Hoe thee een perfect alternatief kan zijn voor wijn bij gerechten en hoe je dit als sommelier kan introduceren in je bedrijf en aan de gasten. Een goede balans tussen theorie en praktijk, waarmee je meteen aan de slag kan gaan.